Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2005-18

RK-25-2005-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-25-2005-18
NázevProdej nemovitého majetku v k. ú. a obci Těchobuz
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPo předběžném projednání s ředitelkou Ústavu sociální péče pro mentálně postižené Těchobuz požádal Bohumil Matějů, bytem Těchobuz čp. 2 odbor majetkový opětovně o odprodání domu čp. 2 postaveného na pozemku st. par. č. 127 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 84 m2 v k. ú. a obci Těchobuz. Jedná se o montovaný rodinný dům typu OKAL z roku 1976, který se nachází uvnitř zahrady, která vznikla současně se stavbou domu oplocením části pozemku par. č. 136/1 ostatní plocha, jiná plocha ve vlastnictví kraje Vysočina a části pozemku vedeného ve zjednodušené evidenci - parcely původ Pozemkový katastr (PK) par. č. 941 ve vlastnictví obce Těchobuz, oba v k. ú. a obci Těchobuz. Zahrada nebyla dosud geometricky zaměřena a není tudíž označena samostatnými parcelními čísly. Podél plotu uvnitř zahrady je na části pozemku par. č. 136/1 postavena plechová garáž, která též nebyla geometricky zaměřena a zastavěný pozemek touto garáží rovněž nemá parcelní číslo. Dům se zahradou se nachází na okraji pozemku par. č. 136/1, který patří k areálu shora uvedené organizace.
Podle uzavřené smlouvy o pronájmu podnikového bytu užívali domek rodiče žadatele. Po smrti otce žadatele, domek nadále obývala matka žadatele a žadatel. Po té, co si žadatel založil vlastní rodinu, odstěhovala se jeho matka do domku čp. 43 v Těchobuzi, který se žadatelem má ve spoluvlastnictví - každý id. 1/2. Dosud je však přihlášena k trvalému pobytu v domě čp. 2. Kromě ní jsou v tomto domě k trvalému pobytu ještě přihlášeni: žadatel, jeho manželka a dvě děti. Stanovené nájemné je řádně placeno.
Dům čp. 2, plechová garáž a pozemky st,. par. č. 127 a par. č. 136/1 v k. ú. a obci Těchobuz jsou ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí , práv a závazků České republiky na kraje a obce ,............., a Protokolu o předání a převzetí majetku státu ze dne 19. 12. 2002. Usnesením zastupitelstva kraje 074/02/2003/ZK ze dne 31. 3. 2003 byly svěřeny do správy shora uvedené příspěvkové organizace kraje. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, katastrálního pracoviště Pelhřimov jsou dům čp. 2 a pozemky st. par. č. 127 a par. č. 136/1 vedeny v katastru nemovitostí pro uvedené katastrální území a obec na listu vlastnictví 66.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje žadateli vyhovět a dům jemu a jeho manželce odprodat. Součástí prodeje domu bude i prodej pozemku st. par. č. 127 - pozemek pod domem, část pozemku par. č. 136/1 - zahrada u domu a plechová garáž na části pozemku par. č. 136/1 - objekt uvnitř zahrady.
Návrh na prodej uvedeného nemovitého majetku koresponduje s příslušnými ustanoveními Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina a bere na zřetel doporučení ředitelky ÚSPMP Těchobuz, která ve vyjádření k odprodeji rodinného domku s prodejem souhlasí. Současná ředitelka ústavu přehodnotila stanovisko původního ředitele a uvedla, že dům je pro zřízení chráněného bydlení nevhodný hlavně z hlediska stávajícího stavebního uspořádání. V případě, že k prodeji nedojde, bude třeba vzhledem k současnému technickému stavu domu provést jeho rozsáhlejší rekonstrukci. Nemovitý majetek navrhovaný k odprodeji je pro činnost ústavu nevyužitelný a tím i nepotřebný. Obec Těchobuz nemá o odkoupení uvedeného majetku zájem, proti jeho prodeji do vlastnictví žadatele nemá námitek. Aby mohla být oceněna zahrada a pozemek pod plechovou garáží, je třeba je nechat geometricky zaměřit. Po té, co bude provedeno zaměření bude zadáno vyhotovení znaleckého posudku na zjištění ceny administrativní i ceny v místě a čase obvyklé. Znalecký posudek bude podkladem pro sjednání kupní ceny převáděných nemovitostí. Záměr kraje prodat nemovitý majetek je třeba dle ustanovení §18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění zveřejnit po dobu nejméně 30 dnů na úřední desce krajského úřadu.
Návrh usnesení předpokládá schválení zveřejnění záměru prodat dům čp. 2, plechovou garáž a pozemky st. par. č. 127 a část par. č. 136/1, vše v k. ú. a obci Těchobuz.
StanoviskaSouhlasné vyjádření k prodeji vydané ředitelkou ÚSPMP Těchobuz.
Obec Těchobuz nemá proti prodeji nemovitého majetku do vlastnictví Bohumila Matějů námitek.
S prodejem souhlasí odbor sociálních věcí a zdravotnictví.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zveřejnění záměru prodat dům čp. 2 na pozemku st. par. č. 127, plechovou garáž, pozemky st. par. č. 127 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 84 m2 a část par. č. 136/1, na které se nachází zahrada patřící k domu čp. 2 a plechová garáž, vše v k.ú. a obci Těchobuz.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín srpna 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz