Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2005-66

RK-18-2005-66.doc  RK-18-2005-66pr1 (1).txt  RK-18-2005-66pr1.doc  RK-18-2005-66pr1upr1.doc
Číslo materiálu66
Číslo jednacíRK-18-2005-66
NázevSmlouva o zajištění provedení výzkumného projektu uzavřená s Českou centrálou cestovního ruchu - CzechTourism
Zpracoval I. Mahelová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuPro přípravu turistické nabídky je třeba neustále vyhodnocovat stav a vývoj poptávky, konfrontovat turistický potenciál regionu a charakteristiky marketingových skupin klientů se zájmem o jednotlivé formy cestovního ruchu a údaji o návštěvnosti destinace. Kvantitativní metody (statistická data ČSÚ) jsou v tomto případě využitelné jen v omezené míře. V zásadě umožňují návštěvnost vyhodnotit pouze sledováním počtů přijíždějících turistů a využitelností ubytovacích kapacit, případně rozsahu a uplatnění jednotlivých forem cestovního ruchu (např. počty účastníků venkovského cestovního ruchu). Profil a názory návštěvníků je nutno sledovat kvalitativními metodami sociologických či marketingových šetření.
Česká centrála cestovního ruchu - CzechTourism (dále jen "ČCCR - CzT") na tuto potřebu reaguje záměrem realizovat šetření na území celé ČR. Zpětná vazba od návštěvníků umožní sledovat jejich strukturu a postoje k cestovnímu ruchu, včetně změn v čase. K tomu je vytvořena jednotná metodika, umožňující standardizovat vyhodnocování jednotlivých průzkumů. Nezbytným předpokladem je soustředit kompatibilní data získaná terénními průzkumy k centrálnímu zpracování a s tím související požadavek na koordinaci těchto aktivit na úrovni turistických regionů.
Sběr dat pro tento výzkum je jedním z úkolů specifikovaných Dohodou o spolupráci, uzavřenou mezi Českou centrálou cestovního ruchu - CzechTourism (dále jen "ČCCR - CzT") a krajem Vysočina. Jednotnou metodiku šetření vypracovala ČCCR - CzT, lokality, v nichž bude šetření provedeno, byly vytipovány po vzájemném uvážení.
Návrh řešení Pravidelný monitoring struktury, profilu a názorů návštěvníků má vazbu také na vyhodnocování účinnosti opatření, která jsou přijímána a realizována v rámci PRKu: např. spokojenost návštěvníků s infrastrukturou cestovního ruchu (síť ubytovacích a stravovacích zařízení, orientační systémy, vybavení pro aktivní trávení volného času, úroveň zázemí pěších, cyklistických a lyžařských tras,...), spokojenost s kvalitou služeb (informační, ubytovací a stravovací služby, servis pro mototuristy, cykloturisty či lyžaře, úroveň hygienických zařízení,...), ale také hodnocení konkrétní nabídky, vstřícnosti provozovatelů zařízení cestovního ruchu či přátelskosti místního obyvatelstva k návštěvníkům.
Zjištěné skutečnosti lze promítnout do opatření v oblastech organizace, marketingu a komunikace při upřesňování programů rozvoje cestovního ruchu. Takto vytvořená zpětná vazba umožní pružněji reagovat na potřeby návštěvníků a cíleně zaměřovat pozornost na kritické oblasti. Odbor regionálního rozvoje proto doporučuje, aby se kraj Vysočina do realizace projektu "Monitoring návštěvníků v turistických regionech České republiky" zapojil.
Projekt bude zajišťován osvědčenou formou dotazníkového šetření. Realizace výzkumu v celkem deseti lokalitách kraje v průběhu dvou letních a dvou zimních měsíců. je předmětem smlouvy o zajištění výzkumného projektu (příloha č. 1 materiálu RK-18-2005-66).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
uzavření Smlouvy o zajištění provedení výzkumného projektu dle materiálu RK-18-2005-66, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín květen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz