Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2005-48

RK-26-2005-48.doc  RK-26-2005-48pr1.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-26-2005-48
NázevNávrh na udělení ceny
Zpracoval: L. Seidl, Z. Čech
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina sdružuje na svém území více než sedm stovek obcí. Z vlastních zkušeností víme, že účast v různých soutěžích povzbuzuje občany, dobrovolné spolky i podnikatele
k dalším aktivitám, které vedou k rozvoji obce i posílení občanské sounáležitosti a v ne-poslední řadě i k podpoře krajské identity.
Už od svého vzniku kraj Vysočina podporuje krajská kola soutěže Vesnice roku, jejímž cílem je posílení postavení venkova ve společnosti. Jde o soutěž pořádanou Spolkem pro obnovu venkova, Svazem obcí a měst ČR a ministerstvem pro místní rozvoj. Účast obcí našeho kraje v této soutěži je rok od roku vyšší. Na to má jistě vliv i materiální a finanční ohodnocení poskytnuté vítězům krajem Vysočina. Stále se však jedná o soutěž pořádanou jiným subjektem. Snahou kraje je již delší dobu vytváření nových tradic s cílem posílení komunikace mezi radnicí a občany, obcemi navzájem i krajem jako územím. K tomu např. může napomoci ocenění a následné sdružování obcí, které od doby existence kraje získaly krajské ocenění Vesnice roku.
Návrh řešení Obce oceněné v rámci krajského kola soutěže Vesnice roku věnují velkou pozornost rozvoji venkova a tím i propagaci kraje Vysočina. Navrhujeme, aby v rámci vyhlášení výsledků krajského kola Vesnice roku byla každý rok udělena i cena věnovaná speciálně krajem Vysočina s názvem VESNICE VYSOČINY. Tuto cenu by každý rok získala pouze jedna obec, a to obec, která bude krajskou komisí soutěže Vesnice roku vybrána jako vítěz krajského kola této soutěže. Obci by kraj Vysočina dlouhodobě propůjčil výše uvedený titul, který by s sebou nesl jisté propagační výhody jak pro obec, tak pro kraj. Podrobnější popis propagačních výhod je uveden v příloze 1 tohoto materiálu. Ocenění VESNICE VYSOČINY bude jakousi známkou kvality a dobrého fungování obce. S tím je spojeno i vytvoření a následné používání nového loga VESNICE VYSOČINY. To by se mohlo objevit např. na dvou informačních poutacích tabulích, které budou v obci umístěny na začátku a konci boce nebo na vývěsným štítě místního úřadu. Do budoucna lze počítat i s dalšími marketingovými aktivitami.

Z výše uvedeného vyplývá, že cenu kraje Vysočina VESNICE VYSOČINY získá každý rok pouze jedna obec. Výjimkou by však byl letošní rok (2005), kdy by byly cenou VESNICE VYSOČINY oceněny zpětně ještě obce, které krajské kolo Vesnice roku vyhrály v roce 2001 až 2004. Finanční náročnost této aktivity je vyčíslena v příloze 2 tohoto materiálu.
Náklady spojené s udělením ceny kraje Vysočina s názvem - Vesnice Vysočiny nebyly zahrnuty ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina pro rok 2005. V případě schválení této aktivity bude třeba čerpat prostředky z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, nespecifikovaná rezerva.
Ocenění obcí novým titulem představuje i finanční nároky viz přílohu 2 tohoto materiálu.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje
Odbor regionálního rozvoje podporuje vznik navrženého ocenění a to jako snahu vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o možnosti udělení nové ceny kraje Vysočina s názvem VESNICE VYSOČINY a
ukládá
odboru sekretariátu hejtmana vypracovat a předložit návrh Zásad zastupitelstva kraje pro udělení ceny kraje Vysočina - VESNICE VYSOČINY.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 23. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz