Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2017-111

RK-40-2017-111.doc  RK-40-2017-111pr01.pdf  RK-40-2017-111pr02.doc  RK-40-2017-111pr02.pdf  RK-40-2017-111pr03.doc  RK-40-2017-111pr04.pdf  RK-40-2017-111pr05.pdf  RK-40-2017-111pr06.pdf  RK-40-2017-111pr07.doc  RK-40-2017-111pr08.doc
Číslo materiálu111
Číslo jednacíRK-40-2017-111
NázevProjektové záměry a smlouvy o partnerství - Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace a Střední průmyslová škola Třebíč
Zpracoval E. Sedmíková, J. Hadravová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší souhlas zřizovatele se zařazením projektových záměrů do zásobníku akcí k budoucí realizaci a souhlas s uzavřením smluv o partnerství s finančním příspěvkem při realizaci projektu.
V souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 31. 1. 2017 č. 03/17 (dále jen Pravidla ) přijatými usnesením rady kraje č. 0235/05/2017/RK žádají krajské příspěvkové organizace o rozhodnutí zařadit projektové záměry do stavu Zařazená akce . Jde
o Vysočinu Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvkovou organizaci, a Střední průmyslovou školu Třebíč. Příjemcem projektu je Donau-Universität Krems, příspěvkové organizace mají roli finančních partnerů.
Karty záměru jsou v materiálech RK-40-2017-111, př. 1 a RK-40-2017-111, př. 2. Mezinárodní projekt C4PE (dále jen Projekt) je zaměřený na zvýšení kvality odborné přípravy žáků středních škol vytvářením společného rámce pro vzdělávání a kvalifikaci a zvýšení uvědomělého rozhodování žáků pro budoucí profesní život v přeshraničním a hospodářském prostoru a zvýšení kvality kooperace mezi školami v Rakousku a v České Republice za účelem získávání přeshraničních profesních kompetencí. Obě příspěvkové organizace mají roli finančního partnera projektu, vedoucím partnerem projektu je Donau University Krems. Projekt je realizován v rámci programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Rakousko-Česká republika pro programové období 2014-2020.
Podle pravidel programu INTERREG V-A AT-CZ musí být projekt předfinancován z vlastních zdrojů, není poskytnuta záloha, proto příspěvkové organizace Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace a Střední průmyslová škola Třebíč žádají o podporu formou bezúročné zápůjčky ve výši 5 995 544 Kč a 3 200 000 Kč z rozpočtu kraje na předfinancování aktivit Projektu. Spolufinancování projektu ve výši 10 % celkových způsobilých výdajů si příspěvková organizace Střední průmyslová škola Třebíč hradí z vlastního rozpočtu, Vysočina Education vzhledem k rozpočtu požádala o poskytnutí prostředků od zřizovatele.
Rada kraje usnesením číslo 0562/11/2016/RK ze dne 22. 3. 2016 již tyto projektové záměry příspěvkových organizací Vysočina Education, školského zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a střediska služeb školám, příspěvkové organizace a Střední průmyslové školy Třebíč jednou schválila a souhlasila s uzavřením Smlouvy o partnerství s finančním podílem za účelem realizace projektu C4PE .
Zastupitelstvo kraje usnesením číslo 0247/03/2016/ZK schválilo již jednou finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt C4PE organizace Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace, do výše 4 000 000 Kč za podmínky, že poskytovatel dotace schválí projektový záměr C4PE a finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt C4PE organizace Střední průmyslová škola Třebíč do výše 3 200 000 Kč za podmínky, že poskytovatel dotace schválí projektový záměr C4PE .
Projekt C4PE byl následně na základě doporučení partnerů přepracován a nyní je podáván znovu ke schválení. Protože došlo v obou případech k úpravě karty záměru a částky určené na spolufinancování a předfinancování, je projekt předložen znovu k projednání.
K podpisu smlouvy o partnerství s finančním příspěvkem potřebují Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace a Střední průmyslová škola Třebíč jako smluvní strany doložit souhlas zřizovatele v souladu s § 32a odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění.
Návrh řešení OŠMS předkládá projektové záměry k projednání. Projekt C4PE vznikl na základě návrhu rakouské strany, a to jako pokračování předchozího projektu. Projekt (název Concepts for Professional Education in Border Regions ) je pokračováním projektu zaměřeného na poznávání hospodářského prostoru na obou stranách hranice a na odstraňování předsudků. Zahrnuje řadu aktivit určených pro žáky a žákyně základních a středních škol se zaměřením na trh práce. Střední průmyslová škola Třebíč byla oslovena ke spolupráci na základě dlouholeté spolupráce s rakouskou střední školou. Projekty jsou víceleté a jsou navrženy k financování z programu Interreg V-A AT-CZ. Zkušenosti z minulých let bohužel ukazují, že lze očekávat dlouhou dobu vyřizování a splácení žádostí o platbu (rok i více měsíců). Tyto lhůty přesahují možnosti obou organizací dlouhodobě předfinancovat a v případě Vysočiny Education i spolufinancovat projekty. Z tohoto důvodu žádají obě organizace o poskytnutí zápůjčky na předfinancování. Zápůjčka bude řešena samostatným materiálem. Podrobnější vyjádření OŠMS je v materiálu RK-40-2017-111, př. 3.
Dále OŠMS předkládá radě kraje návrh na udělení souhlasů s uzavřením smluv o spolupráci dle § 32a školského zákona. Jedná se o projektové aktivity, které jsou v souladu s činností vymezenou ve zřizovacích listinách.
StanoviskaVysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace

Grémium ředitele: Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.

Odbor ekonomický: Závazek kraje ve výši 5 995 544 Kč na předfinancování
a spolufinancování projektu formou zápůjčky bude potřeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina, případně cizími zdroji. Zápůjčka i spolufinancování budou řešeny samostatným materiálem.

Odbor regionálního rozvoje: Projektový záměr C4PE svým zaměřením spadá do prioritní osy 3 - Rozvoj lidských zdrojů Programu spolupráce Interreg V-A Rakousko - Česká republika, do kterého je předkládán, odpovídá specifickému cíli této osy programu a pomůže svými aktivitami naplnit společné programové indikátory výsledků a výstupů. Projekt byl konzultován s regionálním subjektem na Vysočině (ORR KrÚ Kraje Vysočina) a také
s příslušnými regionálními subjekty na jižní Moravě a v Dolním Rakousku.

Projektová kancelář Kraje Vysočina, příspěvková organizace: Projektová kancelář Kraje Vysočina doporučuje projekt k financování z programu Interreg V-A AT-CZ 2014-2020.

Střední průmyslová škola Třebíč

Grémium ředitele: Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.

Odbor ekonomický: Závazek kraje ve výši 3,2 mil. Kč na předfinancování projektu bude potřeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina, případně cizími zdroji. Zápůjčka bude řešena samostatným materiálem. Finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt schválilo ZK usnesením 0247/03/2016/ZK.

Odbor regionálního rozvoje: Projektový záměr C4PE svým zaměřením spadá do prioritní osy 3 - Rozvoj lidských zdrojů Programu spolupráce Interreg V-A Rakousko - Česká republika, do kterého je předkládán, odpovídá specifickému cíli této osy programu a pomůže svými aktivitami naplnit společné programové indikátory výsledků a výstupů. Projekt byl konzultován s regionálním subjektem na Vysočině (ORR KrÚ Kraje Vysočina) a také s příslušnými regionálními subjekty na jižní Moravě a v Dolním Rakousku.

Projektová kancelář Kraje Vysočina, příspěvková organizace: Projektová kancelář Kraje Vysočina doporučuje předložení projektu do Programu spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
v souladu s čl. 7 odst. 8 Pravidel o zařazení projektových záměrů organizací Vysočiny Education, školského zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a střediska služeb školám, příspěvkové organizace, a Střední průmyslové školy Třebíč C4PE dle materiálu RK-40-2017-111, př. 1 a RK-40-2017-111, př. 2 do zásobníku akcí k budoucí realizaci za podmínky, že zastupitelstvo kraje schválí finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat a spolufinancovat projekty C4PE ;
souhlasí
s uzavřením Smlouvy o partnerství s finančním příspěvkem za účelem realizace projektu C4PE organizace Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace a Smlouvy o partnerství s finančním příspěvkem za účelem realizace projektu C4PE příspěvkové organizace Střední průmyslová škola Třebíč zřizovanými Krajem Vysočina dle materiálu RK-40-2017-111, př. 6; za podmínky, že zastupitelstvo kraje schválí finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat a spolufinancovat projekt C4PE organizace Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace a finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt C4PE organizace Střední průmyslová škola Třebíč;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat a spolufinancovat projekt C4PE organizace Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám, příspěvková organizace, do výše 5 995 544 Kč za podmínky, že poskytovatel dotace schválí projektový záměr C4PE ;
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat projekt C4PE organizace Střední průmyslová škola Třebíč do výše 3 200 000 Kč za podmínky, že poskytovatel dotace schválí projektový záměr C4PE .
Odpovědnost OŠMS
Termín 2018- 3- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz