Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2005-46

RK-25-2005-46.doc  RK-25-2005-46pr1.doc  RK-25-2005-46pr2.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-25-2005-46
NázevNemocnice Jihlava - žádost o finanční prostředky z grantu EHP/Norsko
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuVstupem do EU v roce 2004 získala ČR přístup k čerpání prostředků z Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru (EHP - Island, Knížectví Lichtenštejnsko, Norské království) a Norského finančního mechanismu. Pomoc je určena pro ekonomicky slabší země v EHP, a to prostřednictvím grantů na investiční a rozvojové projekty ve schválených prioritních oblastech. Finanční mechanismus EHP je určený jako doplňková pomoc pro přijímající stát. Poskytuje doplňkový zdroj financování a nenahrazuje finanční podporu z jiných zdrojů. Jednou ze základních priorit z obou finančních mechanismů je oblast zdravotnictví.
Kompletní žádosti o přidělení finančních prostředků musí být předkládány vždy v době platnosti výzvy vyhlášené pro daný rok, a to až do 31. ledna 2009, kdy tato finanční pomoc zemí EHP/Norska bude ukončena.
Ministerstvo zdravotnictví se pro první rok existence tohoto Finančního mechanismu rozhodlo pro tzv. individuální projekty. Individuální projekty obecně řeší jedinou problematiku týkající se společensko-hospodářských potřeb, a to v rámci některé z prioritních oblastí Finančního mechanismu EHP/Norska.
Dle Programového rámce Finančního mechanismu EHP/Norska, článku 7 Memoranda o porozumění je prioritní oblastí pro ministerstvo zdravotnictví oblast zdravotnictví a péče o dítě. Tato oblast je zaměřena na následující priority:
- systematická a primární prevence drogových závislostí
- prevence přenosných nemocí
- opatření pro zajištění bezpečnosti potravin
- programy podpory dětí se specifickými problémy
Návrh řešení Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, po obdržení informace o možnosti získání prostředků z výše uvedeného fondu, je na základě sdělení v dopise ze dne 12. 7. 2005 připravena vypracovat společně s Regionální rozvojovou agenturou projekt pro oblast zdravotnictví s názvem "Centrum maternofetální medicíny" (viz materiály RK-25-2005-46, př.1, RK-25-2005-46, př. 2).
Podíl nemocnice ve výši 1,2 mil. Kč by představoval nákup dvou kardiotokografů.Nákup přístrojů zapracovala nemocnice již do svého investičního plánu, který byl schválen usnesením rady kraje číslo 0523/15/2005/RK ze dne 19. 4. 2005 a usnesením 0987/24/2005/RK ze dne 26. 7. 2005. Dle těchto usnesení bylo Nemocnici Jihlava na nákup kardiotokografu schváleno poskytnutí investiční dotace ve výši 1,2 mil. Kč
Radě kraje se navrhuje souhlasit s podáním žádosti Nemocnice Jihlava o přidělení finančních prostředků z Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru a norského finančního mechanismu ve výši 8 905 tis. Kč pro projekt s názvem "Centrum maternofetální medicíny" při Nemocnici Jihlava.
Zároveň se radě kraje navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválit příslib poskytnutí návratných finančních prostředků Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci ve výši
7 705 tis. Kč pro projekt s názvem "Centrum maternofetální medicíny".
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s podáním žádosti Nemocnice Jihlava o přidělení finančních prostředků z Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru a norského finančního mechanismu ve výši 8 905 tis. Kč pro projekt s názvem "Centrum maternofetální medicíny" při Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizace, a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit příslib poskytnutí návratných finančních prostředků ve výši
7 705 tis. Kč Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, pro projekt s názvem "Centrum maternofetální medicíny".
Odpovědnost Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz