Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2017-34

RK-35-2017-34.doc  RK-35-2017-34pr01.pdf
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-35-2017-34
NázevInformace od MPSV k žádosti o dotaci z ISPROFIN na akci Domov Ždírec - pracoviště Jihlava
Zpracoval M. Fejt, R. Sýkora
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí mezi investičními prioritami pro rozvoj sociálních služeb v Kraji Vysočina definoval potřebu vzniku nového zařízení v krajském městě Jihlava, kterým by bylo možné uspokojit vzrůstající poptávku po pobytových sociálních pro cílovou skupinu seniorů. Oproti ostatním okresům okres Jihlava aktuálně disponuje nejnižším počtem lůžek služeb domov pro seniory (DS) a domov se zvláštním režimem (DZR) na 1 000 obyvatel starších 65 let.
Byla zpracována objemová studie, která předpokládá výstavbu nového zařízení v areálu Nemocnice Jihlava, p.o. celkem pro 124 klientů pobytových služeb DS, DZR a odlehčovací služby. V prostorách zařízení by byly dále provozovány ambulantní služby odborné sociální poradenství a denní stacionář.
Přípravu investiční akce Domov Ždírec - pracoviště Jihlava schválilo usnesením č. 0137/02/2017/ZK Zastupitelstvo kraje. Současně, vzhledem k předpokládané výši celkových nákladů na realizaci pověřilo odbor sociálních věcí podáním žádosti o dotaci do zveřejněné výzvy programu 013 310 Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb pro období 2016 - 2020 v maximální možné výši. Současně schválilo financování akce vlastními zdroji v minimální výši 25% nákladů akce.
Dne 30. března byla podána žádost o poskytnutí dotace ve výši 168 981 000 Kč. Výše dotace byla limitována kritérii programu financování a to nejvýše 75% způsobilých výdajů. Odhadované celkové náklady akce jsou ve výši 196 mil. Kč bez DPH.
Dne 3. října informovalo MPSV Kraj Vysočina o výsledku dotačního řízení (informační dopis je obsahem materiálu RK-35-2017-34, př. 1) Žádosti o dotaci bylo vyhověno, nicméně vzhledem k limitovaným prostředkům programu a velkému počtu žadatelů dotační komise snížila původně požadovanou výši dotace všem žadatelům s možností většího zapojení vlastních zdrojů o 70%, v případě Kraje Vysočina na 50 694 300 Kč.
Návrh řešení Výstavba nového moderního zařízení v Jihlavě zabezpečí poskytování kvalitní a dostupné sociální péče obyvatelům Kraje starších 65 let. Objekt bude splňovat nové materiálně technické standardy pro pobytové sociální služby, jejich dodržení bude v budoucnu vyžadováno po všech zařízeních poskytující pobytové sociální služby ve formě závazné vyhlášky.
Vzhledem k demografickému vývoji v Kraji Vysočina, který je víceméně totožný s vývojem v celé České republice, je nutné připravit do budoucna potřebné kapacity.
Je zároveň nutné počítat s tím, že do jakéhokoli programu podporujícího investice v sociálních službách se bude hlásit čím dál více žadatelů a že se bude nadále zvyšovat i celkový finanční objem žádostí. Tento nárůst je možné pozorovat již nyní, při srovnání předcházejícího programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb se stávajícím. Operační programy evropských fondů podporu investičních projektů pro cílovou skupinu 65+ v aktuálním programovém období neumožňují.
Odbor sociálních věcí proto navrhuje radě kraje vzít na vědomí informaci MPSV o přidělení dotace ve výši 50 694 300 Kč projektu Domov Ždírec - pracoviště Jihlava , souhlasit s pokračováním realizace schváleného investičního záměru Domov Ždírec - pracoviště Jihlava i za podmínek uvedených v materiálu RK-35-2017-34, př. 1 a uložit odboru sociálních věcí, aby ve spolupráci s odborem majetkovým pokračoval v započaté přípravě realizace projektu. Ta bude nyní spočívat zejména v přípravě a provedení zakázky na zhotovitele projektové dokumentace, včetně inženýrské činnosti za účelem vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Tato část je jednou z podmínek vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o přidělené dotaci pro projekt Domov Ždírec - pracoviště Jihlava ve výši 50 694 300 Kč dle materiálu RK-35-2017-34, př. 1;
souhlasí
s pokračováním realizace schváleného investičního záměru Domov Ždírec - pracoviště Jihlava za podmínek uvedených v materiálu RK-35-2017-34, př. 1;
ukládá
odboru sociálních věcí a odboru majetkovému, aby pokračoval v další realizaci investičního záměru Domov Ždírec - pracoviště Jihlava .
Odpovědnost OSV, OM
Termín 31. 12. 2018
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz