Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2017-42

RK-33-2017-42.doc  RK-33-2017-42pr01.xls
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-33-2017-42
NázevProjekty Gastroakademie a Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ - změna závazných ukazatelů příspěvkových organizací - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu
ZpracovalJ. Hadravová
PředkládáK. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší proplacení nákladů partnerům projektů Gastroakademie a Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ .
Kraj Vysočina realizuje aktivity zaměřené na podporu odborného vzdělávání a mimo jiné tak reaguje na Rok zemědělství a odborného vzdělávání. Mezi aktivity patří projekt Gastroakademie , jehož cílem je zvýšit kvalitu odborného vzdělávání ve skupině oborů Gastronomie, hotelnictví a turismus (dále také gastro ), především formou zkvalitnění odborné přípravy žáků v jednotlivých restauracích, zvýšením motivace žáků k učení v odborných předmětech a praktickém vyučování a motivaci pracovat ve zvolené profesi. Do projektu jsou zapojeny čtyři školy, poskytující odborné vzdělávání ve skupině oborů gastro a sedm restaurací z Kraje Vysočina, kde probíhá v reálném prostředí praktické vyučování vybraných čtrnácti žáků druhých ročníků a dvanácti žáků třetích ročníků. Při slavnostním zahájení 2. ročníku Gastroakademie obdrželi žáci 2. ročníků potřebné vybavení (rondony, nože a obuv). Pro žáky 3. ročníků se připravují na nejbližší období významné vzdělávací akce, a to kurz v rámci tzv. Kulinářského umění a účast na Sympoziu kulinářského umění, které pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Školy předložily vyúčtování nákladů, spojených s aktivitami v rámci projektu, týkající se především pořízení vybavení pro žáky a cestovného za 3 čtvrtletí. Výdaje jsou specifikovány v materiálu
RK-33-2017-42, př. 1, v celkové výši 83 015 Kč.
Projekt Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ (také Stavebnice Teifoc ve školách ) inicioval Svaz podnikatelů ve stavebnictví s cílem motivovat žáky základních škol k volbě středoškolských stavebních oborů, a to zejména učebních. Za vhodnou formu pokládá svaz zařazení práce se speciálními stavebnicemi simulující stavbu domů. Odbor školství, mládeže a sportu na základě zkušeností se zaváděním jiných stavebnic vytvořil pracovní skupinu, která vytipovala jako vhodnou stavebnici Teifoc a zpracovala jednoduchou metodiku pro základní školy. Aktivity pro děti probíhají rovněž na pěti středních školách se stavebními obory. Vyvrcholením těchto aktivit byl 1. ročník soutěže Cihla k cihle , které se zúčastnili žáci z 19 partnerských základních škol. Spolupracující škola předložila vyúčtování nákladů, spojených s organizací soutěže. Výdaje jsou specifikovány v materiálu RK-33-2017-42, př. 1 v celkové výši 28 218 Kč.
Návrh řešení Odbor školství, mládeže a sportu navrhuje radě kraje schválit zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz školám na realizaci projektů Gastroakademie a Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ v celkové výši 111 233 Kč dle materiálu RK-33-2017-42, př. 1. Příspěvek na provoz bude příspěvkovým organizacím zřizovaným krajem poskytnut z kapitoly Školství, mládeže a sportu, z části Systémová podpora polytechnické výchovy a odborného vzdělávání (ÚZ 00326).

Finanční prostředky budou partnerům projektu poskytnuty jako příspěvek na provoz dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, o kterém je oprávněna v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, rozhodovat rada kraje v rámci výkonu své zřizovatelské funkce.


Stanoviska:

Stanovisko OI: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - O02302.

Stanovisko ekonomického odboru:
Ekonomický odbor nemá připomínky.
Stanoviska
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz školám na realizaci projektů Gastroakademie a Podpora polytechnické výchovy na ZŠ a stavebních oborů na SŠ v celkové výši 111 233 Kč dle materiálu RK-33-2017-42, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, odbor ekonomický
Termín2017-11-30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz