Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2017-13

RK-25-2017-13.doc  RK-25-2017-13pr01.pdf  RK-25-2017-13pr02.pdf  RK-25-2017-13pr03.pdf
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-25-2017-13
NázevNávrh na schválení projektového záměru Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace a rozpočtové opatření na kapitole Zdravotnictví - příspěvek na odstranění havarijního stavu budovy
Zpracoval V. Eisová
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice zřizované Krajem Vysočina užívají nemovitosti ve vlastnictví kraje za účelem dosažení předmětu činnosti, hlavního účelu a k výkonu doplňkových činností vymezených zřizovací listinou na základě smluv o nájmu nemovitostí uzavřených s Krajem Vysočina.
Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace, (dále jen nemocnice) na základě nájemní smlouvy užívá mj. hlavní objekt nemocnice, č. p. 2627 na stavební parcele č. 1690. V této budově se nachází interní oddělení, neurologie, dětské oddělení, endoskopické sálky, oddělení společných laboratoří a ambulance.
Před dvěma lety se začala objevovat první vlhkost na stropu inspekčního pokoje sester na dětském oddělení (dále jen DO ), které je umístěno pod terasou v 6. NP. Postupně docházelo ke zvýšení průniku vlhkosti stropních konstrukcí, které se se především v zimních měsících a po vydatných deštích začalo projevovat zatékáním vody do stropních zářivek a výskytem plísní na stropě. Nemocnice se tuto situaci pokusila vyřešit částečnou opravou izolace proti vlhkosti na terase umístěné v 6. NP. Tato oprava však nepřinesla podstatné zlepšení. Nemocnice proto provedla podrobné prověření skladby konstrukčních vrstev stropu a terasy a byla zjištěna nevhodná skladba stropu, nedostatečná tepelná izolace a nekvalitní izolace proti vlhkosti.
Z důvodu průsaku vody způsobené kondenzací vodních par na kovových konstrukcích stropu a zatékání z velké terasy v 6. NP do prostor DO je nutné neodkladně řešit odstranění havarijního stavu, a zajistit odpovídající hygienické podmínky pro pacienty a zaměstnance DO. Nemocnice po projednání celé záležitosti s odborem majetkovým a odborem zdravotnictví požádala o poskytnutí příspěvku na odstranění havarijního stavu ve výši 968 000 Kč dle materiálu RK-25-2017xx, př. 1. Jelikož majetkový odbor nemůže z kapacitních důvodů realizovat tuto akci, bylo s nemocnicí dohodnuto, že zajistí výše uvedenou opravu budovy sama.
Nemocnice dále prostřednictvím zásobníku akcí požádala o schválení zařazení akce v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k Zásobníku akcí Kraje Vysočina a k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 31. 1. 2017 č. 03/17 dle materiálu RK-25-2017-13, př. 2.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti nemocnice odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje schválit zařazení akce nemocnice v souladu s kartou záměru dle materiálu RK-25-2017-13, př. 2. Současně navrhuje radě kraje podílet se na financování odstranění havarijního stavu budovy - zatékání do prostor dětského oddělení a schválit poskytnutí příspěvku na provoz pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci ve výši 968 000 Kč.
Finanční prostředky budou poskytnuty jako příspěvek na provoz v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a je nutné provést příslušné rozpočtové opatření ve vztahu k rozpočtu Kraje Vysočina a změnu závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci.
Finanční prostředky budou uvolněny nejpozději do 30 dnů po předložení žádosti o poskytnutí příspěvku na provoz zřizovateli.
Kontrola využití dotace bude provedena v souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů. V případě zjištění neoprávněného využití příspěvku bude organizaci v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, uložen odvod do rozpočtu zřizovatele za porušení rozpočtové kázně.
Organizace je dále povinna v případě, že nebude příspěvek využit v plné výši, zaslat nevyčerpané prostředky zpět na zřizovatelem předem určený bankovní účet kraje.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Odbor ekonomický nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Zdravotnictví připomínky. Aktuální stav rezervy na kapitole Zdravotnictví, § 3522 je 18 114 tis. Kč.
Odbor majetkový souhlasí, podle projednání OZ předloží RK návrh na poskytnutí finančního krytí akce. Jedná se o malou opravu, kterou by měl nájemce zajistit svou činností.
Odbor informatiky: Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID dotace O01954-35
(RK-25-2017-13, př. 3).
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zařazení akce Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, Odstranění havárie - zatékání do prostor dětského oddělení v souladu s kartou záměru dle materiálu
RK-25-2017-13, př. 2;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Zdravotnictví a § 3522 - Ostatní nemocnice spočívající ve zvýšení položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 968 000 Kč s určením pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, při současném snížení položky 5901 - Nespecifikované rezervy o částku 968 000 Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz na rok 2017 o částku 968 000 Kč pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, s určením na pokrytí nákladů spojených s odstraněním havarijního stavu budovy, zatékání do prostor dětského oddělení;
ukládá
řediteli Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, zaslat prostřednictvím Portálu příspěvkových organizací Kraje Vysočina na odbor zdravotnictví žádost o poskytnutí příspěvku v termínu do 15. 12. 2017. Součástí žádosti bude kopie dodavatelské faktury s vyčíslením uplatňovaného nároku na odpočet DPH a kopie výpisu z bankovního účtu dokládající její úhradu.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, odbor ekonomický, ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace
Termín 15. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz