Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2005-45

RK-28-2005-45.doc  RK-28-2005-45pr1.doc  RK-28-2005-45pr2.doc  RK-28-2005-45pr3.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-28-2005-45
NázevZměna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina
Zpracoval5 Změna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina pro: jednání rady kraje č. 28/2005 dne 6. 9. 2005 zpracovali: J. Mikyna, I. Olšanová
Předkládá I. Rohovský, P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuPodle ustanovení § 4 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o vodovodech a kanalizacích"), kraj v samostatné působnosti zajišťuje zpracování plánu rozvoje vodovodů a kanalizací pro své území a schválí ho nejdéle na dobu 10 let.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina (dále jen "PRVKUK") byl schválen zastupitelstvem kraje dne 29.9.2004 usnesením číslo 330/05/2004/ZK. Tímto schválením se tento koncepční materiál stal závazným.
Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství eviduje od počátku roku 2005 podané žádosti obcí a Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko o odsouhlasení změny schváleného PRVKUKu. Z podaných žádostí byl vypracován přehledný materiál a zpracovatel PRVKUKu, tj. AQUA PROCON s.r.o. Brno, byl požádán o vypracování odborného posouzení k jednotlivým žádostem. Toto posouzení zpracovatele je v příloze č. 2.
O vyjádření bylo požádáno Ministerstvo zemědělství, které bylo spoluobjednatelem PRVKUKu a je ústředním orgánem na úseku vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu. Toto vyjádření je přílohou č. 3 předkládaného materiálu.
Návrh řešení Z odborného posouzení zpracovatele PRVKUKu i krajského úřadu, odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství vyplývá následující:
- Žádosti obcí Třeštice, Klátovec, Olešná a Dalečín se týkají zajištění pitné vody pro obyvatele těchto obcí. Proto vzhledem ke všem okolnostem byly žádosti posouzeny kladně a doporučuje se změna PRVKUKu (viz. příloha č. 1, tabulka 1a předkládaného materiálu).
- Žádosti obce Lípa (místní část Petrkov) se doporučuje vyhovět z důvodu zajištění finančních prostředků na realizaci navržených opatření (viz. příloha č. 1, tabulka 1a předkládaného materiálu).
- Žádost obce Číhošť byla posouzena kladně pouze v oblasti zásobování pitnou vodou a doporučuje se změna PRVKUKu. Změna týkající se odkanalizování se nedoporučuje. (viz. příloha č. 1, tabulka 1a, tabulka 1b předkládaného materiálu).
- Zákonem č. 387/2004 Sb., došlo k novému vymezení území kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Z území kraje Vysočina k území Jihomoravského kraje bylo převedeno 25 území obcí (viz. příloha č. 1, tabulka 1a předkládaného materiálu). Doporučuje se změna PRVKUKu.
- U žádostí obcí Blízkov, Květinov, BiskupicePulkov, Vílanec, Budíkov, Čejov a Kejžlice a Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko týkajících se způsobu odvádění a čištění odpadních vod se nedoporučuje změna PRVKUKu (viz. příloha č. 1, tabulka 1 b předkládaného materiálu).
- Žádosti obcí Bohdalov, Havlíčkova Borová a Lipnice nad Sázavou nevyžadují změnu PRVKUKu. Jedná se pouze o upřesnění technického řešení v rámci přípravy již konkrétního řešení. Tyto tři žádosti se tedy nepředkládají k projednání (viz. příloha č. 1, tabulka 1c předkládaného materiálu).

Podrobné zdůvodnění a posouzení je uvedeno přílohách:

Příloha č. 1 Posouzení krajského úřadu ke změnám PRVKUKu
Příloha č. 2 Posouzení zpracovatele PRVKUKu k připomínkám svazku, měst a obcí poda-ných do 08/2005
Příloha č. 3 Stanovisko Ministerstva zemědělství ze dne 31.8.2005
StanoviskaOdbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Z pohledu našeho odboru lze konstatovat, že požadavky na realizaci a časový posun v oblasti zásobování pitnou vodou lze akceptovat a změny doporučit zastupitelstvu kraje ke schválení. U obcí Dalečín, Klátovec, Olešná a Třeštice je stanovisko Ministerstva zemědělství nesouhlasné resp. požadující další doplnění. V případě těchto obcí se názor odboru a zpracovatele odborného posouzení došlých žádostí liší od Ministerstva zemědělství.
Změna konkrétní technologie či umístění ČOV není změnou PRVKUKu.
Časový posun pro realizaci opatření u kanalizací a ČOV u malých obcí nelze obecně doporučit zastupitelstvu kraje ke schválení. Ze žádostí není zřejmé, jakým způsobem je zajištěno financování výstavby těchto vodních děl. Prioritou kraje do roku 2010 je zajištění čištění odpadních vod v aglomeracích (sídel o velikosti nad 2000 EO) a zajištění zásobování obyvatel pitnou vodou, tam kde je nedostatek vody nebo její nevyhovující kvalita.
Vyřazení z PRVKUKu 25 obcí, které byly převedeny z území kraje Vysočina k území Jihomoravského kraje doporučujeme. V rámci delimitace byly materiály týkající se těchto obcí již předány Krajskému úřadu Jihomoravského kraje.

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu
Nemá k předloženému materiálu připomínky.

Odbor regionálního rozvoje
Nemá k předloženému materiálu připomínky.

Odbor životního prostředí
Nemá k navrhovanému řešení (shrnutému zejména v tabulce v př. č. 1) připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit předložené žádosti obcí na změny Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina v oblasti zásobování vodou ve znění materiálu RK-28-2005-45, př. 1, tabulka 1a;
* schválit změnu Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina v souvislosti s převedením 25 území obcí z území kraje Vysočina k území Jihomoravského kraje ve znění materiálu RK-28-2005-45, př. 1;
* neschválit předložené žádostí obcí a Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko na změny Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací kraje Vysočina v oblasti odkanalizování ve znění materiálu RK-28-2005-45, př. 1, tabulka 1b.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 13. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz