Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2005-17

RK-22-2005-17.doc  RK-22-2005-17pr1.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-22-2005-17
NázevZahájení jednání s Římskokatolickou farností Věžná - přijetí daru nemovitých a movitých věcí v k. ú. Kámen
Zpracoval J. Mrázková, K. Lisá
Předkládá P. Kolář, H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuMiloslav Vaňha, ředitel Hradu Kámen, příspěvkové organizace, postoupil s osobním komentářem majetkovému odboru korespondenci týkající se možnosti převodu kaple P. Marie Bolestné v obci Kámen do vlastnictví kraje Vysočina. Kaple a pozemek pod ní, st. par. č. 45 v k. ú. Kámen u Pacova, obec Kámen, jsou vedeny Katastrálním úřadem pro Vysočinu, katastrální pracoviště Pelhřimov, na listu vlastnictví 190 pro dané k. ú. a obec a jsou ve vlastnictví Římskokatolické farnosti Věžná. Tato farnost nabyla uvedené nemovitosti do svého vlastnictví na základě Rozhodnutí o sloučení církevních právnických osob čj. 2350/2002 ze dne 12. 11. 2002 ve smyslu zákona č. 3/2002 Sb., zákon o církvích a náboženských společnostech, v platném znění. Kaple, historicky úzce spjatá s hradem, je více než třicet let uzavřena, nevyužívaná, neprobíhají v ní bohoslužby ani žádné kulturně-společenské akce. Předmětem nabídky převodu je i mobiliář kaple, který byl již dříve z důvodu velmi špatného stavu a zajištění jeho záchrany, zčásti deponován na hradě Kámen.
Ve výše uvedené věci probíhá od roku 2004 korespondence mezi ředitelem hradu Kámen a Farním úřadem církve římskokatolické v Černovicích, pod který farnost Věžná spadá. V lednu roku 2005 požádal ředitel hradu Kámen prostřednictvím zástupců Římskokatolické farnosti v Černovicích o předání návrhu předpokládaného využití kaple (rozšíření prohlídkové trasy pro návštěvníky hradu a využití pro kulturně-společenské účely) představitelům Biskupství českobudějovického. Generální vikář ve své odpovědi požádal o písemné vyjádření kraje Vysočina k záměru převodu kaple do vlastnictví kraje a k budoucímu využití objektu.
Na základě předběžných jednání a projeveného zájmu o využití kaple ze strany vedení Hradu Kámen, příspěvkové organizace, provedl majetkový odbor posouzení stavebně-technického stavu kaple a vyčíslil nutnou a potřebnou opravu objektu na částku cca 3 900 tis. Kč. Tato suma představuje pouze hrubý odhad nákladů bez cenové kalkulace restaurátorských prací.
Návrh řešení Odbor majetkový a odbor kultury a památkové péče navrhují zahájit jednání se současným vlastníkem kaple a jejího mobiliáře o možném převodu do vlastnictví kraje Vysočina. Z předložené korespondence vyplývá, že Biskupství českobudějovické, kam územně spadá i Římskokatolická farnost Věžná, možnost převodu kaple z vlastnictví církve do vlastnictví kraje Vysočina již posuzovalo a zkonstatovalo, že převod majetku by usnadnil oficiálně deklarovaný zájem kraje o převod majetku a záměr budoucího využití objektu.
Pokud dojde k převodu uvedených movitých a nemovitých věcí do vlastnictví kraje, budou tyto svěřeny dodatkem zřizovací listiny do správy Hradu Kámen, příspěvkové organizace.

Navrhované usnesení předpokládá schválit zahájení jednání s vlastníkem uvedených nemovitostí a movitých věcí o bezúplatném převodu do vlastnictví kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zahájení jednání s Římskokatolickou farností Věžná o bezúplatném převodu kaple P. Marie Bolestné v obci Kámen, tj. budovy bez č.p./č.e. na pozemku st. par. č. 45 a pozemku st. par. č. 45 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 180 m2 v k. ú. Kámen u Pacova, obec Kámen, včetně vnitřního mobiliáře do vlastnictví kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor kultury a památkové péče
Termín červenec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz