Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2005-17

RK-27-2005-17.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-27-2005-17
NázevVzájemné darování nemovitostí mezi Vysočinou a městem Bystřice nad Pernštejnem
Zpracoval J. Tvrzová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuOdbor majetkový obdržel od města Bystřice nad Pernštejnem žádost o převod části nevyužívané stavby komunikace II. třídy č. 357 na pozemku par. č. 169/3 v k. ú. a obci Bystřice nad Pernštejnem. Tato část komunikace byla nahrazena přeložkou, která je součástí křižovatky nově vybudované v souvislosti se stavbou obchodního střediska (PENNY Market). V současné době slouží jako jednostranný přístup k rodinným domům a plní proto funkci místní komunikace. Město Bystřice n. Pern. má zájem o získání komunikace do svého vlastnictví a zároveň chce získat pozemek pod touto komunikací. Jeho vlastníkem je Česká republika - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, která žádosti města Bystřice n. Pern. o převedení pozemku vyhoví pod podmínkou, že město prokáže vlastnictví ke stavbě komunikace na pozemku ležící. Jako kompenzaci za stavbu komunikace nabízí Bystřice nad Pernštejnem kraji Vysočina ze svého vlastnictví pozemek par. č. 3084/1 - ostatní plocha, silnice o výměře 633 m2 v k. ú. a obci Bystřice n. Pern., na kterém leží již zmíněná nově vybudovaná větev silnice II/357 u obchodního domu PENNY Market.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje akceptovat nabídku města Bystřice nad Pernštejnem na vzájemné darování výše popsaných nemovitostí, a to části stavby komunikace na pozemku par. č. 169/3 a pozemku par. č. 3084/1 v k. ú. Bystřice n. Pern. Stavba předmětné komunikace byla nahrazena nově vybudovanou přeložkou tvořící část křižovatky u novostavby obchodního domu, je využívaná jednoúčelově jako přístup k rodinným domům a svým charakterem využití tak plní funkci místní komunikace. Vzhledem k tomu, že nahrazením této části stavby komunikace nově zbudovanou přeložkou silnice II/357 nedošlo k podstatné změně v silniční síti a nesoulad v délce bude řešen správcem jako chyba mezi uzlovými body, nejsou dány důvody pro vyřazení této části silnice ze silniční sítě.
OM současně doporučuje přijmout do vlastnictví kraje Vysočina jako kompenzaci za převedenou stavbu pozemek par. č. 3084/1 pod krajskou silnicí II/357, čímž dojde ke sjednocení vlastnictví stavby s pozemkem pod ní ležícím.
Záměr darovat výše uvedenou stavbu komunikace do vlastnictví města Bystřice n. Pern. je třeba zveřejnit dle ust. § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění, po dobu 30 dnů na úřední desce krajského úřadu.
V případě realizací výše uvedených majetkoprávních převodů bude třeba dodatkem zřizovací listiny Správy a údržby silnice Žďár nad Sázavou upravit rozsah majetku svěřeného této příspěvkové organizaci do správy.
StanoviskaKladné stanovisko SÚS Žďár nad Sázavou a odvětvového odboru.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zveřejnění záměru darovat stavbu komunikace na pozemku par. č. 169/3 v k. ú. a obci Bystřice nad Pernštejnem do vlastnictví města Bystřice nad Pernštejnem a
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit přijetí daru pozemku par. č. 3084/1 - ostatní plocha, silnice o výměře 633 m2 v k.ú. a obci Bystřice nad Pernštejnem z vlastnictví města Bystřice nad Pernštejnem do vlastnictví kraje Vysočina;
* schválit darování stavby komunikace na pozemku par. č. 169/3 v k. ú. a obci Bystřice nad Pernštejnem z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Bystřice nad Pernštejnem.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz