Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2005-25

RK-19-2005-25.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-19-2005-25
NázevStanovisko k obměně přístrojové techniky pro Nemocnici Třebíč, příspěvkovou organizaci
Zpracoval J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Třebíč, příspěvková organizace (dále jen nemocnice) plánuje na rok 2006 výměnu přístroje CT (počítačového tomografu). V rámci programu "Podpora vybavení zdravotnických zařízení aktivními zdravotnickými prostředky v souladu se zákonem č. 18/1997 Sb., o mírovém využití jaderné energie a ionizujícího záření a o změně a doplnění některých zákonů (atomový zákon), požádala o dotaci na CT komplex Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ ČR) v roce 2001. V roce 2003 byl program nahrazen podprogramem ev. č. 235316 "Podpora snížení zátěže obyvatelstva ionizujícím zářením". Z důvodu aktualizace žádosti v letošním roce a nutnosti projednání obměny přístroje v Komisi pro posuzování rozmístění přístrojů vybrané zdravotnické techniky při MZ ČR, žádá nemocnice o stanovisko radu kraje. Stanovisko zřizovatele je nezbytnou součástí žádosti (formuláře ISPROFIN).

Nemocnice více než 13 let provozuje přístroj CT typ GE Sytec 3000 z roku 1992, který je již po stránce technické i morální přístrojem zastaralým s vysokou poruchovostí, s pomalým a nedokonalým zobrazením a s vysokou (cca trojnásobnou oproti moderním přístrojům) úrovní ozáření pacientů. Tento přístroj chce nemocnice nahradit přístrojem z nové generace výpočetních tomografů - multispirálních.

Nemocnice rovněž provozuje 10 ks hemodialyzačních monitorů, které vykazují různý stupeň opotřebení úměrný počtu provozních hodin. Nejstarší přístroje z roku 1994 překračují již skoro dvojnásobně předpokládanou životnost 25 tis. hodin. Nemocnice plánuje postupnou obměnu přístrojů, z toho v roce 2006 výměnu 3 ks. Nemocnice v posledních třech letech provádí cca 5 000 výkonů ročně a nepředpokládá se další navýšení výkonů. Dle zkušenosti nemocnice je 10 přístrojů optimálním počtem pro stávající spádovou oblast.
Návrh řešení S ohledem na nezbytnost náhrady stávající zastaralé a nevyhovující přístrojové techniky doporučujeme radě kraje vydat kladné stanovisko k obměně přístroje CT v nemocnici a vytvořit tak předpoklady k využití státního dotačního programu "Podpora snížení zátěže obyvatelstva ionizujícím zářením".
Rovněž doporučujeme radě kraje schválit obměnu 3 ks hemodialyzačních monitorů z roku 1994 (na monitory není dotační titul, ale patří do vyhrazené zdravotnické techniky a proto je třeba na žádosti k obměně souhlas kraje), které z důvodu vysokého počtu provozních hodin vykazují značné opotřebení a jsou poruchové.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
souhlasné stanovisko k žádosti o dotaci v rámci programu "Podpora snížení zátěže obyvatelstva ionizujícím zářením" k obměně přístrojové techniky počítačového tomografu pro Nemocnici Třebíč, příspěvkovou organizaci a
schvaluje
obměnu 3 ks hemodialyzačních monitorů v Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci.
Odpovědnost Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace
Termín 31. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz