Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2005-33

RK-28-2005-33.doc  RK-28-2005-33pr1.tif
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-28-2005-33
NázevŽádost města Pelhřimov o finanční pomoc po povodni ze dne 23. května 2005
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuMěsto Pelhřimov žádá kraj Vysočina (RK-28-2005-33, př. 1) o poskytnutí finanční výpomoci na úhradu provedených prací k odstranění povodňových škod, které vznikly na obecním majetku vlivem přívalových dešťů.
V pondělí 23. 5. 2005 16:45 došlo k průtrži mračen nad územím města Pelhřimov. Během deseti minut začala bouřka doprovázená silným přívalovým deštěm a kroupami. V 17:30 hodin se některé ulice ve městě změnily v řeky. Hladina vody v řece Bělé, která protéká městem, rychle stoupala. Povodňová situace se zhoršovala. Starosta města Pelhřimov proto svolal jednání městské povodňové komise. Na základě podaných zpráv a vzhledem k stále vydatným srážkám předseda komise vyhlásil pro území města Pelhřimova 2. stupeň povodňové aktivity - stav pohotovosti.
Vlivem přívalových dešťů došlo k zaplavení sklepů několika objektů, na komunikacích se objevily velké nánosy naplavenin. Došlo k částečnému poškození některých komunikací. Na záchranných a likvidačních pracích se podílel Hasičský záchranný sbor Pelhřimov. Za spolupráce okolních jednotek řešil 20 událostí ve městě. Převážně se jednalo o čerpání vody z objektů. Likvidační práce zahrnovaly odvoz všech naplavenin z postižené oblasti, vyčištění chodníků a obecních komunikací, opravu poškozených částí kanalizace, komunikací a další práce spojené s obnovou území. Celková výše škod dle městem doložených podkladů činí 722.000,- Kč
Město Pelhřimov doložilo čestným prohlášením, že není schopno z vlastních zdrojů zabezpečit požadované finanční prostředky ze svého rozpočtu na obnovu postiženého majetku města a žádá kraj Vysočina o poskytnutí dotace na obnovu základních funkcí obce. Městem vynaložené náklady na odstranění následků povodně na obecním majetku činí dle městem doložených podkladů 200.453,- Kč.
Návrh řešení Doporučuje se, poskytnout městu Pelhřimov dotaci na odstranění povodňových škod ve výši 100.000,- Kč. Navrhovaná částka činí 50 % z vynaložených nákladů městem.
StanoviskaOdbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství doporučuje poskytnout městu Pelhřimov dotaci na odstranění povodňových škod v navrhované výši. Povodňový orgán kraje Vysočina se zabýval výše uvedenou povodňovou situací a obdržel zprávu o této povodni.

Ekonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 41 155 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit finanční příspěvek městu Pelhřimov na odstranění povodňových škod ve výši 100.000,- Kč;
* schválit povýšení kapitoly Požární ochrana a integrovaný záchranný systém, § 5299 Záležitosti civilní připravenosti na krizové stavy o částku 100.000,- Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, Nespecifikovaná rezerva, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené o tuto částku.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, ekonomický odbor
Termín 20. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz