Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2017-37

RK-22-2017-37.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-22-2017-37
NázevVyhlášení druhého kola dotačního řízení na provozní náklady sociálních služeb na rok 2017
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPředmětem materiálu je vyhlášení druhého (mimořádného) kola dotačního řízení pro poskytovatele sociálních služeb z důvodu navýšení platů v sociálních službách a navýšení souhrnné dotace pro Kraj Vysočina.
Usnesením zastupitelstva kraje č. 0366/04/2016/ZK ze dne 21. 6. 2016 byly schváleny Zásady pro poskytování příspěvku na vyrovnávací platbu v roce 2017. Podle nich poskytovatelé zařazení v síti poskytovatelů sociálních služeb podali Žádost o poskytnutí příspěvku na vyrovnávací platbu (Žádost registrovaného poskytovatele sociální služby o příspěvek na vyrovnávací platbu na stanovený účel podaná prostřednictvím k tomu určené webové aplikace, přičemž k tomu, aby byla žádost způsobilá k posouzení, musí být vyplněny všechny k tomu určené části žádosti. Žádost o příspěvek na vyrovnávací platbu obsahuje maximální požadavek na její výši, a tato maximální výše je závazná.). Výzva k podávání žádostí byla schválena usnesením rady kraje č. 1751/32/2016/RK a žádosti poskytovatelů sociálních služeb byly podány v příslušné webové aplikaci. Rada kraje a zastupitelstvo kraje na jejich základě rozhodlo o výši příspěvku na vyrovnávací platbu v rámci objemu financí, který byl k dispozici (poskytnutá dotace MPSV a prostředky ze schváleného rozpočtu kraje). Dne 13. 6. 2017 vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí Dodatek č. 1 k rozhodnutí č. 1 o poskytnutí dotace z kapitoly 313 - MPSV státního rozpočtu na rok 2017 a souhrnnou dotaci navýšilo o 60 950 000 Kč na celkovou částku 532 650 000 Kč.
Důvodem tohoto navýšení souhrnné dotace je navýšení platů sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách o 23 % a u dalších kategorií pracovníků (technicko-hospodářští pracovníci, pracovníci ve stravovacím provozu, v úklidu, v prádelně nebo v údržbě) o 9,4%.
U některých sociálních služeb již současná výše dotace z prostředků MPSV dosahuje maximální výše požadavku uvedené v původní žádosti. Poskytovatelé nemohli při vypracování žádosti předpokládat tak vysoký nárůst nákladů. Z navýšené dotace MPSV by z toho důvodu nebylo možné nárůst platů v těchto službách financovat. Nejvhodnějším řešením této situace je vyhlášení mimořádného kola dotačního řízení. K vyhlášení takové výzvy je v zásadách zmocněna rada kraje. Webová aplikace bude otevřena pro podávání žádostí na dobu stanovenou ve výzvě vyhlášené radou kraje. Žádosti bude na základě této výzvy podávat pouze poskytovatel, kterému maximální výše požadavku neumožňuje poskytnout dostatečnou dotaci na krytí nákladů na navýšení platů. Příspěvek na vyrovnávací platbu se následně bude stanovovat podle Zásad pro poskytování příspěvku na vyrovnávací platbu v roce 2017 - pro příspěvkové organizace kraje bude mít formu příspěvku na provoz a pro ostatní právní subjekty bude vyplacen jako dotace, ale způsob jejich stanovení bude vycházet z pravidel pro poskytování vyrovnávací platby. Při zpracování žádostí mohou poskytovatelé překročit výši obvyklých nákladů stanovených radou kraje, které prozatím zůstává nezměněna. Na základě žádostí, případně doplňujících údajů od poskytovatelů odbor sociálních věcí provede analýzu potřebnosti navýšení obvyklých nákladů a změn dalších hodnot a podle potřeby navrhne radě kraje jejich změnu.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje vyhlásit Mimořádnou výzvu k podávání žádostí o poskytnutí příspěvku na vyrovnávací platbu dle materiálu RK-22-2017-37, př. 1. Tato výzva obsahuje způsob a termíny pro podávání elektronických žádostí o vyrovnávací platbu, která se v podstatě vypočítává jako rozdíl mezi obvyklými náklady sociálních služeb a obvyklými příjmy z úhrad za služby (některé služby jsou poskytované bez úhrady) přepočtenými na úvazek a měsíc anebo na lůžkoden podle charakteru služby. Ve výzvě nejsou nově stanoveny hodnoty, které budou použity pro výpočet maximální vyrovnávací platby, ale hodnoty stanovené v původní výzvě zůstávají prozatím zachovány. Kraj poskytuje na vyrovnávací platbu pouze příspěvek, který zohledňuje, že poskytovatelé získávají finance z dalších zdrojů a procento těchto zdrojů je ve výzvě rovněž stanoveno. Konečná výše příspěvku se bude upravovat podle skutečných rozpočtových možností kraje a poskytovatelé sociálních služeb nemají nárok na příspěvek v maximální výši.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
vyhlašuje
Mimořádnou výzvu k podávání žádostí o poskytnutí příspěvku na vyrovnávací platbu dle materiálu RK-22-2017-37, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 8. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz