Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2017-16

RK-33-2017-16.doc  RK-33-2017-16pr01.pdf
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-33-2017-16
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zastupitelstvo kraje - změna závazného ukazatele Příspěvek na provoz pro Horácké divadlo Jihlava, příspěvkovou organizaci
ZpracovalJ. Wiche
PředkládáI. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuJiž v roce 2002 schválilo Zastupitelstvo Kraje Vysočina smlouvu o spolupráci se spolkovou zemí Dolní Rakousko a v roce 2006 i s Nitranským samosprávným krajem na Slovensku. Odbor sekretariátu hejtmana (dále jen OSH) se dlouhodobě snaží o zprostředkování partnerství na další úrovně a motivaci subjektů s potenciálem praktické spolupráce, rovněž i na příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina.
1) Horácké divadlo Jihlava, příspěvková organizace (dále HDJ) navázalo již v roce 2014 intenzivní spolupráci s významným slovenským Divadlem Andreje Bagara v Nitře (dále DAB), které je zřizováno Nitranským samosprávným krajem. V roce 2015 se HDJ účastnilo jako pozorovatel důležitého Festivalu Divadelná Nitra. Dlouhodobě tedy udržuje HDJ kontakty s cílem přispět k praktickému naplňování smlouvy o přeshraniční spolupráci mezi partnerskými kraji i v oblasti kultury. V roce 2016 herci HDJ s velkým úspěchem odehráli v DAB Nitra představení Nejstarší řemeslo . Oblíbené představení Adéla ještě nevečeřela uvedli v DAB 24. 5. 2017. Nitranský samosprávný kraj se také podílel na dofinancování tohoto představení HDJ v Nitře. Pokračováním této přeshraniční spolupráce v oblasti kultury bylo reciproční odehrání úspěšných představení DAB Nitra Dámská šatňa a Testosterón v HDJ. Pokračováním a rozšířením této spolupráce bude plánovaný společný projekt k 100. výročí vzniku ČSR. K přípravě tohoto projektu jsou nutná vzájemná setkání obou pracovních týmů divadel v Jihlavě a Nitře ještě do konce roku 2017.
2) HDJ navázalo spolupráci i s NÖ KREATIV Gmbh Kreativakademie St. Pölten, Dolní Rakousko. Společně připravují projekt celoroční spolupráce zaměřený na práci s mládeží, který by probíhal střídavě v St. Pöltenu a v Jihlavě v HDJ. I v tomto případě jsou nutná osobní setkání přípravných týmů, která proběhnou v Jihlavě a St. Pöltenu ještě letos.
Rozpočet a bližší popis výše uvedených aktivit je uveden v Žádosti o poskytnutí finančního příspěvku na mezinárodní spolupráci, která je obsahem materiálu RK-33-2017-16, př. 1.
Návrh řešení Na podporu, udržení a další rozvoj výše uvedených aktivit navrhuje OSH radě kraje schválit zvýšení příspěvku na provoz:
HDJ o částku 30 000 Kč na zvýšené výdaje spojené s účastí partnerů z Nitranského samosprávného kraje a spolkové země Dolní Rakousko.
OSH plně podporuje přeshraniční aktivity HDJ směrem k partnerským regionům Kraje Vysočina. S finanční podporou těchto aktivit počítal OSH ve schváleném rozpočtu, v kapitole Zastupitelstvo kraje, § 6223 - Mezinárodní spolupráce (jinde nezařazená). Finanční prostředky jsou poskytovány jako příspěvek na provoz dle zákona č. 250/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s výkonem zřizovatelské funkce.
StanoviskaOdbor informatiky: Příspěvek na provoz je zaevidován v systému eDotace - ID dotace: O02035.0006.

Odbor ekonomický: Nemá připomínky. Ve schváleném Rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2017, v kapitole Zastupitelstvo kraje, § 6223 je počítáno s finančními prostředky na zajištění vztahů s partnerskými regiony.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu vítá a podporuje aktivní zapojení Horáckého divadla Jihlava, příspěvkové organizace do spolupráce s Nitranským samosprávným krajem a spolkovou zemí Dolní Rakousko. Tato spolupráce přispěje k rozvoji a prohloubení vazeb s partnerskými regiony a k posílení pozitivního vnímání kulturní sounáležitosti.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Horáckého divadla Jihlava, příspěvkové organizace, se sídlem Komenského 1359/22, 586 47 Jihlava, IČO: 00094811 o částku 30 000 Kč na výdaje spojené s organizací partnerských akcí s Nitranským samosprávným krajem a spolkovou zemí Dolní Rakousko.
Odpovědnost OSH, OE
Termín2017-11-30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz