Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2017-57

RK-27-2017-57.doc
Číslo materiálu57
Číslo jednacíRK-27-2017-57
NázevInformace o zamítnutí odvolání k uloženému odvodu za porušení rozpočtové kázně
Zpracoval A. Vlachová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál informuje o zamítnutí odvolání o uložení odvodu Kraji Vysočina za porušení rozpočtové kázně.
Kontrolou MŠMT bylo zjištěno podezření na porušení rozpočtové kázně u rozvojového programu administrovaného v souladu se školským zákonem odborem školství, mládeže a sportu v přenesené působnosti. Finanční úřad zahájil daňové řízení, ve kterém konstatoval, že finanční kázeň neporušila příslušná škola, ale Kraj Vysočina, protože na rozhodnutí MŠMT je uveden jako příjemce dotace. Platební výměr na odvod za porušení rozpočtové kázně ve výši 2 911 Kč byl uhrazen dne 19. 7. 2016 a současně proti tomuto platebnímu výměru Kraj Vysočina podal odvolání. Informaci o uloženém odvodu za porušení rozpočtové kázně vzala rada kraje na vědomí usnesením č. 1310/24/2016/RK dne 25. 7. 2016.
Rozhodnutím ze dne 12. 7. 2017 Odvolací finanční ředitelství podané odvolání Kraje Vysočina zamítlo.
Na rozhodnutích uvádí MŠMT i nadále jako příjemce Kraj Vysočina, byť finanční prostředky jsou účelově určeny konkrétním školám jako finálním příjemcům. Současně MŠMT v rozhodnutí zavazuje kraj k podmínkám, které jsou obtížně dodržitelné. Tím roste riziko případného dalšího obdobného nálezu.
Vzhledem k povaze věci, kdy formalistický přístup odvolacího orgánu nevzal v úvahu skutečnost, že skutečnými konečnými příjemci jsou jednotlivé školy a kraj je pouze zprostředkovatel, připravuje odbor školství, mládeže a sportu ve spolupráci s oddělením právním a krajského živnostenského úřadu správní žalobu na zrušení rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství.
Návrh řešení Odbor Školství, mládeže a sportu navrhuje radě kraje vzít na vědomí informaci o zamítnutí odvolání k uloženému odvodu za porušení rozpočtové kázně dle materiálu RK-27-2017-57.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o zamítnutí odvolání k uloženému odvodu za porušení rozpočtové kázně dle materiálu RK-27-2017-57.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 29. 8. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz