Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2017-80

RK-40-2017-80.doc  RK-40-2017-80pr01.doc  RK-40-2017-80pr02.xls
Číslo materiálu80
Číslo jednacíRK-40-2017-80
NázevKoncept Smart regionu Vysočina
Zpracoval I. Fryšová, P. Holý
Předkládá P. Pacal
Počet příloh
Popis problémuJedná se o představení základního konceptu Smart regionu Vysočina a jeho Akčního plánu pro plnění aktivit na roky 2018 - 2019 (dále jen Koncept a Akční plán ).
Kraj Vysočina dlouhodobě usiluje o vyvážený rozvoj svého území. Pro úspěšné naplňování svých cílů musí maximálně využívat moderní technologie a rozvíjet pomocí nich komplexní inovativní řešení, která směřují k zajištění vyšší kvality života obyvatel a zároveň zohledňují principy udržitelného rozvoje a efektivní správy věcí veřejných. Odbor regionálního rozvoje ve spolupráci s ostatními odbory připravil návrh základního Konceptu, který zohledňuje aktuální stav v této problematice a Akční plán, který rozpracovává klíčové oblasti pro aplikaci technologií a inovací v oblastech dopravy, energetiky, ICT, životního prostředí, kultury a památkové péče, cestovního ruchu, zdravotnictví a školství v Kraji Vysočina. Na realizaci některých řešení se bude kraj podílet finančně, a to prostřednictvím projektů financovaných z různých dotačních titulů, ale také v rámci aktivit financovaných přímo z rozpočtu kraje.
Na činnost kraje v této oblasti by měla navazovat chytrá řešení na území měst - tzv. Smart Cities. Kraj proto v rámci Konceptu plní roli iniciátora a koordinátora, který stanovuje základní rozvojové směry a priority, zastřešuje spolupráci s klíčovými partnery v území, a také podporuje jejich vzájemnou interakci tak, aby na sebe chytrá řešení smysluplně navazovala.
S tímto základním Konceptem bude dále pracováno při aktualizaci Programu rozvoje Kraje Vysočina, v rámci kterého bude Smart region zapracován do strategického dokumentu kraje a bude v něm pravidelně aktualizován.
Návrh řešení ORR navrhuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí obsah a strukturu dokumentů koncept Smart regionu Vysočina dle materiálu RK-40-2017-80, př. 1 a Akční plán konceptu Smart regionu Vysočina dle materiálu RK-40-2017-80, př. 2, uložit ORR s ostatními dotčenými odbory spolupracovat na naplňování a aktualizaci Konceptu a Akčního plánu, předložit jednou za rok Zprávu o plnění Akčního plánu Konceptu Radě Kraje Vysočina na vědomí a zapracovat aktivity Smart regionu Vysočina při aktualizaci Programu rozvoje Kraje Vysočina.
StanoviskaKomise pro IT a Smart region - Komise pro informatiku a Smart region Rady Kraje Vysočina
souhlasí s předloženým konceptem Smart regionu a doporučuje ho radě kraje ke schválení.

ODSH - ODSH souhlasí s návrhem usnesení.

OKPPCR - bere na vědomí koncept Smart regionu Vysočina a jeho Akční plán.

OŠMS - OŠMS není zapojen do týmu, který řeší SMART problematiku. V omezené době, která byla k dispozici, jsme se s materiálem seznámili. Aktivity uváděné v konceptu k oblasti vzdělávání jsou relevantní. OŠMS vítá nabídku podpory ze strany ORR při specifikaci a zavádění Smart řešení. OŠMS souhlasí se zapracováním problematiky SMART řešení do programu rozvoje kraje; pokládáme za vhodné, aby konkrétní SMART řešení byla součástí příslušných tematických cílů.

OŽPZ - souhlasí s návrhem Konceptu a Akčního plánu.

OI - odbor informatiky souhlasí s návrhem konceptu Smart region na jehož tvorbě se podílel.

OZ - odbor zdravotnictví souhlasí s předkládaným materiálem.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* Informace o konceptu Smart regionu Vysočina dle materiálu RK-40-2017-80, př. 1;
* Akční plán konceptu Smart regionu Vysočina dle materiálu RK-40-2017-80, př. 2;
ukládá
Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina:
* spolupracovat s ostatními odbory na naplňování a aktualizaci Konceptu a Akčního plánu;
* předložit jednou za rok Zprávu o plnění Akčního plánu konceptu Smart regionu Vysočina radě kraje na vědomí;
* zapracovat aktivity Smart regionu Vysočina při aktualizaci Programu rozvoje Kraje Vysočina;
jmenuje
Mgr. Pavla Pacala, náměstka pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování politikem kraje pro Smart region.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2018
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz