Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2005-17

RK-28-2005-17.doc  RK-28-2005-17pr1.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-28-2005-17
NázevNávrh na rozpočtové opatření - udělení Ceny kraje Vysočina za naučnou knihu na Podzimním knižním trhu
Zpracoval M. Janíčková, S. Nováková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuPodzimní knižní trh se v Havlíčkově Brodě koná od roku 1991. Jeho prvotním cílem bylo zprostředkování kontaktů mezi novými nakladatelstvími a knihkupci. Tyto odborné kontakty a kontrakty jsou dodnes důležitou součástí trhu. Druhým důležitým momentem je velká účast malých a začínajících i exkluzivněji zaměřených nakladatelů, díky nimž se Podzimní knižní trh stal nejširší přehlídkou současné české knižní produkce. V průběhu let se k Podzimnímu knižnímu trhu přidružilo mnoho doprovodných programů pořádaných kulturními institucemi nejen z Havlíčkova Brodu. Od roku 2000 je v rámci konání knižního trhu pořádána řada autogramiád a autorských čtení mnoha významných českých spisovatelů. V současnosti Podzimní knižní trh je druhým největším knižním veletrhem v České republice a má dobré jméno jak v odborných kruzích, tak i mezi čtenáři. V Havlíčkově Brodě vystavuje své knihy přibližně 170 nakladatelů, přijíždí sem několik stovek odborných návštěvníků z celé České republiky a přichází sem kolem 10 000 návštěvníků - čtenářů z Vysočiny a řady dalších míst.
V letošním roce se ve dnech 7. a 8. října 2005 uskuteční jeho 15. ročník, který se bude poprvé konat pod záštitou hejtmana kraje Vysočina, RNDr. Miloše Vystrčila. Současně budou uděleny ceny za nejkrásnější knihy Podzimního knižního trhu v těchto kategoriích - Cena kraje Vysočina za naučnou knihu (finanční ocenění 60 tis. Kč), Cena města Havlíčkova Brodu za beletrii (finanční ocenění 40 tis. Kč) a Cena Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. za dětskou knihu (finanční ocenění 15 tis. Kč). O vítězné knize v každé kategorii rozhodne porota, složená z knihovníků a odborné veřejnosti, formou obodování zaslaných knih do soutěže. Ceny budou předány na slavnostním večeru, pořádaném hejtmanem kraje Vysočina dne
7. 10. 2005 v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě.
Informace o 15. Podzimním knižním trhu a nově udílených cenách tvoří přílohu č. 1 tohoto materiálu.
Udělování cen kraje je podle § 35 písm. u) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), v platném znění, pravomocně vymezeno zastupitelstvu kraje, proto odbor kultury a památkové péče předkládá tento materiál k projednání zastupitelstvu kraje.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje udělení Ceny kraje Vysočina za nejkrásnější naučnou (nebo populárně-naučnou) knihu s finančním oceněním ve výši 60 tis. Kč nakladateli knihy, která bude vybrána porotou tvořenou knihovníky a odbornou veřejností a současně doporučit zastupitelstvu kraje schválit povýšení kapitoly Kultura o částku 100 tis. Kč na zajištění realizace vyhlášení Ceny kraje Vysočina za nejkrásnější naučnou (nebo populárně-naučnou) knihu a změnu závazného ukazatele "Příspěvku na provoz" u Krajské knihovny Vysočiny ve výši 40 tis. Kč na úhradu nákladů spojených s pořádáním slavnostního večera.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 41 155 tis. Kč.

Odbor sekretariátu hejtmana
Odbor sekretariátu hejtmana nemá námitek k udělení Ceny kraje Vysočina za nejkrásnější naučnou knihu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* udělit ve smyslu § 35 písm. u) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), v platném znění, Cenu kraje Vysočina za nejkrásnější naučnou (nebo populárně - naučnou) knihu s finančním oceněním ve výši 60 tis. Kč nakladateli knihy, které byl přidělen nejvyšší počet bodů od poroty tvořené knihovníky a odbornou veřejností;
* schválit zvýšení rozpočtu kapitoly Kultura ORJ 4000, § 3317 - Výstavní činnosti v kultuře o částku 100 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva) o částku 100 tis. Kč;
* schválit změnu závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" u Krajské knihovny Vysočiny o částku 40 tis. Kč na úhradu nákladů spojených s pořádáním slavnostního večera.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický, ředitel Krajské knihovny Vysočiny
Termín 31. 10. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz