Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2005-30

RK-22-2005-30.doc  RK-22-2005-30pr1 (1).txt  RK-22-2005-30pr1.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-22-2005-30
NázevVýuková CNC pracoviště ve středních školách
Zpracoval0 Výuková CNC pracoviště ve středních školách pro: jednání rady kraje č. 22/2005 dne 21. 6. 2005 zpracovali: K. Ubr, K. Ženíšek
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuJedním z problémů, které provází vzdělávání ve strojírenských oborech, je zastaralé technické vybavení středních škol. Na tuto skutečnost upozorňují nejen samy školy, ale také firmy, které zaměstnávají jejich absolventy. Nevyhovující v moderním vybavení se také negativně projevují ve vzdělávání dospělých. Ačkoli je v kraji vysoký potenciál pracovníků, kteří mají technické vzdělání ať na maturitní nebo praktické úrovni, nedostatečné a územně málo dostupné technické vybavení způsobuje pouze pomalé zvyšování kvalifikace či rekvalifikaci. Při přípravě projektů Adaptabilní školy zjišťoval OŠMS rovněž potřebu škol v oblasti technického vybavení pomůckami, které přesahuje běžné možnosti škol. Technicky zaměřené školy uváděly mimo jiné potřebu v oblasti zabezpečení výuky obsluhy CNC obráběcích strojů. Tento nedostatek lze kvalifikovat jako společný a má plošný charakter. Zájem strojírenských firem o odborníky, kteří jsou schopni buď přímo obsluhovat CNC techniku nebo pro ni vytvářet a upravovat řídící programy prostřednictvím speciálního software, spíše narůstá. Vzhledem k tomu, že plnohodnotné zabezpečení strojového vybavení na úrovni nejmodernější výrobní techniky používané ve firmách ani jeho trvalá obnova, by byla finančně velmi nákladná, soustředil se OŠMS ve spolupráci se školami na zajištění výukových CNC pracovišť, s tím, že zapracování na konkrétních strojích, případně i část praxe žáků během studia, budou zajištěny samotnými firmami. Podrobnější popis technického vybavení, nákladů, umístění a očekávaných výsledků CNC pracovišť je popsán v příloze RK-22-2005-30, př. 1. OŠMS předpokládá, že pracoviště by měla být nejdříve umístěna ve školách, které mohou perspektivně plnit funkci regionálních technicky zaměřených center (Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou). Vzhledem k nákladnosti (odhad cca 4 - 5 mil. Kč na jedno pracoviště) je realizace rozdělena do dvou let po 8 mil. Kč. Pro rok 2005 jsou již finanční prostředky schváleny v rozpočtu kraje v kapitole Školství. Na realizaci se rovněž budou podílet svými prostředky i jednotlivé školy. První CNC stroj byl již zakoupen v roce 2004 v rámci mimořádného programu MŠMT na podporu pořizování učebních pomůcek.
Vytvoření výukových CNC pracovišť je jednou z podpůrných aktivit projektu Adaptabilní školy a je v souladu s opatřením x Programu rozvoje kraje Vysočina a v souladu se záměrem x Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy kraje Vysočina
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že se školy připravují k vyhlášení příslušných výběrových řízení, předkládá OŠMS radě kraje informaci o aktuálním stavu. Po ukončení výběrových řízení bude radě kraje předložen k projednání materiál, který navrhne konkrétním školám úpravu prostředků na provoz, resp. příspěvku na investice.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o aktuálním stavu a o dalším postupu vytváření výukových CNC pracovišť ve středních školách dle materiálu RK-22-2005-30, př. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín po ukončení výběrových řízení na školách průběžně předkládat radě kraje návrhy na úpravy rozpočtů těchto škol
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz