Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2005-13

RK-28-2005-13.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-28-2005-13
NázevBezúplatné nabytí pozemků v k. ú. Velká Losenice a Pořežín, obec Velká Losenice
Zpracoval J. Tvrzová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuOdbor majetkový pověřený ve smyslu usnesení 1186/37/2003/RK podávat žádosti o bezúplatný převod pozemků zastavěných silnicemi II. a III. třídy na území kraje Vysočina , kde jako vlastník vystupuje Česká republika s příslušností hospodaření Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, se v souvislosti s majetkoprávním vypořádáním úseku silnice III/35012 Velká Losenice - Pořežín obrátil se na výše jmenovaný "Úřad" - odloučené pracoviště Žďár nad Sázavou s žádostí o převod pozemků par. č. 328/23 - ostatní plocha, silnice o výměře 16 m2, par. č. 328/24 - ostatní plocha, silnice o výměře 11 m2, par. č. 328/27 - ostatní plocha, silnice o výměře 44 m2, par. č. 328/28 - ostatní plocha, silnice o výměře 50 m2, par. č. 328/30 - ostatní plocha, silnice o výměře 11 m2 v k. ú. Pořežín a par. č. 2966/5 - ostatní plocha, silnice o výměře 13 m2 a par. č. 2966/6 - ostatní plocha, silnice o výměře 31 m2 v k. ú. Velká Losenice. Vzhledem k tomu, že pozemky jsou zastavěny tělesem silnice a nelze je využít jiným způsobem, ÚZSVM posoudil žádost jako důvodnou s tím, že uzavření smlouvy o bezúplatném převodu pozemků bude realizováno s těmito podmínkami:
- kraj Vysočina bude o tyto nemovitosti řádně pečovat a po dobu 10 let od dne jejího nabytí užívat jako pozemky pod komunikací
- po dobu 10 let nepřevede tyto pozemky na jiného a nezřídí k němu v této době zástavní právo
- nedodržení těchto povinností zavazuje kraj za každé takové porušení odvést prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových do státního rozpočtu částku rovnající se výši ceny pozemků v místě a čase obvyklé stanovené znaleckým posudkem, a to ke dni bezúplatného převodu.
Návrh řešení Odbor majetkový doporučuje uzavřít s ČR-Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových smlouvu o bezúplatném převodu výše uvedených pozemků v k. ú. Velká Losenice a Pořežín, obec Velká Losenice do vlastnictví kraje Vysočina. Pozemky vznikly na základě již zapsaného geometrického plánu vypracovaného v souvislosti s žádostmi fyzických osob o vypořádání jejich pozemků zastavěných tělesem silnice III/35012; se všemi dotčenými vlastníky již vypořádání proběhlo.
Vzhledem k tomu, že se jedná o pozemky státu, bude uzavření smlouvy o bezúplatném převodu vyžadovat schválení Ministerstva financí ČR. Převodce dále podmiňuje uzavření smlouvy přijetím podmínek uvedených výše s tím, že v případě jejich nedodržení v době 10 let od nabytí tohoto majetku je nabyvatel povinen k odvodu ceny pozemků do státního rozpočtu.
V případě uzavření smlouvy o bezúplatném převodu pozemků v k. ú. Pořežín a Velká Losenice budou nabyté pozemky vloženy dodatkem zřizovací listiny do správy SÚS Žďár nad Sázavou.
Návrh na usnesení předpokládá doporučení schválení bezúplatného nabytí předmětných pozemků v k. ú. Pořežín a Velká Losenice do vlatnictví kraje Vysočina z vlastnictví ČR - Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za podmínek určených převodcem.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit bezúplatné nabytí pozemků par. č. 328/23 - ostatní plocha, silnice, par. č. 328/24 - ostatní plocha, silnice, par. č. 328/27 - ostatní plocha, silnice, par. č. 328/28 - ostatní plocha, silnice, par. č. 328/30 - ostatní plocha, silnice v k. ú. Pořežín, obec Velká Losenice a par. č. 2966/5 - ostatní plocha, silnice a par. č. 2966/6 - ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Velká Losenice z vlastnictví České republiky - Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových do vlastnictví kraje Vysočina za těchto podmínek:
- kraj Vysočina bude o tyto nemovitosti řádně pečovat a po dobu 10 let od dne jejího nabytí užívat jako pozemky pod komunikací;
- po dobu 10 let nepřevede tyto pozemky na jiného a nezřídí k němu v této době zástavní právo;
- nedodržení těchto povinností zavazuje kraj za každé takové porušení odvést prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových do státního rozpočtu částku rovnající se výši ceny pozemků v místě a čase obvyklé stanovené znaleckým posudkem, a to ke dni bezúplatného převodu.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 20. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz