Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2017-21

RK-23-2017-21.doc  RK-23-2017-21pr01.pdf  RK-23-2017-21pr02.doc  RK-23-2017-21pr03.doc  RK-23-2017-21pr04.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-23-2017-21
NázevAktualizace Transformačního plánu Domova Kamélie Křižanov, příspěvkové organizace a podání projektových žádostí Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a II. do 49. výzvy IROP
Zpracoval R. Sýkora
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina svým usnesením č. 0557/06/2015/ZK schválilo zapojení Domova Kamélie Křižanov, p. o. do procesu transformace pobytových sociálních služeb s vazbou na čerpání z Operačního programu zaměstnanost (OPZ) a Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Zároveň bylo schváleno i předfinancování projektů transformace z Fondu strategických rezerv nebo cizích zdrojů v celkové výši 55 000 000 Kč.
Integrovaný regionální operační program, ze kterého budou financovány jednotlivé projekty transformace, vyžaduje doložení transformačního plánu organizace včetně jeho schválení radou kraje a to formou přílohy k žádosti o dotaci.
Pro předložení projektů Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a II., k financování z IROP v rámci vyhlášené výzvy č. 49 Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II., je radě kraje předložena verze transformačního plánu, která popisuje úplný proces dokončení započaté transformace Domova Kamélie Křižanov, p. o. z ústavního prostředí do prostředí běžné komunity (materiál RK-23-2017-21, př. 1). Dokončení procesu transformace spočívá ve vybudování nových transformovaných bydlení na území okresů Žďár nad Sázavou a Jihlava.
Na základě těchto skutečností byly odborem sociálních věcí, ve spolupráci s projektovou kanceláří, zpracovány v systému MS2014+ projekty Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a II. Jedná se o navazující projekty, kterými se pokračuje v započatém procesu transformace této organizace v rámci programovacího období 2007 - 2013.
Projekt Transformace Domova Kamélie Křižanov I. řeší rekonstrukci dvou domů rodinného typu v Třešti, pro celkem 12 klientů s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou podpory. V nových domácnostech bude organizací poskytována služba domova pro osoby se zdravotním postižením. Součástí projektu je rovněž vybudování prostor pro denní aktivity klientů a denního stacionáře, který bude sloužit i pro osoby s postižením z řad veřejnosti.
Projekt Transformace Domova Kamélie Křižanov II. bude realizován v lokalitách Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě. V každé z těchto lokalit budou vybudovány vždy dva rodinné domky vedle sebe, pro celkem 24 klientů s mentálním a kombinovaným postižením. V nových domácnostech budou organizací poskytovány služby domova pro osoby se zdravotním postižením a chráněné bydlení. Součástí projektu je rovněž vybudování prostor pro denní aktivity klientů.
Lokality pro výstavbu nových domácností byly vytipovány ve spolupráci s odborem majetkovým a zástupci Domova Kamélie Křižanov, p. o. Uzavření kupních smluv a smluv o budoucí kupní smlouvě s majiteli všech nemovitostí, bylo již schváleno zastupitelstvem kraje. V současné době dochází ve spolupráci s odborem majetkovým a projektanty ke zpracování projektových dokumentací a položkových rozpočtů na všechny objekty.
Zpracované projektové žádosti se všemi povinnými přílohami budou podány do konce června, nejpozději však do 27. 7. 2017 do operačního programu IROP v rámci výzvy č. 49 pod názvem Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II.
V rámci této výzvy jsou způsobilými výdaji projektu např. nákup nemovitosti do výše ceny obvyklé ze znaleckého posudku, projektová příprava, demoliční a stavební práce, zajištění technického dozoru stavby, koordinátora BOZP, autorský dozor, nákup vybavení, mzdové náklady na projektového a finančního manažera apod. Povinná finanční spoluúčast kraje na realizaci projektu je stanovena ve výši 10% ze způsobilých výdajů.
Jelikož v současné době dochází ze strany projektantů ještě k dopracování a upřesnění položkových rozpočtů staveb do podoby odpovídající požadavkům dotačního programu a odboru majetkového, uvádíme v předkládaných fiších projektů (materiály RK-23-2017-21, př. 2 a RK-23-2017-21, př. 3) předpokládaný maximálně možný rozpočet, který činí pro projekt Transformace Domova Kamélie Křižanov I. 60 000 000 Kč a pro projekt Transformace Domova Kamélie Křižanov II. 90 000 000 Kč. Po odsouhlasení doplněných položkových rozpočtů odborem majetkovým, budou konečné částky dle této skutečnosti upraveny v žádostech.
Realizací těchto dvou projektů dojde ke změně způsobu poskytování ústavní péče pro 36 klientů ve služby poskytované v komunitním prostředí. Pro zbývajících 36 klientů Domova Kamélie Křižanov, p.o., bude nové komunitní bydlení vybudováno v rámci další výzvy IROP, u které se předpokládá vyhlášení ve 2. polovině roku 2017.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje radě kraje schválit Transformační plán Domova Kamélie Křižanov, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-23-2017-21, př. 1 a uložit této organizaci postupovat podle tohoto plánu.
Radě kraje dále navrhujeme uložit OSV předložení projektových žádostí Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a Transformace Domova Kamélie Křižanov II. do IROP v rámci výše zmíněné výzvy. Základní informace o projektech jsou obsaženy v materiálech RK-23-2017-21, př. 2 a RK-23-2017-21, př. 3.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.

Ekonomický odbor nemá připomínky k návrhu usnesení.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému usnesení.

Oddělení řízení lidských zdrojů nemá připomínky k návrhu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Transformační plán Domova Kamélie Křižanov, příspěvkové organizace, dle materiálu
RK-23-2017-21, př. 1;
ukládá
odboru sociálních věcí podání projektových žádostí Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a Transformace Domova Kamélie Křižanov II. dle materiálů RK-23-2017-21, př. 2 a RK-23-2017-21, př. 3, a to v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, výzvy č. 49.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 27. 7. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz