Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2017-76

RK-39-2017-76.doc  RK-39-2017-76pr01.xls
Číslo materiálu76
Číslo jednacíRK-39-2017-76
NázevProjekty Gastroakademie a Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ - změna závazných ukazatelů příspěvkových organizací - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu
Zpracoval T. Doleželová, J. Hadravová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší proplacení nákladů partnerům projektů Gastroakademie a Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ .
Kraj Vysočina realizuje aktivity zaměřené na podporu odborného vzdělávání a mimo jiné tak reaguje na Rok zemědělství a odborného vzdělávání. Mezi aktivity patří projekt Gastroakademie , jehož cílem je zvýšit kvalitu odborného vzdělávání ve skupině oborů Gastronomie, hotelnictví a turismus (dále také gastro ), především formou zkvalitnění odborné přípravy žáků v jednotlivých restauracích, zvýšením motivace žáků k učení v odborných předmětech a praktickém vyučování a motivaci pracovat ve zvolené profesi. Do projektu jsou zapojeny čtyři školy, poskytující odborné vzdělávání ve skupině oborů gastro a sedm restaurací z Kraje Vysočina, kde probíhá v reálném prostředí praktické vyučování vybraných čtrnácti žáků druhých ročníků a dvanácti žáků třetích ročníků. Při slavnostním zahájení 2. ročníku Gastroakademie obdrželi žáci 2. ročníků potřebné vybavení (rondony, nože a obuv). Pro žáky 3. ročníků se připravují na nejbližší období významné vzdělávací akce, a to kurz v rámci tzv. Kulinářského umění a účast na Sympoziu kulinářského umění, které pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Školy předložily vyúčtování nákladů, spojených s aktivitami v rámci projektu, týkající se především pořízení vybavení pro žáky a cestovného za 4. čtvrtletí. Výdaje jsou specifikovány v materiálu
RK-39-2017-76, př. 1, v celkové výši 93 181 Kč.
Projekt Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ (také Stavebnice Teifoc ve školách ) inicioval Svaz podnikatelů ve stavebnictví s cílem motivovat žáky základních škol k volbě středoškolských stavebních oborů, a to zejména učebních. Za vhodnou formu pokládá svaz zařazení práce se speciálními stavebnicemi simulující stavbu domů. Aktivity pro děti probíhají rovněž na pěti středních školách se stavebními obory. Tyto školy předložily vyúčtování nákladů, spojených s aktivitami v rámci projektu, týkající se nákupu na doplnění stavebnic. Výdaje jsou specifikovány v materiálu RK-39-2017-76, př. 1 v celkové výši 39 493 Kč.
Návrh řešení Odbor školství, mládeže a sportu navrhuje radě kraje schválit zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz školám na realizaci projektů Gastroakademie a Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ v celkové výši 132 674 Kč dle materiálu RK-39-2017-76, př. 1. Finanční prostředky jsou alokovány v kapitole Školství, mládeže a sportu, § 3299 (ÚZ 00326).
Finanční prostředky budou partnerům projektu poskytnuty jako příspěvek na provoz dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, o kterém je oprávněna v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, rada kraje v rámci výkonu své zřizovatelské funkce.


Stanoviska:

Stanovisko OI:
Podpora byla zaevidována v systému eDotace - O02363.

Stanovisko ekonomického odboru:
Odbor ekonomický nemá připomínky.
Stanoviska
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz školám na realizaci projektů Gastroakademie a Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ v celkové výši 132 674 Kč dle materiálu RK-39-2017-76, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 2017- 12- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz