Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2005-41

RK-28-2005-41.doc  RK-28-2005-41pr1.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-28-2005-41
NázevZásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytnutí dotace z rozpočtu kraje Vysočina na zpracování projektové dokumentace pro další kola výzev do grantových schémat vyhlašovaných krajem Vysočina v programovacím období 2004-2006
ZpracovalM. Kršňáková
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina na svém zasedání č. 4/2004 dne 27. 7. 2004 vzalo na vědomí předložení žádostí o grantová schémata a schválilo příslib jejich spolufinancování - usneseními č. 268-272/04/2004/ZK. Pět z nich je vyhlášeno v rámci Společného regionálního operačního programu (Grantové schéma na podporu malých a středních podnikatelů v ekonomicky slabých regionech kraje Vysočina, Grantové schéma na podporu drobných podnikatelů v ekonomicky slabých regionech kraje Vysočina, Grantové schéma Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu v kraji Vysočina, Grantové schéma Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu v kraji Vysočina, Grantové schéma Podpora sociální integrace v kraji Vysočina 2004 - 2006) a jedno v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (Grantové schéma Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání) (dále jen "grantová schémata"). Všechna grantová schémata vyhlášená v rámci Společného regionálního operačního programu byla dne 6. 10. 2004 schválena Regionální radou Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod a byla doporučena k uzavření Smlouvy o financování projektu SROP.
První kola výzev do grantových schémat byla vyhlášena v únoru 2005 a v měsíci květnu 2005 proběhl sběr prvních žádostí. Úspěšnost naplnění grantových schémat byla podpořena Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytnutí dotací z rozpočtu kraje Vysočina na zpracování projektové dokumentace pro 1. kolo výzev do grantových schémat vyhlašovaných krajem Vysočina schválených usnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 403/06/2004/ZK (Zastupitelstvo kraje schvaluje Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytnutí dotace z rozpočtu kraje Vysočina na zpracování projektové dokumentace pro 1. kolo výzev do grantových schémat vyhlašovaných krajem Vysočina dle materiálu ZK-06-2004-43, př. 1; a vyčlenění finančních prostředků ve výši 3.000 tis. Kč z Fondu strategických rezerv a následné navýšení rozpočtu kraje na rok 2005, do kapitoly Regionální rozvoj, § 3699 Ostatní záležitosti bydlení, komunálních služeb a územního rozvoje o částku 3.000 tis. Kč na zpracování projektové dokumentace ke grantovým schématům.)
Poskytnutí tohoto dotačního nástroje se velmi osvědčilo a grantová schémata byla velmi dobře žádostmi naplněna.
Je v zájmu kraje Vysočina, aby grantová schémata, jakožto nástroje finanční pomoci k čerpání ze strukturálních fondů a jejího dalšího přerozdělování konečným uživatelům, byla efektivně využívána a aby byli žadatelé z kraje Vysočina motivováni k předkládání svých žádostí.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") připravil "Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytnutí dotace z rozpočtu kraje Vysočina na zpracování projektové dokumentací pro další kola výzev do grantových schémat vyhlašovaných krajem Vysočina v programovacím období 2004-2006" dle materiálu RK-28-2005-41, př. 1, která by stejným způsobem podpořila snahu žadatelů v rámci všech ostatních výzev do grantových schémat, které budou vyhlašovány v rámci SROP a OPRLZ v programovacím období 2004-2006.
Kraj by tímto způsobem značně přispěl k zájmu o předkládání žádostí do všech šesti grantových schémat kraje Vysočina.
ORR disponuje v rámci rozpočtu ORR částkou 3 mil. Kč na paragrafu 3699. Po uzávěrce příjmu žádostí do Zásad pro 1. kolo výzev bude z této částky odčerpáno 909.995,- Kč (na 40 předložených žádostí), z toho vyplývá, že by na paragrafu 3699 zůstala disponibilní částka 2.009.005,- Kč, kterou ORR navrhuje vyčlenit pro poskytování dotací na zpracování projektové dokumentace ke grantovým schématům v rámci navrhovaných "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytnutí dotace z rozpočtu kraje Vysočina na zpracování projektové dokumentace pro další kola výzev do grantových schémat vyhlašovaných krajem Vysočina v programovacím období 2004-2006".
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s řešením dle výše uvedeného návrhu. Pro úplnost dodává, že požadavky na finanční krytí dotací na zpracování projektové dokumentace ke grantovým schématům pro příští rok bude třeba zapracovat do návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006, kapitoly Regionální rozvoj.
Odbor školství, mládeže a sportu: Doporučuje přijetí zásad. Žadatelé hodnotí tuto podporu pozitivně. Podpora umožňuje postupné zvyšování kvality předkládaných projektů.
Odbor regionálního rozvoje: Zásady v 1. kole výzev motivovaly žadatele k předložení svých záměrů do výzev v rámci GS a již nyní v rámci seminářů se budoucí žadatelé dotazují, zda i v budoucnosti bude možno využít tento podpůrný nástroj.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit "Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytnutí dotace z rozpočtu kraje Vysočina na zpracování projektové dokumentace pro další kola výzev do grantových schémat vyhlašovaných krajem Vysočina v programovacím období 2004-2006" dle materiálu RK-28-2005-41, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje, odbor ekonomický
Termín září 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz