Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2017-67

RK-38-2017-67.doc
Číslo materiálu67
Číslo jednacíRK-38-2017-67
NázevPředfinancování projektu Podpora a rozvoj sociální práce v Kraji Vysočina
Zpracoval A. Nosková, M. Jelínek
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením rady č. 1508/26/2017/RK bylo schváleno podání projektové žádosti Podpora a rozvoj sociální práce v Kraji Vysočina . Projekt bude po započetí realizace financován z evropských fondů, státního rozpočtu a rozpočtu kraje jako žadatele. Rozpočet projektu byl schválen ve výši 6 699 990,00 Kč. Projekt je realizován od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2020.
Cílem projektu je rozvíjení hlubších předpokladů pro samostatný profesionální výkon činností sociálních pracovníků a veřejných opatrovníků městských a obecních úřadů. Zahrnuje vzdělávání, pořádání workshopů, metodických aktivit, supervizní podporu atd. Dále se pak projekt zabývá informovaností o sociální práci veřejnosti. Dalším z cílů projektu je efektivnější koordinace dobrovolnických center a i menších dobrovolnických programů. Z projektu bude také hrazena kampaň zaměřená na dobrovolnictví. Pro zajištění a naplnění cílů projektu se předpokládá personální posílení na úseku sociální práce o jednoho sociálního pracovníka, projekt předpokládá také vznik jednoho pracovního místa krajského koordinátora dobrovolnických aktivit, který bude současně koordinovat aktivity projektu. Z nepřímých nákladů pak bude hrazen i 0,5 úvazek finančního a 0,5 projektového manažera.
Pro uvedený projekt je stanovena spoluúčast kraje ve výši 5 % celkových nákladů projektu, která činí částku 334 999,50 Kč. Zároveň potřebujeme, aby byly zajištěny finanční prostředky na hrazení mzdových výdajů, resp. výdajů projektu pro pracovníky po dobu, než dojde k vyplacení zálohy ze strany MPSV, resp. při možném zpoždění plateb ze strany MPSV v průběhu celé realizace projektu.
Návrh řešení Z důvodu finančního zajištění realizace projektu od 1. 1. 2018 žádáme o předfinancování projektu Podpora a rozvoj náhradní rodinné péče v Kraji Vysočina z Fondu strategických rezerv či cizích zdrojů v částce 1 000 000 Kč. Prostředky budou pro realizaci projektu uvolňovány dle skutečné potřeby a po vyúčtování projektu budou kromě spoluúčasti kraje vráceny do Fondu strategických rezerv.
StanoviskaEkonomický odbor:
Předložený projekt není uveden ve střednědobém výhledu rozpočtu Kraje Vysočina na roky 2018 až 2020. Celkový rozpočet projektu je 6,7 mil. Kč, předpokládá se spoluúčast kraje ve výši 335 tis. Kč. Na částečné předfinancování (do doby poskytnutí zálohy na dotaci) a spolufinancování projektu je požadována částka 1 mil. Kč. Tyto prostředky budou převedeny na zvláštní účet projektu z Fondu strategických rezerv, případně z cizích zdrojů.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Podpora a rozvoj sociální práce v Kraji Vysočina v celkové výši max. 1 000 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány průběžně dle aktuálních potřeb projektu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2020
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz