Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2005-44

RK-23-2005-44.doc  RK-23-2005-44pr1.doc  RK-23-2005-44pr1upr1.doc  RK-23-2005-44pr2.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-23-2005-44
NázevNávrh na vyhlášení "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na kofinancování přípravy a realizace cyklotras a cyklostezek v kraji Vysočina"
Zpracoval R.Běhanová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuV kraji Vysočina se množí aktivity obcí a mikroregionů, které iniciují vznik cyklotras nebo cyklostezek procházejících větším územím kraje Vysočina - např. Mlynářská stezka (Nové Město na Moravě, Náměšť nad Oslavou, Hardegg), Cyklistická trasa Vysočinou (Jihlava - Třebíč - Raabs an der Thaya), Posázavská trasa. Tyto subjekty předkládají své žádosti do různých dotačních programů podporujících vznik cyklotras a cyklostezek a některé z nich požadují zajištění předfinancování krajem nebo podíl na kofinancování také z kraje Vysočina.
Na 3. zasedání Zastupitelstva kraje Vysočina dne 17. 5. 2005 byl z programu jednání vyřazen bod reagující na žádost Statutárního města Jihlavy a navrhující uzavření smlouvy o půjčce na realizaci projektu (předfinancování) "Cyklistická trasa Vysočinou, trasa Jihlava - Třebíč - Raabs an der Thaya" a poskytnutí procentní dotace na realizaci tohoto projektu. Důvodem je m.j. absence systémového řešení finanční podpory obdobných projektů.
Dá se očekávat, že vzhledem k nejrůznějším možnostem získávání zdrojů z evropských a dalších zdrojů budou narůstat obdobné žádosti o půjčku na profinancování nebo finanční podíl k financování projektu.
Návrh řešení ORR z výše zmíněných důvodů předkládá návrh systémové podpory kraje Vysočina, která znamená pro subjekty z kraje Vysočina možnost podpory páteřních cyklotras/cyklostezek. Zásady neřeší možnost zajistit půjčku na předfinancování těchto projektů. Kraj by vstoupil jako kofinancující partner do předkládaného projektu v rámci programu Interreg IIIA Česká republika - Rakousko. Žadatel by na základě předkládaných Zásad měl možnost získat až 50% z podílu vlastního kofinancování z rozpočtu kraje, dále viz materiál RK-23-2005-44, př.1. Zbytek vlastního kofinancování v rámci podobných programů bývá složeno z finančních podílů dalších partnerů nacházejících se na trase cyklotrasy/cyklostezky.
Zásady nelze nastavit jako zpětné dofinancování určité procentní částky již předloženým projektům, neboť by se jednalo o souběh dotací z různých zdrojů na jeden projekt.
Dále také není možné Zásady nastavit jako nástroj kofinancující realizaci páteřních cyklotras a cyklostezek, které čerpají z jakéhokoliv dotačního programu. Alokace pro veřejné subjekty v rámci SROP je pro toto programovací období již vyčerpána, Program obnovy venkova je dalším zdrojem možného financování cyklotras a cyklostezek, ale financování probíhá z krajského rozpočtu a další finanční účast krajského rozpočtu je již nadbytečná.
Tímto by byly nastaveny rovné podmínky pro velké projekty v cykloturistice, cyklotrasy a cyklostezky, které procházejí větším územím kraje Vysočina.
Podle ustanovení § 36 písm. d) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu vyhrazeno rozhodování o poskytování dotací obcím z rozpočtu kraje.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* "Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina na kofinancování přípravy a realizace cyklotras a cyklostezek v kraji Vysočina" dle materiálu RK-23-2005-44, př. 1;
* převod finančních prostředků ve výši 1 500 tis. Kč z Fondu strategických rezerv do rozpočtu kraje Vysočina na rok 2005, kapitoly Regionální rozvoj, ORJ 9000, § 2219 Ostatní záležitosti pozemních komunikací na kofinancování vlastního podílu žádostí subjektů z kraje, které budou podávat žádost o podporu kraje na rok 2005.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje, odbor ekonomický
Termín červenec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz