Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2017-45

RK-29-2017-45.doc  RK-29-2017-45pr01.pdf  RK-29-2017-45pr02.doc  RK-29-2017-45pr03.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-29-2017-45
NázevPartnerství Kraje Vysočina v projektu Kultura paliativního přístupu v pobytových sociálních službách
Zpracoval J. Bína, E. Volavková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší nefinanční zapojení Kraje Vysočina do projektu Kultura paliativního přístupu v pobytových sociálních službách .
Technologická agentura České republiky vyhlásila 1. výzvu v programu Éta. Program je zaměřen na podporu zapojení společenských a humanitních věd do takových projektů aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, kteří mají za cíl udržet či zlepšit kvalitu života člověka. Na odbor sociálních věcí se obrátili zástupci Univerzity Karlovy, Fakulty humanitních studií, Katedry Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích s tím, že má v úmyslu do výše zmíněné výzvy podat projekt zaměřený na vývoj a ověření nástrojů k rozvoji paliativní péče primárně v pobytových sociálních službách pro seniory, v další fázi s ověřením nástrojů v prostředí domovů pro osoby se zdravotním postižením.
Hlavním cílem projektu je přispět ke zvýšení kvality pobytových sociálních služeb, primárně pro seniory, rozvinutím konceptu kultury paliativního přístupu pomocí manuálu multidisciplinárně pojímané dobré praxe a podpořit její aplikaci vývojem nástroje k sebehodnocení úrovně kultury paliativního přístupu v organizacích, resp. plánování jejích změn (akční plán). Dlouhodobě využití výsledků přispěje k rozšíření možnosti důstojného a kvalitního života i umírání uživatelů služeb v prostředí, které vnímají jako svůj domov.
Vzhledem k tomu, že Zastupitelstvo Kraje Vysočina dne 20. 6. 2017 schválilo Strategii paliativní péče v Kraji Vysočina na období do roku 2020, byl Kraj Vysočina osloven pro roli tzv. aplikačního garanta pro tento projekt. Rolí aplikačního garanta je přispět k uplatnitelnosti výsledků projektu a následně tyto výsledky uplatňovat a využívat v praxi. Role aplikačního garanta s sebou nenese žádné finanční závazky vyplývající z účasti na projektu. Při zahájení projektu aplikační garant zprostředkuje kontakt mezi poskytovateli pobytových sociálních služeb na území aplikačního garanta a řešitelským týmem, v průběhu projektu se vyjadřuje k zasílaným výstupům, tj. k variantám návrhu Manuálu dobré praxe paliativního přístupu a metodiky sebeposouzení, tj. k obsahu i formě, dále k variantám návrhu Nástroje pro práci s výsledky sebeposouzení. Aplikační garant konzultuje obsah a program závěrečné konference, zástupce aplikačního garanta aktivně vystoupí na závěrečné konferenci. Aplikační garant se dále vyjadřuje k průběžným a závěrečným zprávám projektu. Aplikační garant má v úmyslu využívat výstupy projektu po skončení projektu a na vyžádání podá informace o využívání hlavních výstupů projektu. Odbor sociálních věcí také provedl zjištění zájmu u poskytovatelů pobytových sociálních služeb. Osloveni byli poskytovatelé sociálních služeb domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem, kde jsou cílovou skupinou senioři a osoby s chronickým duševním onemocněním (osoby se stařeckou, Alzheimerovou demencí a ostatními typy demencí), které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku nebo onemocnění, a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. Z oslovených poskytovatelů vyjádřilo zájem zapojit se do projektu celkem 17 organizací z 28 oslovených poskytovatelů.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje, aby rada kraje vzala na vědomí projektový záměr dle přílohy 1 a přílohy 2 tohoto materiálu a aby schválila uzavřít Dohodu o společném záměru (Letter of Intent), která je uvedena v příloze 3 tohoto materiálu. Kraj Vysočina tak bude mít možnost spolupracovat na projektu, který je v souladu s aktivitami Strategie paliativní péče v Kraji Vysočina na období do roku 2020 v oblasti poskytování paliativní péče v pobytových sociálních službách pro cílovou skupinu seniorů a klientů s demencí, geriatrickou deteriorací či dalšími nevyléčitelnými diagnózami. Tým lektorů z Kraje Vysočina vyškolených v rámci projektu umožní další užívání vytvořených nástrojů pro poskytovatele pobytových sociálních služeb podle potřeb a zadání Kraje Vysočina.
StanoviskaGrémium ředitele: bude předloženo na jednání rady kraje.

Odbor regionálního rozvoje: bude předloženo na jednání rady kraje.

Odbor zdravotnictví: nemá námitky k předloženému materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr projektu Kultura paliativního přístupu v pobytových sociálních službách dle materiálů RK-29-2017-45, př. 1 a RK-29-2017-45, př. 2;
schvaluje
uzavřít Dohodu o společném záměru (Letter of Intent) pro projekt Kultura paliativního přístupu v pobytových sociálních službách dle materiálu RK-29-2017-45, př. 3.
Odpovědnost OSV
Termín 30. 9. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz