Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2005-16

RK-26-2005-16.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-26-2005-16
NázevNávrh na rozpočtové opatření - Hrad Roštejn - domácí čistírna odpadních vod (DČOV)
Zpracoval H. Javůrková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuOdbor majetkový v letošním roce realizuje na hradě Roštejn akci "Muzeum Vysočiny Jihlava - oprava studny a úpravna vody Roštejn". Součástí této akce je úprava stávajícího septiku. Při řešení a realizaci této akce, byl vznesen požadavek Městského úřadu Telč - odboru životního prostředí na vyřešení situace s odpadními vodami. Současný stav (septik) je z hlediska životního prostředí naprosto nevyhovující. Stávající septik je umístěn na hradním nádvoří. Systém je osazen čerpadlem, které má zajistit přečerpávání odpadních vod přes další jímku do septiku, který je využíván k likvidaci odpadních vod z bytu. Čerpadlo a systém propojovacích trubek je nedostatečný, téměř stále vypadává a to způsobuje vytékání odpadních vod do terénu na pozemek státních lesů (území je chráněno - přírodní rezervace Roštejnská obora) současně s dešťovou vodou. Přesný stav systému není zdokumentován a není nikomu znám. Pro zajištění odpovídajícího a legálního systému likvidace odpadních vod se navrhuje vybudování DČOV, která by tuto nevyhovující situaci vyřešila. Návrh odpovídající DČOV vychází z počtu návštěvníků hradu (35 000 za sezónu). Podle předběžného projednání s vlastníkem pozemku je možné DČOV umístit v lese za hradbami. S tímto řešením předběžně souhlasí i obec a orgány ochrany přírody. Realizace stavby je možná za předpokladu udělení výjimky z úrovně Vlády ČR. Objekt DČOV by byl umístěn v "kamenném moři" tak, aby co nejméně rušil a přímo pod ním bude zřízeno vsakovací pole přečištěné vody. V letošním roce navrhujeme vypracování projektové dokumentace a zajištění stavebního povolení. Akce je kryta finančními prostředky ve výši 1 mil. Kč z rozpočtu kraje Vysočina pro rok 2005 a je uvedena v příloze M3 rozpočtu. Náklady na opravu studny a úpravny vody včetně projektové dokumentace jsou 851 tis.Kč. Zůstatek finančních prostředků na akci "Muzeum Vysočiny Jihlava - oprava studny a úpravna vody Roštejn" je 149 tis. Kč. Z tohoto zůstatku by bylo vhodné použít 71 tis. Kč (dle nabídky) na vypracování projektové dokumentace pro vybudování DČOV a tuto akci zrealizovat v roce 2006. Součástí této dokumentace - ceny dokumentace - bude vyjádření správců sítí a dokumentace pro povolení nakládání s vodami. Předpokládaný náklad na vybudování DČOV je cca 500 tis. Kč. Náklad na dokumentaci pro DČOV 38.080,- Kč vč. DPH.
Návrh řešení Návrh předpokládá zařazení této akce "Muzeum Vysočiny Jihlava - vybudování DČOV Roštejn" do přílohy rozpočtu M3 rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v kulturních organizacích a přesun finančních prostředků ve výši 71 tis. Kč ze schválené akce "Muzeum Vysočiny Jihlava - oprava studny a úpravna vody Roštejn " na tuto novou akci.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením na kapitole Nemovitý majetek.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zařazení nové akce "Muzeum Vysočiny Jihlava - vybudování DČOV Roštejn" do přílohy rozpočtu M3 rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v kulturních organizacích, která je součástí kapitoly Nemovitý majetek;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek - snížení rozpočtu schválené akce "Muzeum Vysočiny Jihlava - oprava studny a úpravna vody Roštejn" (§ 3315 Činnost muzeí a galerií, položka Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v kulturních organizacích, běžné výdaje) o částku 71 tis. Kč a zvýšení rozpočtu nově zařazené akce "Muzeum Vysočiny Jihlava - vybudování DČOV Roštejn" (§ 3315 Činnost muzeí a galerií, položka Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v kulturních organizacích, kapitálové výdaje) o tuto částku.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín srpen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz