Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2005-40

RK-22-2005-40.doc  RK-22-2005-40pr1.tif
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-22-2005-40
NázevŽádost o finanční příspěvek pro účastníky celostátních a mezinárodních soutěží
Zpracoval P. Zábranská
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuNa odbor školství, mládeže a sportu se písemně obrátili tři školy s žádostí o podporu jejich žáků či studentů, kteří reprezentují kraj na celostátní postupové soutěži, mistrovstvích světa či mezinárodní olympiádě.
1) Gymnázium, Bystřice nad Pernštejnem, Nádražní 760, žádá o finanční příspěvek pro studentku Petru Kinclovou, která letos obsadila v krajské soutěži v grafických disciplínách v Bystřici nad Pernštejnem 1. místo, postoupila do celostátního kola, kde se umístila na 3. a 4. místě (autorská korektura a opis). Díky svými výsledkům byla zařazena do reprezentačního družstva České republiky, které v červenci tohoto roku bude soutěžit na mistrovství světa v grafických disciplínách ve Vídni. Účast na tomto mistrovství i 3 vícedenních tréninkových soustředění reprezentantů (Karviná, Havlíčkův Brod, Albrechtice), která mistrovství předchází, jsou pro studentku finančně náročné akce. Ministerstvo školství a Interinfo ČR hradí pouze část těchto nákladů. Náklady jsou vyčísleny v příloze 1 tohoto materiálu na cca 15.000,- Kč.
Rada svým usnesením č. 0726/19/2005/RK dne 31. 5. 2005 již podpořila její spolusoutěžící Petru Gregorovou z Gymnázia Otokara Březiny a Střední odborné škola, Telč, Hradecká 235 v požadované výši 7 300,- Kč.
2) Katedra geografie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně požádala o finanční příspěvek na Mezinárodní Geografickou olympiádu pro studentku Petru Matějů z Gymnázia, Pelhřimov, Jirsíkova 244. Jmenovaná studentka byla nominována na základě výsledků z celostátního kola zeměpisné olympiády na Mezinárodní evropskou geografickou olympiádu, kterou pořádá pro rok 2005 Slovinsko. Jednalo by se o příspěvek na soustředění před samotnou soutěží ve výši 500 Kč, vložné na samotnou soutěž ve výši 50 EUR a cestovné v předpokládané výši 2 500 Kč. Celková částka na studentku činí 4 600,- Kč. Katedra geografie PdF MU v Brně hradí cestu doprovodu pro studenty (2 dospělí), kteří budou soutěžící na soutěž připravovat a v průběhu soutěže jsou členy mezinárodní poroty.
Tato mezinárodní soutěž byla v letošním roce vyhlášena až tři měsíce po uzávěrce žádostí o podporu na MŠMT, a proto se výše uvedený žadatel obrátil na kraj, z kterého soutěží pochází.
3) Základní škola Velké Meziříčí, Školní 2055, okres Žďár nad Sázavou, příspěvková organizace, žádá o dotaci v celkové výši 6 200,- Kč (4 500,- Kč na účastnický poplatek a 1 700,- Kč na dopravu) pro své šestičlenné družstvo žáků 6. třídy, kteří po vítězství v krajském kole postoupili na celostátní přírodovědně-ekologickou soutěž "Zelená stezka - Zlatý list". Celostátní kolo je vyvrcholením soutěže a uskuteční se formou týdenního soustředění všech účastníků z celé ČR v Březové u Třebíče.
(Krajské kolo soutěže Zelená stezka - Zlatý list je již třetím rokem podporováno z rozpočtu kraje. Soutěž je kvalitní a velmi přínosná pro účastníky.)
Návrh řešení V kapitole Školství v položce "Ostatní záležitosti vzdělávání" (§ 3299) - "Podpora volnočasových aktivit, soutěží a programů EU a sportu" byla schválena částka 560 tis. Kč na "Stipendium Vysočiny". Z toho 70 tis. Kč bylo již čerpáno na realizaci slavnostního vyhlášení ceny Talent Vysočiny a Stipendia Vysočiny a 217 tis. Kč na finanční ocenění žáků a studentů formou jednorázového či desetiměsíčního stipendia. Zbývá tedy 273 tis. Kč, které již na zastupitelstvem schválené položky nebudou více čerpány.
Navrhujeme proto použít části těchto prostředků - 18 100,- Kč - k pokrytí požadavků žadatelů o podporu takto:
* V případě Gymnázia, Bystřice nad Pernštejnem, Nádražní 760, doporučujeme schválit příspěvek pro Petru Kinclovou ve stejné výši, jaká byla již radou kraje schválena pro její spolusoutěžící Petře Gregorové, tj 7 300,- Kč. Také doporučujeme schválit změnu závazného ukazatele o částku 7 300,- Kč, neboť se jedná o školu zřizovanou krajem.
* V případě Katedry geografie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně doporučujeme schválit požadovanou částku ve výši 4 600,- Kč jako příspěvek pro studentku Petru Matějů Gymnázia, Pelhřimov, Jirsíkova 244, která bude reprezentovat náš kraj i republiku na Mezinárodní evropské geografické olympiádě ve Slovinsku.
* V případě Základní školy Velké Meziříčí, Školní 2055, okres Žďár nad Sázavou, příspěvková organizace, doporučit zastupitelstvu kraje schválení přidělení příspěvku pro žáky, kteří budou reprezentovat náš kraj na celostátní přírodovědně-ekologické soutěži "Zelená stezka - Zlatý list" ve výši 6 200,- Kč.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Školství připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* čerpání 18 100,- Kč z kapitoly Školství - "Ostatní záležitosti vzdělávání" (§ 3299) - "Podpora volnočasových aktivit, soutěží a programů EU a sportu" - "Stipendium Vysočiny" na příspěvky pro žáky a studenty reprezentující náš kraj na celostátní či mezinárodní soutěži;
* přidělení příspěvku v celkové výši 7 300,- Kč z kapitoly Školství (§ 3299 Záležitosti vzdělávání, běžné výdaje) Gymnáziu, Bystřice nad Pernštejnem, Nádražní 760, na úhradu nákladů spojených s účastí studentky Petry Kinclové na mistrovství světa v grafických předmětech ve Vídni;
* změnu závazného ukazatele příspěvku na provoz u Gymnázia, Bystřice nad Pernštejnem, Nádražní 760, o částku 7 300,- Kč;
* přidělení příspěvku v celkové výši 4 600,- Kč z kapitoly Školství (§ 3299 Záležitosti vzdělávání, běžné výdaje) Katedře geografie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, jako příspěvek pro studentku Petru Matějů Gymnázia, Pelhřimov, Jirsíkova 244, která bude reprezentovat náš kraj i republiku na Mezinárodní evropské geografické olympiádě ve Slovinsku a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit přidělení finančního příspěvku v celkové výši 6 200,- Kč z kapitoly Školství (§ 3299 Záležitosti vzdělávání, běžné výdaje) městu Velké Meziříčí pro Základní školu Velké Meziříčí, Školní 2055, okres Žďár nad Sázavou, příspěvková organizace, jako příspěvek pro žáky, kteří budou reprezentovat náš kraj na celostátní přírodovědně-ekologické soutěži "Zelená stezka - Zlatý list".
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ekonomický odbor
Termín červen - červenec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz