Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2005-26upr1

RK-23-2005-26upr1.doc  RK-23-2005-26upr1pr1upr1.doc
Číslo materiálu26upr1
Číslo jednacíRK-23-2005-26upr1
NázevProjekt Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace kraje Vysočina, do programu INTERREG IIIA Česká republika-Rakousko
Zpracoval: K. Lisá, M. Janíčková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuMuzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace, je zřízeno krajem Vysočina za účelem získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy. Jedním z dlouhodobých cílů a hlavních úkolů organizace je realizace nových historických expozic, k jejichž zdárnému dokončení chybí významná poslední část s názvem "Barokní Jihlava a 19. století v Jihlavě". Práce na zmíněných expozicích byly započaty v roce 2001 a z finančních důvodů (celkový rozpočet 4,2 mil. Kč) byly rozděleny do ročních etap. V roce 2004 byl dosavadní způsob výstavby expozic vyhodnocen jako neefektivní a nevyhovující, a proto muzeum začalo hledat nové zdroje financování, především v rámci grantových programů a strukturálních fondů.
Na základě zjištěných informací o možných zdrojích financování a jejich podmínkách pro přidělení byla připravena Žádost o projekt "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" do opatření PI/M3 - Cestovní ruch a nabídka aktivit pro volný čas, programu INTERREG III.A Česká republika - Rakousko. Žádost o projekt bude předložena na Oddělení Sekretariátu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod v termínu do 27. 7. 2005.
Spolu se žádostí o podporu z programu INTERREG IIIA je nutné doložit, že má žadatel zajištěny finanční prostředky na předfinancování projektu ve výši 100 % celkových uznatelných nákladů, neboť finanční podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 75 % uznatelných nákladů se vyplácí zpětně až po ukončení realizace projektu a po provedení předepsaných kontrol. Projekt je tedy třeba částečně předfinancovat z krajského rozpočtu, což musí být doloženo závazným rozhodnutím zastupitelstva nebo rady kraje o předfinancování projektu ve výši 92,95 % celkových uznatelných nákladů, tj. 3,625 mil. Kč (slovy: třimiliónyšestsetdvacetpěttisíc). Zbylých 7,05 %, tj. 275 tis. Kč (slovy: dvěstěsedmdesátpěttisíc), je financováno z vlastních prostředků žadatele. Finanční krytí žadatel dokládá přílohou s názvem Čestné prohlášení žadatele, že disponuje dostatečnými zdroji potřebnými na realizaci projektu, která je přílohou č. 2 tohoto materiálu, společně se závazným rozhodnutím zastupitelstva kraje o předfinancování projektu. Z tohoto důvodu odbor kultury a památkové péče předkládá materiál zastupitelstvu kraje k projednání.
Informace o projektu "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" jsou součástí přílohy 1 tohoto materiálu.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout o vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" ve výši 92,95 % celkových uznatelných nákladů, tj. 3,625 mil. Kč. Vybudováním nové historické expozice dojde k dalšímu zhodnocení majetku kraje a její zpřístupnění široké veřejnosti přispěje k propagaci a reprezentaci kraje, muzea a kulturního dědictví u nás i v zahraničí.
StanoviskaEkonomický odbor bere na vědomí navrhovaný příslib předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, ze zdrojů kraje Vysočina. Návrh na provedení rozpočtového opatření a vlastní převod finančních prostředků navrhujeme řešit v době jejich reálné potřeby.
Oddělení Sekretariátu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod:
Projektový záměr Muzea Vysočiny odpovídá zaměření opatření 1.3. Programu s tím, že žadatel zajistí kvalitního rakouského partnera a dostatečně prokáže dopad projektu na posílení významu cestovního ruchu v příhraničním regionu. Tato skutečnost je stěžejní pro schválení projektu Řídícím výborem Programu.
Dle pravidel realizace programu je projekt spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj do maximální výše 75 % způsobilých výdajů projektu a minimálně z 25 % z národních veřejných zdrojů (zdroje státního rozpočtu, rozpočtů krajů, obecních rozpočtů a ostatní národní veřejné zdroje). Podpora ze strukturálních fondů je vždy vyplácena zpětně, tudíž musí žadatel zajistit 100 % předfinancování projektu. Spolu se žádostí o podporu musí žadatel doložit finanční prostředky ve výši 100 % celkových uznatelných nákladů. Pokud se bude na předfinancování projektu podílet krajský rozpočet, přikládá žadatel k žádosti o projekt závazné rozhodnutí zastupitelstva nebo rady kraje o vyčlenění prostředků pro realizaci projektu. Spolufinancování z vlastních prostředků žadatele musí být též prokázáno.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí předložení Žádosti projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" dle materiálu RK-23-2005-RK-26upr1, př. 1upr1;
* rozhodnout o vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" ve výši 92,95 % celkových uznatelných nákladů, tj. 3,625 mil. Kč, z čehož 17,95% tj. 700 tis. Kč, bude poskytnuto formou dotace, a 75% tj. 2,925 mil. Kč, bude poskytnuto formou půjčky za podmínek stanovených v RK-23-2005-26upr1, př. 1upr1.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 27. 7. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz