Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2017-14

RK-26-2017-14.doc  RK-26-2017-14pr01.doc  RK-26-2017-14pr02.doc  RK-26-2017-14pr03.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-26-2017-14
NázevUkončení výpůjčky nebytových prostor pobočky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace v Telči
Zpracoval J. Komínová, I. Schallnerová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuMuzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace provozuje již od roku 1963 pobočku v Telči, která v současné době sídlí v jihozápadním křídle Státního zámku v Telči se vstupem z hlavního nádvoří. Telčské muzeum bylo veřejnosti zpřístupněno už v roce 1886 a patří mezi nejstarší muzea na jihozápadní Moravě. Na jeho podporu vznikl v roce 1896 muzejní spolek, který založil ředitel místní reálky a archeolog K. J. Maška ve spolupráci s dalšími významnými osobnostmi města.
Stávající expozice, které byly vytvořeny v rámci Dolnorakouské zemské výstavy v roce 2009, dokumentují vývoj Telče a okolí od raného středověku až do současnosti. Vystaveny jsou zde různorodé sbírkové předměty vztahující se k životu v regionu Telčska, např. slavnostní horácké kroje, malovaný lidový nábytek, zařízení měšťanské domácnosti, svatební praporce, zrestaurovaný unikátní pohyblivý betlém manželů Vostrých, trojrozměrný model města nebo exotická africká sbírka manželů Foitových.
Muzeum na zámku využívá necelých 250 m2 plochy, a to na základě Smlouvy o výpůjčce nebytových prostor od Národního památkového ústavu, a dalších cca 200 m2 zabírají depozitáře umístěné v pronajatých prostorách od dalších subjektů (telčská fara a budova na Masarykově ulici).
V loňském roce obdrželo Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace dopis od Národního památkového ústavu viz RK-26-2017-14, př. 1, ve kterém je uvedena potřeba ukončit působení a činnost muzea ve vypůjčených zámeckých prostorách nejlépe na konci sezóny 2018. Národní památkový ústav plánuje tyto prostory revitalizovat, aby odpovídaly nejvyšším standardům a vytvořit zde expozice vztahující se primárně k dějinám zámku. V polovině letošního roku bylo u zástupců Národního památkového ústavu ověřeno, zda nedošlo v dané věci ke změně a bohužel jejich stanovisko bylo potvrzeno.
Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace ve spolupráci se zřizovatelským odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odborem majetkovým a gesční náměstkyní Ing. J. Fischerovou, CSc., zmapovalo možnosti, kam by bylo možné pobočku muzea přemístit. Za tímto účelem bylo osloveno město Telč a další vlastníci vytipovaných subjektů, bližší informace viz RK-26-2017-14, př. 2.
Návrh řešení Telčská pobočka Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace má dlouholetou tradici a zpřístupňuje bohatství, kterým Kraj Vysočina disponuje, definuje identitu místa a podporuje lokální patriotismus. Mladým návštěvníkům ukazuje, že ne každý svět je virtuální. Muzejní spolek, který v Telči funguje již více než 120 let, má nemalou zásluhu na vzhledu telčského náměstí, neboť jejich zásluhou nedošlo po požáru na náměstí v roce 1900 k nežádoucím přestavbám poškozených domů. Všechny poškozené historicky cenné štíty byly obnoveny a i díky této skutečnosti mohla být Telč zapsána v roce 1992 na seznam památek UNESCO. Je zřejmé, že nejenom role muzea, ale i muzejního spolku je nezastupitelná a pro daný region významná.
Po intenzivním hledání a řadě vyjednávání ohledně nových prostor připadlo v úvahu pět objektů, z nichž každý má své výhody a nevýhody viz RK-26-2017-14, př. 2. Na základě vyhodnocení situace a všech možností se jako nejoptimálnější a přitom však pouze jako provizorní jeví varianta krátkodobého cca tříletého pronájmu prostor v Univerzitním centru Telč, ve kterých by fungovala kancelář s malým výstavním prostorem, aby se muzeum udrželo v povědomí veřejnosti a kontinuálně pokračovalo ve své činnosti. Tato záležitost však ještě není uzavřená a v současnosti probíhají potřebná jednání, která by měla vyústit v konkrétní návrh smluvních podmínek. Z tohoto důvodu je nezbytné se touto záležitostí nadále zabývat a zároveň hledat dlouhodobější řešení, a to ve spolupráci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odboru majetkového a jihlavského muzea. Po zpřesnění budou informovány orgány kraje. Nicméně v druhé polovině roku 2018 musí proběhnout stěhování telčské pobočky a opuštění zámeckých prostor.
StanoviskaOdbor majetkový: bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace týkající se ukončení výpůjčky nebytových prostor pobočky Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace v Telči.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 8. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz