Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2005-28

RK-19-2005-28.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-19-2005-28
NázevNávrh rozpočtového opatření na rok 2005 - výměna odsávání v kuchyni Domova důchodců Velký Újezd, příspěvkové organizaci
Zpracoval J. Bína, M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDomov důchodců Velký Újezd je provozován v objektu, který si příspěvková organizace kraje pronajímá od Kongregace milosrdných sester. Pronajímatel v současné době realizuje kompletní rekonstrukci elektroinstalace v kuchyni, přičemž k úhradě její realizace použije prostředky získané z nájemného zaplaceného uvedenou příspěvkovou organizací. Zároveň probíhá také výměna oken v této kuchyni.
Kuchyň, ve které v současné době rekonstrukce probíhá, je vybavena starým odsáváním par, které odsává páry pouze u některých spotřebičů, zatímco jiné odsáváním digestořemi vybavené nejsou. Stávající odsávání je nejen nedostatečné, ale je natolik hlučné, že jej zaměstnanci nevyužívají a odvětrávají prostory kuchyně okny. Prostředky ze současného nájemného pronajímateli nepostačují na rozšíření projektu elektroinstalace a na pořízení odsávání. Realizací akce výměny odsávání v kuchyni ze strany pronajímatele dojde k jednorázovému zvýšení nájmu v roce 2005 (vše bude promítnuto do uzavřeného dodatku ke smlouvě o pronájmu). Provedení investice bude zajištěno vlastníkem objektu - Kongregací milosrdných sester. Jednorázové zvýšení nájemného v roce 2005 z titulu realizace akce výměny odsávání v kuchyni Domova důchodců Velký Újezd bude činit 316 tis. Kč.
Zamýšlenou instalaci odsávání by bylo vhodné spojit s probíhající rekonstrukcí elektroinstalace v kuchyni, aby se v ní v blízké době neomezoval provoz dalšími stavebními zásahy.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje schválit zvýšení příspěvku na provoz na rok 2005 u Domova důchodců Velký Újezd s určením na úhradu zvýšeného nájemného v letošním roce. Schválený příspěvek na provoz v roce 2005 pro Domov důchodců Velký Újezd je ve výši 10 600 tis. Kč a po zvýšení o 316 tis. Kč bude nově činit 10 916 tis. Kč.
Na kapitole Sociální věci nejsou v současné době volné žádné finanční prostředky. Zůstatek finančních prostředků je již účelově vázán pro nestátní neziskové organizace a na nákup jednotného počítačového programového vybavení pro stravovací provozy ve zřizovaných domovech důchodců a ústavech sociální péče. Z tohoto důvodu bude realizace akce výměna odsávání v kuchyni Domova důchodců Velký Újezd financována z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
StanoviskaOdbor majetkový Krajského úřadu kraje Vysočina souhlasí s provedením akce výměna odsávání par nad kuchyňskými spotřebiči s vývinem tepla v kuchyni Domova důchodců Velký Újezd.
Podle "Záznamu o jednání" Krajské hygienické stanice kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě, územní pracoviště Třebíč je stávající stav v kuchyni Domova důchodců Velký Újezd v rozporu s požadavkem zákona č. 258/2000 Sb., § 23 a vyhlášky č. 137/2004 Sb., § 4, odst. 10 a § 6, odst. 3. Z hygienického hlediska proto požadují řešit odsávání par nad kuchyňskými spotřebiči s vývinem tepla v kuchyni Domova důchodců ve Velkém Újezdě. Důvodem tohoto požadavku je přítomnost velkého množství páry v prostorách kuchyně v době přípravy stravy a následné srážení vlhkosti na omítce v chladných místech a usazování plísní.
Vzhledem k tomu, že odbor sociálních věcí a zdravotnictví akceptoval věcné připomínky k obsahu popisné části materiálu, ekonomický odbor další připomínky k návrhu nemá.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zvýšení výdajové části rozpočtu kapitoly Sociální věci na rok 2005, § 4316 - Domovy důchodců, položka 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o 316 tis. Kč s určením pro Domov důchodců Velký Újezd při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 316 tis. Kč;
* zvýšení závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" na rok 2005 u Domova důchodců Velký Újezd o částku 316 tis. Kč s určením na úhradu zvýšeného nájemného v letošním roce.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ekonomický odbor, ředitel Domova důchodců Velký Újezd
Termín 31. 8. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz