Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2005-16

RK-21-2005-16.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-21-2005-16
NázevProjektový záměr do Programu Iniciativy Společenství Interreg III A
Zpracoval H. Strnadová, R. Handa
Předkládá P. Kolář, L. Staněk
Počet příloh
Popis problému"Program Iniciativy Společenství Interreg III A Česká Republika - Rakousko na období 2004 - 2006" (dále jen "Program") podporuje spolupráci příhraničních regionů. Projekty s přeshraničním dopadem zde realizované a splňující podmínky "Programu" mají šanci na 75% dotaci uznatelných nákladů z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje (dále jen "ERDF"). Na české straně podporovaného území o tyto prostředky soutěží tři kraje: Vysočina, Jihočeský a Jihomoravský.
Opatření 2.2 - Organizace dopravy, plánování a logistika "Programu" umožňuje podporu projektů zlepšujících přeshraniční dostupnost. Celková částka dotace na toto opatření z prostředků ERDF pro uvedené kraje činí 20,54 mil. Kč.
Rada kraje svým usnesením 0131/05/2004/RK souhlasila se zadáním rámcové plánovací studie na akci " Severojižní propojení kraje Vysočina", která byla vypracována v roce 2004.
Odbor dopravy a silničního hospodářství společně s odborem majetkovým vytipoval projektové záměry, které navazují na tuto rámcovou plánovací studii. Svým zaměřením odpovídají "Programu" a mohou být podány v roce 2005.
Názvy projektů jsou:
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Jemnice - obchvat", vypracování technické studie. Délka úseku cca 3,2 km. Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 2,0 mil. Kč.
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Menhartice - obchvat", vypracování technické studie. Délka úseku cca 1,85 km. Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 1,2 mil. Kč .
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Dešná - obchvat", vypracování technické studie. Délka úseku cca 2,5 km (na území Jihočeského kraje). Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 1,6 mil. Kč
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Jemnice - Menhartice", vypracování dokumentace pro územní rozhodnutí (trasa jde po stávající komunikaci II/410). Délka úseku cca 1,2 km. Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 0,6 mil. Kč .
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Menhartice - hranice kraje", vypracování dokumentace pro územní rozhodnutí. Délka úseku cca 1,4 km. Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 0,6 mil. Kč.
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 hranice kraje - Dešná", vypracování dokumentace pro územní rozhodnutí (na území Jihočeského kraje). Délka úseku cca 1,5 km. Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 0,75 mil. Kč.
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Dešná - hranice ČR", vypracování dokumentace pro územní rozhodnutí (na území Jihočeského kraje). Délka úseku cca 5 km. Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 2,4 mil. Kč.
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/360 Martinice - obchvat", vypracování technické studie. Délka úseku cca 2,95 km Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 1,3 mil.Kč
* "Severojižní propojení kraje Vysočina - III/3853 Strážek - obchvat" vypracování technické studie. Předběžný odhad nákladů se pohybuje kolem 1,4 mil. Kč.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství a odbor majetkový doporučují radě kraje schválit podání projektů na uvedené akce do "Programu Iniciativy Společenství Interreg III A Česká Republika - Rakousko na období 2004 - 2006". Projekty by měly být zaregistrovány v listopadu 2005, aby mohly být předloženy na zasedání Řídícího výboru Programu Iniciativy Společenství Interreg III A v lednu 2006. Návrh předpokládá, že zpracování projektů bude zajištěno externím dodavatelem.
Návrh dále předpokládá doporučení zastupitelstvu kraje schválit převod prostředků z Fondu strategických rezerv na zvláštní účty jednotlivých projektů v předpokládané výši rozpočtů projektů. Finanční prostředky budou na zvláštní účet uvolňovány průběžně dle potřeby.
Vzhledem k tomu, že "Severojižní propojení kraje Vysočina" protne česko - rakouskou hranici na území Jihočeského kraje, je třeba zajistit spolupráci na vybraných projektech s Jihočeským krajem, který by se na některých mohl i finančně podílet v rámci alokace opatření 2.2 Programu a to na akcích "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 hr.kraje - Dešná" a "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Dešná - hr.ČR"
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje
Souhlasí s přípravou projektu pro plánovací období 2007 -2013 "Severojižní propojení kraje Vysočina" a s předložením dílčích projektů v rámci Iniciativy společenství Interreg IIIA.

Odbor ekonomický
Ekonomický odbor nemá k předloženému materiálu připomínky.

Oddělení Sekretariátu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod
Navrhovaný záměr odpovídá zaměření opatření 2.2 Programu Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika - Rakousko s tím, že žadatel zajistí kvalitního rakouského partnera projektu a dostatečně prokáže dopad projektu na příhraniční region (např. zvýšení propustnosti hranic v česko-rakouském příhraničním regionu). Tyto skutečnosti jsou stěžejní pro schválení projektu Řídícím výborem programu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* podání projektů
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Jemnice - obchvat";
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Menhartice - obchvat";
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Dešná - obchvat";
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Jemnice - Menhartice";
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Menhartice-hranice kraje";
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 hranice kraje - Dešná";
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Dešná - hranice ČR";
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/360 Martinice - obchvat";
- "Severojižní propojení kraje Vysočina - III/3853 Strážek - obchvat";
do "Programu Iniciativy Společenství Interreg III A Česká Republika - Rakousko na období 2004 - 2006";
* zpracování projektů externím dodavatelem, a
doporučuje
zastupitelstvu kraje
* schválit převod prostředků z Fondu strategických rezerv na zvláštní účty
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Jemnice - obchvat" v celkové výši 2,0 mil. Kč;
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Menhartice - obchvat" v celkové výši 1,2 mil. Kč;
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Dešná - obchvat" v celkové výši 1,6 mil. Kč;
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Jemnice - Menhartice" v celkové výši 0,6 mil. Kč;
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Menhartice - hranice kraje" v celkové výši 0,6 mil. Kč;
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 hranice kraje - Dešná" v celkové výši 0,75 mil. Kč;
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/410 Dešná - hranice ČR" v celkové výši 2,4 mil. Kč;
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - II/360 Martinice - obchvat" v celkové výši 1,3 mil. Kč;
- projektu "Severojižní propojení kraje Vysočina - III/3853 Strážek - obchvat" v celkové výši 1,4 mil. Kč;
s tím, že prostředky budou na zvláštní účet uvolňovány průběžně dle potřeby;
* v souladu s § 35 odst. 2 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů požádat o spolupráci s Jihočeský kraj ve věci spolufinancování projektů a pověřit hejtmana kraje k jednání v této věci.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín listopad 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz