Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2005-08

RK-27-2005-08.doc
Číslo materiálu08
Číslo jednacíRK-27-2005-08
NázevZařízení pro výkon pěstounské péče
Zpracoval: A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina, v souvislosti s ukončením činnosti Okresního ústavu sociálních služeb v Třebíči, uzavřel dne 29. 12. 2003 dohodu o výkonu pěstounské péče v zařízení s paní Marií Svobodovou, bytem Budíkovice 56.
V době, kdy byla tato dohoda uzavřena, pečovala pěstounka o 3 nezaopatřené děti svěřené jí do poručenské péče a o jedno dítě svěřené do pěstounské péče. Nezaopatřené děti se studiem připravovaly na budoucí povolání.
Dle předmětné dohody trvá výkon pěstounské péče v zařízení po dobu poskytování této péče alespoň u jednoho z výše uvedených dětí, které v zařízení pobývá.
V současné době došlo k situaci, kdy všechny děti postupně ukončily přípravu na povolání a nebudou již od září 2005 považovány za nezaopatřené děti. Podle sdělení pěstounky si hledají zaměstnání, případně se budou evidovat na úřadu práce. Jednomu z výše uvedených dětí pěstounka vyřizuje plný invalidní důchod.
Pěstounce náležela dle citované dohody odměna za výkon pěstounské péče a za práce spojené s péčí o svěřené děti, jejíž výplata bude rovněž ukončena k 31. 8. 2005. Povinnosti kraje, coby zřizovatele tohoto zařízení a vyplývající z uzavřené dohody, jsou k uvedenému datu rovněž vypořádány, s výjimkou některých nákladů na domácnost, které jsou v letošním roce placeny zálohově a v první polovině roku 2006 budou teprve vyúčtovány.
S paní Svobodovou byla předběžná celá záležitost projednána s tím, že bude souhlasit s ukončením dohody dle čl. VI, odst. 2 písm. a), tedy vzájemnou dohodou účastníků.
Návrh řešení Dohoda o výkonu pěstounské péče v zařízení byla uzavřena na dobu, která uplynula ukončením pěstounské péče ke všem dětem umístěným do pěstounské péče. Pěstounská péče v tomto případě zaniká uplynutím prázdnin po ukončení přípravy na budoucí povolání. Tím došlo k naplnění podmínky pro rozvázání citované dohody.
Vzhledem k posouzení celé situace navrhujeme radě kraje schválit odstoupení od dohody o výkonu pěstounské péče uzavřené s paní Marií Svobodovou, nar. 18. 9. 1950, bytem Budíkovice 56, a to na základě vzájemné dohody mezi účastníky tak, jak je uvedeno v materiálu RK-27-2005-08, př. 1.
S ukončením výše uvedeného smluvního vztahu je spojena i ztráta nároku na užívání majetku kraje rodinou Svobodových. Jedná se o součást vybavení této domácnosti v souvislosti s provozováním zařízení pro výkon pěstounské péče.

Obdobný problém je také řešen v případě dalšího zařízení pro výkon pěstounské péče, kdy kraj odstoupil od uzavřené dohody. Inventární soupis majetku v obou zařízeních zjištěný při zmíněné inventuře v srpnu 2004 je uveden v příloze č. 2 tohoto materiálu. V současné době probíhá v obou případech oceňování jejich tržní hodnoty znalcem.
Návrh na další využití tohoto majetku bude řešen volbou jedné z variant dle přílohy č. 3 s tím, že odbor sociálních věcí a zdravotnictví doporučuje variantu 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
uzavření Dohody o ukončení výkonu pěstounské péče v zařízení dle materiálu
RK-27-2005-08, př. 1, a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví zajistit řešení dalšího využití movitého majetku ve vlastnictví kraje po ukončení smluvního vztahu vyplývajícího z Dohody o výkonu pěstounské péče dle materiálu RK-27-2005-08, př. 3, varianty .....
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 30. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz