Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2017-55

RK-23-2017-55.doc  RK-23-2017-55pr01.doc
Číslo materiálu55
Číslo jednacíRK-23-2017-55
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace Stvořidla a jejího ochranného pásma
Zpracoval J. Joneš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní rezervace Stvořidla ve smyslu § 33 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Přírodní rezervace Stvořidla byla poprvé vyhlášena v roce 1948 (vyhláškou Ministerstva školství a osvěty) a v roce 1998 byla převyhlášena vyhláškou Okresního úřadu Havlíčkův Brod. Problémem ovšem je, že stávající zřizovací předpis formálně i obsahově neodpovídá současnému právnímu stavu (např. předmět ochrany je nedostatečně specifikován, některé bližší ochranné podmínky jsou stanoveny nadbytečně) a území není zcela přesně vymezeno tak, aby byla zajištěna ochrana přírodních fenoménů, jež jsou předmětem ochrany tohoto zvláště chráněného území (např. do území přírodní rezervace jsou zahrnuty poměrně velké porosty hospodářských lesů, jejichž přírodní hodnota je nízká a neodpovídá statutu přírodní rezervace, železniční trať, jenž protíná celé území je rovněž součástí přírodní rezervace, přestože je zde dostačující režim ochranného pásma dle § 37 zákona o ochraně přírody). Stávající vymezení přírodní rezervace výčtem parcelních čísel pozemků rovněž není zcela vhodné, protože toto vymezení není přehledné (může podléhat změnám v evidenci katastru nemovitostí např. dělením či scelováním parcel). Proto je nutné na základě přesných geodetických podkladů hranice přírodní rezervace jednoznačně vymezit.
Návrh řešení Z důvodu uvedeného v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství vydat nové nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní rezervace (ve smyslu § 33 zákona o ochraně přírody), jež ponese název Stvořidla podle materiálu RK-23-2017-55, př. 1.
Navrhovaná přírodní rezervace Stvořidla se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Havlíčkův Brod, v obci Trpišovice (katastrální území Trpišovice, Koňkovice, Dobrovítova Lhota) a městu Světlá nad Sázavou (katastrální území Leštinka u Světlé nad Sázavou). Celková výměra navrhované přírodní rezervace je 127,71 ha (původní aktuálně platná výměra je 246,39 ha, jedná se tedy o zmenšení rozlohy původní přírodní rezervace téměř o polovinu). Předmětem ochrany navrhované přírodní rezervace bude jak typický ekosystém rychle proudícího úseku řeky Sázavy, fragmenty ekosystémů štěrbinové vegetace silikátových skal a drolin, lesních pramenišť, dubohabřin, bučin a údolních jasanovo-olšových lužních lesů, tak ekologicky i esteticky cenný soubor geomorfologických jevů průlomového říčního údolí, zvláště kamenitého řečiště Sázavy s přilehlou nivou.
Vzhledem k charakteru území jsou zde definovány dva dlouhodobé cíle ochrany: 1. omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech, které vedle přírody významně formoval svou činností i člověk tak, aby bylo zachováno vývojové stádium ekosystému potřebné pro udržení dobrého stavu předmětu ochrany chráněného území (zde se jedná zejména o trvalé travní i lesní porosty v partiích, kde jsou primární předmětem ochrany geomorfologické fenomény a estetické hodnoty říčního údolí Sázavy); 2. zamezení nebo zmírnění nepříznivých vlivů působících na samovolné vývojové procesy v přirozených ekosystémech - ponechání ekosystémů samovolnému vývoji (zde se jedná jak o vlastní ekosystém vodního toku Sázavy, tak o štěrbinovou vegetaci silikátových skal a drolin, lesní prameniště, fragmenty porostů dubohabřin a bučin, údolních jasanovo-olšových lužních lesů apod., často též v kombinaci s geomorfologickými fenomény).
Pro zabezpečení přírodní rezervace Stvořidla před rušivými vlivy z okolí je navrženo v souladu s § 37 odst. 1 zákona o ochraně přírody vyhlášení ochranného pásma, které je tvořeno dvěma částmi - železniční tratí, jež protíná celé území přírodní rezervace a plochou s rekreačními objekty v bezprostřední blízkosti přírodní rezervace. Tyto plochy mohou představovat zdroj negativních vlivů pro přírodní rezervaci.
Odbor životního prostředí a zemědělství na základě odborných podkladů (plán péče) navrhl vymezení přírodní rezervace a nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení lomových bodů hranice přírodní rezervace v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřenými geometrickými obrazci s přímými stranami, jejichž vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení je zcela jednoznačné a nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní rezervace na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Obdobně odbor navrhl i vymezení ochranného pásma přírodní rezervace, které se stanoví dvěma uzavřenými geometrickými obrazci s přímými stranami, jejichž vrcholy jsou určeny souřadnicemi jednotné trigonometrické sítě katastrální.
Návrh na vyhlášení přírodní rezervace byl v souladu § 40 zákona o ochraně přírody řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Proti tomuto návrhu byla vznesena 1 námitka, která byla řádně vypořádána. Současně byl návrh dle § 41 zákona o ochraně přírody projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému návrhu nevznesly žádné připomínky.
Území přírodní rezervace není možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji, protože by hrozilo postupné zaniknutí nelesních biotopů, které jsou jedním z předmětů ochrany, a následný ústup významných druhů rostlin a živočichů, které jsou na tyto biotopy vázány. V současné době je zajištění péče o pozemky (tzv. managementu) v přírodní rezervaci Stvořidla zajištěno vlastníky či nájemci dotčených pozemků a po novém vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní rezervace Stvořidla bude hospodaření na území přírodní rezervace i nadále zajišťováno vlastníky či nájemci dotčených pozemků, případně dle potřeby za využití Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Nové vyhlášení přírodní rezervace Stvořidla tedy nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 3/2017, o zřízení přírodní rezervace Stvořidla a jejího ochranného pásma, dle materiálu RK-23-2017-55, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz