Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2005-57

RK-24-2005-57.doc  RK-24-2005-57pr1.doc  RK-24-2005-57pr2.doc  RK-24-2005-57pr3.doc
Číslo materiálu57
Číslo jednacíRK-24-2005-57
NázevZpráva o činnosti v samostatné působnosti při posuzování vlivů na životní prostředí a při integrovaném povolování
Zpracoval M.Brzák, I. Koutníková, J. Klečanský
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuUsnesením rady kraje 119/09/2002/RK bylo odboru životního prostředí uloženo plnit úkoly kraje v samostatné působnosti jako dotčeného územního samosprávného celku podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen "zákon o EIA").
Usnesením rady kraje 192/08/2003/RK bylo odboru životního prostředí plnit úkoly kraje v samostatné působnosti jako účastníka řízení o vydání integrovaného povolení podle zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (dále jen "zákon o IPPC").
V obou případech bylo odboru životního prostředí uloženo podávat o činnosti zprávy radě kraje. Text obou usnesení je v příloze č. 3. tohoto materiálu.
Návrh řešení Podle zákona o EIA zajišťoval odbor životního prostředí v období leden - červen 2005 zastupování kraje v samostatné působnosti u procesů vedených Ministerstvem životního prostředí. Jednalo se o 6 záměrů posuzování vlivů na životní prostředí. Odbor zajišťoval zveřejnění informací veřejnosti, dále zpracoval vyjádření k oznámením, k dokumentacím a k posudkům, zúčastnil se jednoho veřejného projednání v rámci jednotlivých procesů. Záměry včetně jejich současného stavu jsou uvedené v příloze č. 1 materiálu RK-24-2005-57.
Dále bylo odborem životního prostředí vedeno podle zákona o EIA celkem 43 procesů posuzování vlivů záměrů na životní prostředí. Tyto byly odborem zajišťovány jak v přenesené působnosti, tak na základě výše zmíněného usnesení i v samostatné působnosti (jednalo se zejména o vyjadřování kraje k oznámením, k dokumentacím a k posudků záměrů). Detailní přehled posuzovaných záměrů je uvedený v informačním systému na internetu na adrese http://www.ceu.cz/eia/is/info_kraj.asp?urad=VYS. V informačním systému jsou k dispozici i podstatné části podkladů a všechny procesní písemnosti.
Celkem bylo 27 procesů ukončeno ve zjišťovacím řízení (dle § 7 zákona o EIA) s tím, že záměr nepodléhá dalšímu posuzování, 3 procesy byly ukončeny souhlasným stanoviskem (dle § 10 zákona o EIA). Posuzování tří problematických procesů bylo ukončeno na žádost oznamovatele (odstoupení od záměru).
Nejčetněji se vyskytovaly záměry z oblasti chovu hospodářských zvířat (11 záměrů) a skladové a obchodní komplexy s parkovacími plochami (10 záměrů). K nejproblematičtějším patřily záměry VYS115 Stavební úpravy stájí pro dojnice - Okříšky, VYS117 Závod na výrobu balené podzemní pramenité a kojenecké vody v k.ú. Opatov u Jihlavy, a také záměr VYS137 Rozšíření závodu Dřevozpracujícího družstva Lukavec, jehož posuzování pokračuje zpracováním dokumentace. Nejednoduchým případem je též záměr Oprava a rekonstrukce skládky Pozďátky, který je ve fázi oznámení (podrobnosti na internetové stránce http://www.ceu.cz/eia/is/info.asp?kodAkce=MZP079), postup je konzultován s resortním radním a zde není vyloučeno, že v některé další fázi bude předložen k projednání do rady kraje.
Dále byly v uvedeném období posuzovány koncepce z hlediska vlivu na životní prostředí. Jednalo se převážně o posuzování územních plánů obcí (ve 44 případech). Z dalších koncepcí byly posuzovány plány odpadového hospodářství obcí (ve 4 případech). Pro územní plány je přehled v informačním systému na internetu na stránce http://www.ceu.cz/eia/sea/UPD/Seznam.aspx?key=VYS a pro ostatní koncepce na stránce http://www.ceu.cz/eia/sea/Koncepce/Seznam.aspx?key=VYS.
Žádný záměr ani koncepce se neukázaly natolik regionálně významné ani neobsahovaly rozporná stanoviska, aby je bylo zapotřebí předkládat radě kraje k rozhodnutí o dalším postupu v samostatné působnosti.

Podle zákona o IPPC bylo v roce 2005 za první pololetí odborem životního prostředí vedeno celkem 23 správních řízení o vydání integrovaného povolení nebo řízení o změně nebo aktualizaci integrovaného povolení, kde byl kraj Vysočina dotčeným územně samosprávným celkem (přehled je v příloze č. 2 materiálu RK-24-2005-57).
V řízeních převažují skládky komunálních odpadů, zemědělské velkochovy a dále průmyslové a potravinářské podniky. Jedná se převážně o stávající zařízení, kde musí proběhnout komplexní posouzení činnosti podniku v ochraně životního prostředí a veřejného zdraví za podmínky používání nejlepší dostupné techniky. Bez platného integrovaného povolení nebo jeho změny nelze podle zákona 76/2002 Sb. zařízení provozovat ani měnit výrobní technologie či budovat nové objekty.
Detailní přehled posuzovaných záměrů je uvedený v informačním systému na internetu na adrese http://www.env.cz/ippc. V informačním systému jsou k dispozici i podstatné části podkladů a zákonem stanovené procesní písemnosti.
O podstatných záměrech jsou v rámci samostatné působnosti vždy předem elektronicky informováni kontaktní pracovníci odborů lesního a vodního hospodářství a zemědělství, regionálního rozvoje a majetkového na zhodnocení, zda uvedený záměr není v rozporu s programy rozvoje kraje.
Ani zde se žádný záměr neukázal natolik regionálně závažný či problematický, aby jej bylo zapotřebí předkládat radě kraje k rozhodnutí o dalším postupu v samostatné působnosti.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
předloženou zprávu o činnosti v samostatné působnosti při integrovaném povolování a při posuzování vlivů na životní prostředí.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz