Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2005-15

RK-20-2005-15.doc  RK-20-2005-15pr1.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-20-2005-15
NázevNávrh na systémovou podporu obnovy a opravy pomníků, památníků, pamětních desek a válečných hrobů vztahujících se k válečným událostem druhé světové války
Zpracoval H. Kubíček, J. Plotová
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuV květnu letošního roku proběhly oslavy 60. let od osvobození Československa od okupačních sil nacistického Německa. Kraj Vysočina je jedním z regionů, který se chlubí silným dědictvím protinacistického odboje. Toto dědictví je symbolizováno jak spolky veteránů a jejich aktivitami, tak například řadou válečných pomníků a dalších památek připomínajících odkaz obětí druhé světové války.
Na území kraje Vysočina se nachází 41 státem chráněných památek vztahujících se k událostem druhé světové války. Za účelem financování obnovy pomníků, památníků, pamětních desek event. jiných pietních míst, kterou jsou kulturními památkami, bylo možné požádat o podporu kraj Vysočina podle Zásad ZK Vysočina pro poskytování dotací na obnovu kulturních památek č. 3/04 . Žádosti bylo možné podat do 15. 2. 2005. Z podaných žádostí se žádná nevztahuje k památkám na válečné události druhé světové války.
Další možností finanční pomoci při péči o válečné hroby je státní účelová dotace ministerstva obrany na zabezpečení péče o válečné hroby poskytovaná podle usnesení vlády ČR č. 427/1999 a 1292/1999. Dotace MO jsou určeny na obnovu, rekonstrukci, úpravu, opravu a výstavbu válečných hrobů s fyzickými ostatky obětí válek (samostatné a hromadné hroby, pohřebiště, hřbitovy, osária apod.) na území České republiky, vytyčování válečných hrobů, exhumace, přemísťování ostatků, na obnovu, rekonstrukci, úpravu, opravu a výstavbu symbolických válečných hrobů a pietních míst postavených k uctění památky obětí válek (pomníky, památníky, pamětní desky apod). podle zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech a o změně zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Žádosti se předkládají průběžně na adresu Odbor mimoresortní spolupráce MO, Náměstí Svobody 471, Praha 6 - Dejvice, 160 01. Formulář žádosti včetně postupu při poskytování a vyúčtování dotací je dostupný na internetových stránkách http://www.army.cz/.
Působnosti stanovené krajském úřadu podle zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech a o změně zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jsou výkonem přenesené působnosti. V rámci Krajského úřadu kraje Vysočina tuto činnost zajišťuje OSŘKŽÚ. Podle Organizačního řádu KrÚ vede OSŘKRÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu, souhrnnou evidenci válečných hrobů, které jsou ve správním obvodu kraje, a koordinuje péči o válečné hroby v rámci kraje, tzn., že se mj. vyjadřuje i k nově zřizovaným nebo rušeným válečným hrobům podle výše uvedeného zákona.
Kraj Vysočina cítí potřebu podpořit předávání odkazu protinacistického odboje dalším generacím.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče ve spolupráci s odborem sekretariátu hejtmana připravil návrh systémové podpory zřízení, obnovy a opravy pomníků, památníků, pamětních desek a válečných hrobů vztahujících se k válečným událostem druhé světové války v kraji Vysočina. Předpokládaný objem finančních prostředků z nespecifikované rezervy kraje na rok 2005 na tuto systémovou podporu činí 200.000,- Kč. Z důvodu výše předpokládaného objemu prostředků, ze kterého nebude možné poskytnout podporu velkého rozsahu, a dosavadního přístupu potenciálních žadatelů o tuto podporu ke stávajícím zdrojům kraje Vysočina, ze kterých bylo možné získat prostředky na obnovu pomníků evidovaných v seznamu kulturních památek, navrhuje se poskytnout systémovou podporu pouze obcím a městům na území kraje.
StanoviskaEkonomický odbor
Ekonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením s tím, že poskytování dotací jednotlivým příjemcům bude schváleno v příslušných orgánech kraje. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 61 746 tis. Kč.

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu
Materiál byl projednán s odborem sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu a jeho připomínky byly zapracovány do textu.

Stanovisko odboru sekretariátu hejtmana
Odbor sekretariátu hejtmana souhlasí s navrženým řešením. Systémová podpora obnovy a opravy pomníků, památníků a pamětních desek je vhodným způsobem podpory, který sekretariát hejtmana doporučuje.
Sekretariát hejtmana navrhuje na památnících, pomnících a pamětních deskách, umístit tabulku s označením že opravu podpořil kraj Vysočina (podklady dodá sekretariát hejtmana). Umístění tohoto označení, zpracovaní a volba materiálu tabulky bude pochopitelně záležet na vhodnosti umístění této tabulky.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit Zásady pro poskytování dotací na obnovu a opravu pomníků, památníků, pamětních desek a válečných hrobů vztahujících se k válečným událostem druhé světové války v kraji Vysočina dle materiálu RK-20-2005-15, př. 1;
* zvýšit rozpočet kapitoly Kultura, § 3326 Pořízení, zachování a obnova hodnot místního kulturního, národního a historického povědomí o částku 200.000,- Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, o tuto částku.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ekonomický odbor
Termín prosinec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz