Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2005-32

RK-23-2005-32.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-23-2005-32
NázevŽádost o finanční podporu pro účastníka MS v triatlonu a kvadriatlonu
Zpracoval P. Zábranská
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuNa odbor školství, mládeže a sportu se písemně obrátil pan Petr Mejzlík (věk 46 let) z oddílu triatlonu TJ JE Dukovany s žádostí o finanční podporu jeho startů v soutěžích Mistrovství světa v triatlonu a kvadriatlonu. Požadovaná výše podpory činí 15 tis. Kč.
V roce 2004 jsem dosáhl v závodech Mistrovství světa významných úspěchů (mistrem světa věkové kategorie 45-49 let ve spritkvadriatlonu /1 km plavání - 5 km jízdy na kajaku - 25 km jízdy na kole a 5 km běhu/, mistr světa v dlouhém triatlonu, 3x mistr světa na střední trati,...). Byl vyhlášen nejlepším sportovcem okresu Třebíč 2004, nejlepším veteránem kraje Vysočina 2005 (vyhlášení v Havlíčkově Brodě).
Letos v kvadriatlonu na trati 1,5 - 8 - 40 - 10 km vybojoval bronzovou medaili na Mistrovství Evropy v Cottbusu (4. 6.) opět ve věkové kat. 45-49 let. V letošním roce se pokusí obhájit mistrovské tituly své věkové kategorie v Sedlčanech (20. 8.) a v kanadském Halifaxu (10. 9.). Zúčastní se také MS v dlouhém triatlonu v Dánsku ve Fredericii.
Finanční podporu žádá hlavně na posledně jmenované 2 závody - v Dánsku a Kanadě. Náklady na oba závody se pohybují kolem 40 tis. Kč. Finanční podporu, nejen na tyto závody, se snaží získávat i od jiných subjektů (část nákladů nesou i sponzorské dary soukromých firem a rodinný rozpočet). Občanským povoláním je pan Mejzlík učitel na ZŠ v Jaroměřicích nad Rokytnou.
Za loňské výsledky jsem byl odměněn částkou cca 26,5 tis. Kč městem Třebíč a TJ JE Dukovany. Tyto finanční dary jsem používá v přípravě na sezónu a účast na závodech v letošním roce. Náklady na takovouto sezónu vychází cca 55 tis. Kč.
Více je uvedeno v příloze 1 materiálu RK-23-2005-32, kterým je žádost pana Mejzlíka.
Návrh řešení Varianta A
Nepodpořit žádost jako nesystémové opatření v oblasti sportu.

Varianta B
Podpořit žádost a schválit čerpání finanční pomoci z kapitoly školství.
V kapitole Školství v položce "Ostatní záležitosti vzdělávání" (§ 3299) - "Podpora volnočasových aktivit, soutěží a programů EU a sportu" byla schválena částka 560 tis. Kč na "Stipendium Vysočiny". Z toho 70 tis. Kč bylo již čerpáno na realizaci slavnostního vyhlášení ceny Talent Vysočiny a Stipendia Vysočiny a 217 tis. Kč na finanční ocenění žáků a studentů formou jednorázového či desetiměsíčního stipendia. Ze zbylých 273 tis. Kč bylo se souhlasem rady již na podporu účastníků reprezentujících náš kraj na celostátních či mezinárodních soutěžích použito 18,1 tis. Kč. Zbývá zde tedy stále částka 254,9 tis. Kč, ze které by bylo možno na podporu startů Petra Mejzlíka čerpat jím požadovanou částku ve výši 15 tis. Kč.
StanoviskaOŠMS se domnívá, že i přes nezpochybnitelné úspěchy pana Mejzlíka, by se jednalo ze strany kraje o nesystémovou záležitost. Pokus o nastavení pravidel pro sponzorování mladých úspěšných sportovců byl učiněn v minulém roce (2004), ale jako nesystémová záležitost bylo od tohoto způsobu podpory upuštěno. O sponzorování dospělých nebylo nikdy uvažováno, neboť by bylo velmi obtížné nastavit spravedlivá kritéria pro přidělování financí. OŠMS také upozorňuje, že v případě vyhovění žádosti se dá očekávat několik dalších podobných žádostí o podporu. Z tohoto důvodu OŠMS nedoporučuje vyhovět žádosti jako nesystémovému opatření.
Ekonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Školství připomínky.
Návrh usneseníVarianta A
Rada kraje
souhlasí
s nepodpořením žádosti pana Petra Mejzlíka o finanční podporu jeho startů v soutěžích Mistrovství světa v triatlonu a kvadriatlonu a
konstatuje,
že by se jednalo v oblasti podpory sportu o nesystémové opatření.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín červenec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz