Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2017-26

RK-39-2017-26.doc  RK-39-2017-26pr01.doc  RK-39-2017-26pr02.pdf  RK-39-2017-26pr03.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-39-2017-26
NázevAkce Muzeum Vysočiny Pelhřimov, příspěvková organizace - Návštěvnické centrum Hradu Kámen, změna názvu akce zařazené v kapitole Nemovitý majetek, příloha M3 - Kultura
Zpracoval J. Komínová, I. Schallnerová
Předkládá L. Seidl, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuOdbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu a odbor majetkový předkládají radě kraje záměr spočívající v revitalizaci objektu bývalého pivovaru na návštěvnické centrum Hradu Kámen, viz materiál RK-39-2017-26, př. 1 a RK-39-2017-26, př. 2.
Správa Hradu Kámen je v souladu se zřizovací listinou v kompetenci Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace a objekt je součást kulturní památky hrad Kámen, zapsané v Ústředním seznamu kulturních památek ČR pod rejs. č. 40125/3-3061.
Jedná se o objekt bývalého pivovaru, který prošel velmi razantními a nevhodnými úpravami v 60. - 70. letech 20. století (odstranění sedlové střechy, demolice vnitřního zařízení, částečná rekonstrukce atd.). Nacházejí se zde toalety pro veřejnost a sklad nářadí pro údržbu parku včetně garáže pro zahradní techniku. Z horní strany je pochozí terasa, přičemž stropní deska objektu má poškozené nosné prvky od trvalého zatékání a z důvodu vlhkosti trpí prostory plísní. Již několik let je objekt ve velmi špatném technickém stavu s poškozenou statikou. V letech 2012-2014 byla projekčně řešena jeho obnova, a to až do fáze projektu pro provedení stavby. Rovněž bylo vyřízeno stavební povolení, které je platné i v současnosti.
Záměrem projektu je vrátit do struktury hradu chybějící objem velmi zajímavého objektu bývalého pivovaru, který dnes existuje jen v torzálním stavu, a přičemž jeho historie sahá minimálně do konce 18. stol., vnější obvodová konstrukce je dokonce gotického původu. Revitalizovaný objekt je koncipován jako návštěvnické centrum hradu s funkcí pokladny s prodejem suvenýrů, sociálního zařízení a multifunkčního kulturního prostoru. A dále obsahuje i kanceláře pro správu hradu, sklad upomínkových předmětů a tiskovin a zázemí pro zajištění souvisejících technických sítí pro uvedené funkce objektu. Počítáno je zde také s centrálou EZS a EPS pro celý areál hradu a se záložními zdroji. Bližší informace viz
RK-39-2017-26, př. 2 (část projektu pro výběr zhotovitele a provádění stavby).
Rada kraje dne 10. 6. 2014 usnesením č. 1094/20/2014/RK schválila projektovou žádost s názvem Oprava a zpřístupnění kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen a revitalizace objektu bývalého pivovaru hradu Kámen , která byla podána v rámci 1. Výzvy k předložení žádostí o grant na individuální projekty z Fondu EHP 2009-2014 do programu CZ06, programové oblasti č. 16. Projekt však nebyl z důvodu několika násobného převisu žádostí podpořen. Následně se monitorovaly průběžně vyhlašované další dotační tituly, avšak z důvodu nenaplnění podmínek nebylo možné se o jakoukoliv podporu ucházet. Tato situace se nezměnila a výhledově se rovněž nepředpokládá možnost financování tohoto záměru z externích zdrojů.
Návrh řešení S ohledem na neutěšený - havarijní stav objektu se jeví jako velmi potřebné realizovat stavbu návštěvnického centra. Nezbytnost realizace tohoto objektu souvisí i s potřebou začít postupně řešit zastaralost expozic, které s centrem úzce souvisejí, neboť je do tohoto objektu plánováno soustředění ovládání expozic, EZS a EPS. Celkové náklady akce jsou předběžně vyčísleny na cca 17,5 mil. Kč (z toho cca 15 mil. Kč stavební práce a cca 2,5 mil. Kč vnitřní vybavení).
Rozpočet Kraje Vysočina pro rok 2017 obsahuje na kapitole Nemovitý majetek, příloze M3 - Kultura akci Muzeum Vysočiny Pelhřimov - Oprava elektroinstalace, Hrad Kámen s alokovanou částkou 5 mil. Kč. V návrhu rozpočtu pro rok 2018 jsou na tuto akci alokovány další prostředky, a to ve výši 3 mil. Kč. OM a OKPPCR jednaly o těchto záležitostech a dospěly ke shodě, že koncepčně, ze systematických důvodů a s ohledem na závažné technické problémy zázemí pro návštěvníky hradu je v současnosti zcela logické a žádoucí primárně realizovat návštěvnické centrum (i s ohledem na centralizaci EZS a EPS) a v druhém sledu by mělo následovat řešení zastaralých a nevyhovujících elektroinstalací v prostorách hradu, v návaznosti na studii nových expozic. Ve střednědobém plánu i dlouhodobém výhledu má Muzeum Vysočiny Pelhřimov, příspěvková organizace koncepčně nadefinovány priority na své pobočce Hrad Kámen viz RK-39-2017-26, př. 3, které jsou v souladu s výše uvedeným popisem.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu a odbor majetkový proto navrhují radě kraje rozhodnout v souladu s čl. 7 odst. 8 Pravidel Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací zařadit akci Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace Návštěvnické centrum Hradu Kámen dle materiálu RK-39-2017-26, př. 1 do zásobníku akcí k realizaci.
Finanční krytí akce Návštěvnické centrum Hradu Kámen pro rok 2018 je možné zajistit využitím finančních prostředků alokovaných v rozpočtu kraje pro rok 2017 a v návrhu rozpočtu kraje pro rok 2018 na akci Muzeum Vysočiny Pelhřimov - Oprava elektroinstalace, Hrad Kámen. Dokrytí je předpokládáno z rozpočtu roku 2019. Je proto navrhováno rozhodnout změnit název akce Muzeum Vysočiny Pelhřimov - Oprava elektroinstalace, Hrad Kámen zařazené v kapitole Nemovitý majetek, příloha M3 - Kultura na nový název Muzeum Vysočiny Pelhřimov - Návštěvnické centrum Hradu Kámen.
Předkládaný materiál byl projednán s náměstkyní hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Ing. Janou Fischerovou, CSc. a má její plnou podporu.
Akce zaručuje efektivní vynakládání veřejných prostředků vzhledem k výstupům akce, financování akce je reálné, při realizaci akce se nepředpokládá vznik okolností, které mohou mít negativní dopad na zřizovatele.
Revitalizace objektu bývalého pivovaru vyřeší nejen stávající tristní stav objektu, ale výrazně přispěje ke zlepšení návštěvnického zázemí Hradu Kámen a organizace získá moderní multifunkční centrum odpovídající soudobým standardům. I díky symbiotickému propojení s venkovním parterem s vyhlídkou na jižní alpinum se ještě zvýší atraktivita místa, které patří mezi oblíbené výletní cíle v Kraji Vysočina.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k navrhovanému řešení.

Odbor majetkový: Realizace záměru by vyřešila havarijní stavebně technický stav stávajícího objektu. Předpokladem realizace poměrně značně finančně náročného řešení je schválení v radě kraje.

Odbor informatiky nemá k návrhu připomínky.

Projektová kancelář Kraje Vysočina, příspěvková organizace doporučuje projekt k realizaci. V současné době však nejsou k dispozici žádné dotační zdroje.

Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* v souladu s čl. 7 odst. 8 Pravidel Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací zařadit akci Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace Návštěvnické centrum Hradu Kámen dle materiálu
RK-39-2017-26, př. 1 do zásobníku akcí k realizaci;
* změnit název akce Muzeum Vysočiny Pelhřimov - Oprava elektroinstalace, Hrad Kámen zařazené v kapitole Nemovitý majetek, příloha M3 - Kultura na nový název Muzeum Vysočiny Pelhřimov - Návštěvnické centrum Hradu Kámen.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; odbor majetkový; odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2018
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz