Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2017-32

RK-38-2017-32.doc  RK-38-2017-32pr01.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-38-2017-32
NázevPracovní program na roky 2018 - 2021, součást Dohody o spolupráci mezi Krajem Vysočina a spolkovou zemí Dolní Rakousko
Zpracoval J. Wiche
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuDohoda o spolupráci mezi Krajem Vysočina a spolkovou zemí Dolní Rakousko (dále jen Dohoda), byla schválena Zastupitelstvem Kraje Vysočina usnesením 099/06/2002/ZK a podepsána dne 5. 9. 2002. Součástí Dohody mezi Dolním Rakouskem a kraji Jihočeským, Jihomoravským a Vysočinou je Pracovní program. Ten slouží k naplnění záměrů Dohody a je zpracováván zpravidla na období čtyř let. Pro realizaci Programu je zřízeno koordinační grémium, v jehož čele stojí ředitelé Zemského úřadu země Dolní Rakousko a krajských úřadů krajů Jihomoravského, Jihočeského a Kraje Vysočina. Koordinační grémium ředitelů úřadů zřizuje odborné pracovní skupiny a pro každou skupinu určí partneři Dohody svého zodpovědného koordinátora.
S výsledky dosavadní spolupráce, která se uskutečnila na základě Pracovních programů pro uplynulá období, bývá Zastupitelstvo Kraje Vysočina pravidelně seznamováno prostřednictvím Zpráv o spolupráci Kraje Vysočina se zahraničními partnery v jednotlivých letech. Zpráva o zahraniční spolupráci Kraje Vysočina v roce 2017 bude zastupitelstvu podána na prvním zasedání Zastupitelstva Kraje Vysočina v roce 2018.
Po dohodě s odpovědnými koordinátory všech zastoupených krajů a na základě jejich návrhů ke změně byl kolektivně vypracován obsah nového Pracovního programu na roky 2018-2021, tak, aby zohledňoval potřeby všech partnerů. Předkládaná česká verze nového Pracovního programu byla odsouhlasena dne 8. listopadu 2017 koordinačním grémiem ředitelů úřadů v Jindřichově Hradci a tvoří materiál RK-38-2017-32 př. 1.

Oproti předchozímu Pracovnímu programu na roky 2014 - 2017, který je k nahlédnutí na oddělení vnějších vztahů, došlo k rozšíření o články upravující: cíle (článek 1 Dohody), charakteristiku pracovních skupin (článek 2), zásady setkávání pracovních skupin (článek 3), úhradu nákladů spojených s organizací pracovních skupin (článek 4) a vedení dokumentace v elektronické formě (článek 5). Tyto otázky byly v předchozím Pracovním programu na roky 2014-2017 méně detailně upraveny v závěrečných ustanoveních.

Dále byla v pracovním programu na roky 2018 - 2021 upravena činnost jednotlivých pracovních skupin, vzhledem k aktuálním podmínkám a potřebám spolupráce, a upraven byl i název některých pracovních skupin.
Jde o následující změny:
Náplň činnosti pracovní skupiny č. 1 Vodní hospodářství byla rozšířena zejména o problematiku čištění odpadních vod, dlouhodobého sucha a nedostatku vody. Náplň činnosti pracovní skupiny č. 2 Zemědělství a lesnictví byla rovněž rozšířena o problematiku sucha a o problematiku regionálních potravin a školství na úseku zemědělství a lesnictví. U pracovní skupiny č. 4 došlo k rozšíření názvu a činnosti skupiny z Hospodářství na Hospodářství a digitalizace . Pracovní skupina č. 5 Věda a výzkum se bude nově zabývat také podporou zvyšování povědomí o vědě a výzkumu a problematikou koncepce Smart Cities/Smart region Pracovní skupina č. 6 také mění svůj název z Turistický ruch na Cestovní ruch a dochází u ní ke zpřesnění formulace stávajících okruhů činnosti. U pracovní skupiny č. 7 dochází k drobné změně názvu ze Zdravotnictví a sociální služby na Zdravotnictví a sociální oblast . Náplň činnosti pracovní skupiny č. 8 Ochrana před katastrofami bude nově zaměřena i na problematiku Blackout .
Pracovní skupina č. 9 Doprava rozšíří svou činnost o sbližování tarifních systémů a podporu přeshraniční turistiky. U pracovní skupiny č. 10 došlo k rozšíření názvu tak, že nový název zní Územní plánování a rozvoj regionů, regionální management, obnova vesnic a měst a Agenda 21 .
Náplň činnosti pracovní skupiny č. 12 Kultura prošla rovněž formulačním zpřesněním a rozšířením zejména o koordinovanou práci s veřejností, podporu akcí a projektů ve vztahu k aktuálním jubileím a výročím a spolupráci na úrovni krajských a zemských organizací, se zvláštním důrazem na vzájemné odborné exkurze.
Pracovní skupina č. 13 Vzdělávání, výchova, mládež, sport rozšiřuje svoji náplň činnosti o vzdělávání dospělých a kooperaci při společných projektech v oblasti společenských věd a techniky.
U pracovních skupin č. 3 Ochrana přírody a životního prostředí, alternativní energie, ochrana čistoty ovzduší, odpadové hospodářství a č. 11 Regionální politika EU, Evropská územní spolupráce, Euroregiony ke změnám nedochází.

Kontakty na odpovědné koordinátory jednotlivých pracovních skupin průběžně aktualizuje Kraj Vysočina pro všechny partnery Pracovního programu a zveřejňuje je na webové adrese www.kr-vysocina.cz/dolni-rakousko.
Návrh řešení Předkládaný materiál je konečnou verzí Pracovního programu, na kterém se shodlo koordinační grémium na jednání v Jindřichově Hradci dne 8. listopadu 2017 a je obsahově shodný s verzí, která bude podávána ke schválení orgány jednotlivých zapojených krajů. Jeho schválením lze pokračovat s realizací vzájemné spolupráce mezi partnery i v nadcházejícím období. Po schválení orgány jednotlivých regionů bude moci být nový Pracovní program na roky 2018-2021 slavnostně podepsán hejtmany a hejtmankou českých krajů a zemskou hejtmankou Dolního Rakouska zřejmě již 10. 1. 2018 v St. Pöltenu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Pracovní program na roky 2018-2021 dle materiálu
RK-38-2017-32, př. 1;
ukládá
zodpovědným koordinátorům začít po schválení Pracovního programu na roky 2018 - 2021 Zastupitelstvem Kraje Vysočina s realizací konkrétních kroků v jednotlivých oblastech spolupráce tak, aby byly naplňovány priority uvedené v Pracovním programu na roky
2018 - 2021.
Odpovědnost ředitel KrÚ Kraje Vysočina, zodpovědní koordinátoři, OSH
Termín po dobu platnosti pracovního programu
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz