Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2017-26

RK-35-2017-26.doc  RK-35-2017-26pr01.pdf  RK-35-2017-26pr02.pdf  RK-35-2017-26pr03.pdf  RK-35-2017-26pr04.pdf
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-35-2017-26
NázevInvestiční záměry projektů Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV.
Zpracoval R. Sýkora, E. Komínková
Předkládá V. Švarcová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina schválilo usnesením č. 0557/06/2015/ZK zapojení příspěvkových organizací Domova Kamélie Křižanov a Domova ve Zboží do procesu transformace, jehož cílem je změna způsobu poskytování péče z nevyhovujícího ústavního prostředí velkokapacitního zámku na komunitní způsob péče rodinného typu poskytovaný v běžné zástavbě měst a obcí. Usnesením č. 1507/26/2017/RK schválila rada kraje zařazení dvou projektů s názvem Transformace Domova Kamélie III. a Transformace Domova Kamélie IV. do projektového řízení, včetně následného schválení předfinancování z Fondu strategických rezerv usnesením zastupitelstva kraje č. 0402/05/2017/ZK.
Zmíněné projekty mají řešit výstavbu celkem 6 objektů k bydlení se službou domov pro osoby se zdravotním postižením a chráněné bydlení, a 3 objektů určených pro aktivity těchto klientů a dalších občanů s mentálním a kombinovaným postižením žijících v domácím prostředí. Výstavba nemovitostí je plánovaná v Měříně a dvou lokalitách v Jihlavě (lokality Na Kopci a Pávov). V jedné lokalitě budou vždy vybudovány dva objekty pro bydlení a jeden objekt pro aktivity. Realizací těchto projektů najde nový domov celkem 36 klientů ubytovaných ve velkokapacitním ústavním zařízení, 30 klientů z Domova Kamélie Křižanov a 6 klientů z Domova ve Zboží.
Výstavba nových objektů je v případě lokalit Na Kopci a Pávově v Jihlavě plánována na pozemcích, které jsou ve vlastnictví Kraje Vysočina. Tyto nemovitosti byly s ohledem na dlouhodobé plány v oblasti transformace v roce 2015, jako nepotřebný majetek pro školské účely, svěřen k hospodaření Domovu ve Zboží, příspěvkové organizaci. Realizace výstavby v těchto lokalitách bude v rámci projektu s názvem Transformace Domova Kamélie Křižanov III. .
V lokalitě Pávov se jedná o pozemky s dlouhodobě nevyužívanými objekty školní truhlárny a skladovacích prostor. Pro účely výstavby investiční záměr počítá s demolicí původních objektů, což je v rámci IROP způsobilým výdajem. Nová výstavba objektů transformace bude zaujímat část současné plochy pozemků a předběžně stavební náklady jsou vyčísleny ve výši cca 33 mil. Kč bez DPH. Zbývající plocha bude určena pro terapii klientů a do budoucna jako rozvojová plocha kraje pro sociální účely. V rámci projektu dojde i k vybudování příjezdové cesty, která bude zpřístupňovat zbývající část pozemků. Zpracovaný investiční záměr je uveden v materiálu RK-35-2017-26, př. 2.
Objekty na pozemku v lokalitě Na Kopci sloužily dříve pro školské účely - kanceláře, učebny a dílny. Na tyto objekty bylo zpracováno projektantem několik verzí investičního záměru, aby bylo možno posoudit, zda je vhodnější stávající budovu případně její část přestavět na transformované bydlení pro osoby s postižením, a to v souladu se závaznými materiálně technickými standardy pro pobytové sociální služby, nebo zda je vhodnější přistoupit k demolici celého objektu a nové výstavbě. K tomuto účelu byl zpracován i Stavebně technický průzkum objektu Na Kopci, který zmapoval materiálové provedení současné stavby, technický stav celého objektu včetně výčtu nutných stavebních oprav a úprav, aby bylo možné ve stávajícím objektu zřídit zázemí sociální služby (materiál RK-35-2017-26, př. 4). Zpracovatel v průzkumu dospěl k závěru: Celkové náklady na rekonstrukci a adaptaci stávajících objektů na budovy sociální péče poskytované pobytovou formou by dosáhli stejné výše jako provedení novostavby. Nejednalo by se o efektivně vynaloženou investici, protože výsledná podoba stavby by nedosahovala kvality a funkčnosti novostavby. Při zhodnocení všech výše popsaných parametrů nelze rekonstrukci stávajících objektů Na Kopci 28 doporučit.
Na základě tohoto zjištění byla projektantem doporučena celková demolice objektu Na Kopci, kterou předběžně vyčíslil na cca 4 mil. Kč bez DPH a následná výstavba zcela nových objektů postavených na míru komunitnímu bydlení klientů včetně denních aktivit a sociálně terapeutické dílny, jejíž předběžný rozpočet je odhadován na cca 34 mil. Kč bez DPH. Nově vybudovaná transformovaná bydlení tak budou vhodně umístěna na jedno z největších sídlišť v Jihlavě, kde jsou dostupné všechny běžné služby (pošta, obchody, zdravotnické středisko, MHD atd.). Novou výstavbou bude také docíleno bezbariérového přístupu do všech plánovaných prostor bez nutnosti budování výtahu, přestože se jedná u dvou objektů o dvoupodlažní budovu. Zpracovaný investiční záměr na výstavbu objektů v lokalitě Na Kopci je uveden v materiálu RK-35-2017-26, př. 1.
Pro plánovanou výstavbu transformovaných bydlení v Jihlavě, byla zvažována i možnost nalezení případně jiných vhodných pozemků. Za tímto účelem bylo jednáno s vedením Statutárního města Jihlava, které nabídlo k odkoupení pozemky s objekty k demolici, jež jsou situovány do lokality obklopené průmyslovou výrobou. Toto umístění však nenaplňuje podmínky dotačního programu, a to že se objekty budou nacházet v běžné zástavbě určené k bydlení. Stavební pozemky nabízené realitními kancelářemi jsou situovány na okrajích města v satelitních městečkách , kde v současné době nejsou dostupné služby a obyvatelé jsou zde odkázáni převážně na vlastní automobily. Klienti pobytové služby by však byli o to víc odkázáni na pomoc a podporu personálu a služební automobil. Ani Kraj Vysočina nedisponuje jinými vhodnými pozemky, které by byly situovány v běžné zástavbě s dostupností všech služeb na území města Jihlavy a nebyly ani v bezprostřední blízkosti jiného pobytového zařízení sociálních služeb, což je další podmínkou dotačního programu. Na základě těchto skutečností se nemovitosti v lokalitě Na Kopci a v Pávově jeví jako nevhodnější řešení pro plánovanou realizaci projektu transformovaného bydlení, které v krajském městě zcela chybí a čímž se doplní síť poskytovatelů sociálních služeb o chybějící pobytové služby pro cílovou skupinu osob s mentálním a kombinovaným postižením.
Druhý projekt s názvem Transformace Domova Kamélie Křižanov IV. řeší výstavbu 3 objektů v Měříně, přičemž dva z nich budou sloužit k bydlení 12 klientům Domova Kamélie Křižanov a jeden bude určen pro denní aktivity a ambulantní službu denní stacionář. Celkem vznikne 12 lůžek pobytové služby domov pro osoby se zdravotním postižením a okamžitá kapacita pro denní aktivity a denní stacionář 12 klientů. Pozemky, na kterých je plánováno stavby realizovat v rámci investičního záměru, jsou v současné době v soukromém vlastnictví. Do konce roku 2017 budou pozemky odkoupeny městysem Měřín, který jej plánuje připravit na stavební parcely. Jednání o uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na předmětné pozemky mezi Městysem Měřín a Krajem Vysočina budou zahájena po zapsání nového vlastníka pozemků do katastru nemovitostí. Zpracovaný investiční záměr na výstavbu objektů v Měříně je uveden v materiálu RK-35-2017-26, př. 3. Náklady na výstavbu v této lokalitě jsou vyčísleny předběžně na 25 mil. Kč bez DPH.
Vybudovaní prostor transformovaného bydlení, odpovídajících současným požadavkům na bydlení, umožní klientům s mentálním a kombinovaným postižením žít v přirozeném prostředí majoritní společnosti. Při splnění podmínek kritérií transformace je možné čerpání finančních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu. Podporu lze získat ve výši 90% způsobilých výdajů projektu (85% ze strukturálních fondů a 5% ze státního rozpočtu ČR). Vlastní podíl příjemce na financování projektu je 10 % ze způsobilých výdajů a nezpůsobilé výdaje (např. výdaje na rámec max. výše způsobilých výdajů stanovené výzvou č. 77, která činí 90 000 000 Kč, výdaje za projektovou dokumentaci a autorský dozor zadané přímým zadáním apod.).
Návrh řešení Projekty s názvem Transformace Domova Kamélie III. a Transformace Domova Kamélie IV. , připravuje odbor sociálních věcí k podání do výzvy č. 77 Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování III., která byla hlášena dne 27. 9. 2017 (žádosti je možné podávat v termínu od 25. 10. 2017 do 30. 3. 2018). Vyhlášení této 3. výzvy na transformaci bylo závislé na počtu a objemu doručených žádostí do 2. výzvy, s termínem ukončení příjmů žádostí v červenci 2017. Na základě předběžných informací je ze strany ostatních krajů zájem o podání dalších projektů i do této poslední výzvy č. 77. Ze strany řídícího orgánu je doporučeno podat projektové žádosti co nejdříve. Je pravděpodobné, že objem požadovaných prostředků přesáhne alokaci výzvy, v tom případě bude při stejném bodovém hodnocení projektů rozhodovat datum podání žádosti. Povinnými přílohami projektové žádosti jsou mimo jiné i projektová dokumentace, položkový rozpočet stavby, podaná žádost o stavební povolení a územní řízení s nabytím právní moci. Na základě této skutečnosti doporučuje odbor sociálních věcí, společně s odborem majetkovým, i přesto, že náklady na projektovou dokumentaci a autorský dozor budou nezpůsobilými náklady, zadat zpracování projektových dokumentací k předloženým investičním záměrům formou přímého zadání veřejné zakázky, z důvodu podání projektů v co nejkratší lhůtě.
Výsledek hodnocení projektů a rozhodnutí o poskytnutí dotace je možné předpokládat do konce března 2019, poté v případě vydání právního aktu poskytnutí dotace dojde k realizaci výběrových řízení na dodavatele stavebních prací a následně realizaci samotných staveb. Ukončení projektu a zahájení poskytování sociálních služeb v nových objektech lze předpokládat v průběhu roku 2020, případně v 1. polovině roku 2021.
Odbor sociálních věcí navrhuje radě kraje
* vzít na vědomí informace o přípravě projektových žádostí s názvem Transformace Domova Kamélie III. a Transformace Domova Kamélie IV. , dle materiálu
RK-35-2017-26;
* schválit investiční záměry projektů Transformace Domova Kamélie III. a Transformace Domova Kamélie IV. , dle materiálů RK-35-2017-26, př. 1,
RK-35-2017-26, př. 2 a RK-35-2017-26, př. 3;
* uložit odboru sociálních věcí a odboru majetkovému zpracování projektových žádostí, včetně povinných příloh, do výzvy č. 77 Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování III., dle materiálu RK-35-2017-26.
StanoviskaOdbor majetkový nemá připomínek k návrhu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o přípravě projektových žádostí s názvem Transformace Domova Kamélie III. a Transformace Domova Kamélie IV. , dle materiálu RK-35-2017-26;
schvaluje
investiční záměry projektů Transformace Domova Kamélie III. a Transformace Domova Kamélie IV. , dle materiálů RK-35-2017-26, př. 1, RK-35-2017-26, př. 2 a RK-35-2017-26, př. 3;
ukládá
odboru sociálních věcí a odboru majetkovému zpracování projektových žádostí, včetně povinných příloh, do výzvy č. 77 Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování III., dle materiálu RK-35-2017-26.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor sociálních věcí
Termín 30. 3. 2018
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz