Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2017-34

RK-22-2017-34.doc  RK-22-2017-34pr01.pdf  RK-22-2017-34pr02.doc  RK-22-2017-34pr03.doc  RK-22-2017-34pr04.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-22-2017-34
NázevAktualizace Transformačního plánu Domova Háj, příspěvkové organizace a podání projektových žádostí Transformace Domova Háj II. a III. do 49. výzvy IROP
Zpracoval R. Sýkora, E. Komínková, M. Fejt
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina svými usneseními č. 0557/06/2015/ZK a 0259/03/2016/ZK schválilo zapojení Domova Háj, p. o. do procesu transformace pobytových sociálních služeb s vazbou na čerpání z Operačního programu zaměstnanost (OPZ) a Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Zároveň bylo schváleno i předfinancování projektů transformace z Fondu strategických rezerv nebo cizích zdrojů v celkové výši 55 000 000 Kč.
Integrovaný regionální operační program, ze kterého budou financovány jednotlivé projekty transformace, vyžaduje doložení transformačního plánu organizace včetně jeho schválení radou kraje a to formou přílohy k žádosti o dotaci.
Dne 17. 12. 2015 již byla usnesením rady kraje č. 2346/38/2015/RK schválena 1. verze Transformačního plánu Domova Háj, p. o. jako příloha již v březnu 2016 podaného projektu Transformace Domova Háj I., který byl v červnu 2017 schválen dotačním orgánem k financování a realizaci. Pro předložení zbývajících projektů Transformace Domova Háj II. a III., k financování z IROP v rámci vyhlášené výzvy č. 49 Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II., je radě kraje předložena aktualizovaná verze transformačního plánu, která popisuje úplný proces transformace Domova Háj, p. o. z ústavního prostředí do prostředí běžné komunity (materiál RK-22-2017-34, př. 1). Aktualizace spočívá v konkretizaci lokalit, ve kterých budou vybudována zbývající nová transformovaná bydlení (Světlá nad Sázavou, Ledeč nad Sázavou, Chotěboř, Golčův Jeníkov a Havlíčkův Brod), upřesnění cílové kapacity služeb a fungování Domova Háj, p. o. po dokončení celého procesu.
Na základě těchto skutečností byly odborem sociálních věcí, ve spolupráci s projektovou kanceláří, zpracovány v systému MS2014+ projekty Transformace Domova Háj II. a III. Jedná se o navazující projekty, kterými se pokračuje a zároveň dokončuje již započatý proces transformace této organizace.
Projekt Transformace Domova Háj II. řeší výstavbu dvou domů rodinného typu v Ledči nad Sázavou a Světlé nad Sázavou, pro celkem 24 klientů s mentálním a kombinovaným postižením. V nových domácnostech budou organizací poskytovány služby domova pro osoby se zdravotním postižením a chráněné bydlení. Součástí projektu je rovněž vybudování nového zázemí pro management Domova Háj, p. o., ve Světlé nad Sázavou, včetně prostor pro denní aktivity klientů a sociálně terapeutické dílny, která bude sloužit i pro osoby s postižením z řad veřejnosti.
Projekt Transformace Domova Háj III. bude realizován v lokalitách Havlíčkův Brod, Golčův Jeníkov a Chotěboř. V každé z těchto lokalit budou vybudovány vždy dva rodinné domky vedle sebe, pro celkem 34 klientů s mentálním a kombinovaným postižením. V nových domácnostech budou organizací poskytovány služby domova pro osoby se zdravotním postižením a chráněné bydlení.
Lokality pro výstavbu nových domácností byly vytipovány ve spolupráci s odborem majetkovým a zástupci Domova Háj, p. o. Uzavření kupních smluv a smluv o budoucí kupní smlouvě s majiteli všech nemovitostí, bylo již schváleno zastupitelstvem kraje. V současné době dochází ve spolupráci s odborem majetkovým a projektanty ke zpracování projektových dokumentací a položkových rozpočtů na všechny objekty.
Zpracované projektové žádosti se všemi povinnými přílohami budou podány do konce června, nejpozději však do 27. 7. 2017 do operačního programu IROP v rámci výzvy č. 49 pod názvem Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II.
V rámci této výzvy jsou způsobilými výdaji projektu např. nákup nemovitosti do výše ceny obvyklé ze znaleckého posudku, projektová příprava, demoliční a stavební práce, zajištění technického dozoru stavby, koordinátora BOZP, autorský dozor, nákup vybavení, mzdové náklady na projektového a finančního manažera apod. Povinná finanční spoluúčast kraje na realizaci projektu je stanovena ve výši 10% ze způsobilých výdajů.
Jelikož v současné době dochází ze strany projektantů ještě k dopracování a upřesnění položkových rozpočtů staveb do podoby odpovídající požadavkům dotačního programu a odboru majetkového, uvádíme v předkládaných fiších projektů (materiály RK-22-2017-34, př. 2 a RK-22-2017-34, př. 3) předpokládaný maximálně možný rozpočet, který činí pro každý projekt 90 000 000 Kč. Po odsouhlasení doplněných položkových rozpočtů odborem majetkovým, budou konečné částky dle této skutečnosti upraveny v žádostech.
Realizací těchto dvou projektů dojde k dokončení procesu úplné transformace Domova Háj, p. o. a změně způsobu poskytování ústavní péče ve služby poskytované v komunitním prostředí. Dále dojde k zasíťování okresu Havlíčkův Brod pobytovými službami komunitního typu, které tak v případě uvolnění kapacity budou sloužit osobám s postižením z daného regionu v případě, že o ně již nebude moci pečovat rodina v domácím prostředí.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje radě kraje schválit aktualizovaný Transformační plán Domova Háj, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-22-2017-34, př. 1 a uložit této organizaci postupovat podle tohoto plánu.
Radě kraje dále navrhujeme uložit OSV předložení projektových žádostí Transformace Domova Háj II. a Transformace Domova Háj III. do IROP v rámci výše zmíněné výzvy. Základní informace o projektech jsou obsaženy v materiálu RK-22-2017-34, př. 2
a RK-22-2017-34, př. 3.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovými záměry.

Ekonomický odbor nemá připomínky k návrhu usnesení.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženým projektovým záměrům.

Oddělení řízení lidských zdrojů nemá připomínky k návrhu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
aktualizaci Transformačního plánu Domova Háj, příspěvkové organizace, dle materiálu
RK-22-2017-34, př. 1;
ukládá
odboru sociálních věcí podání projektových žádostí Transformace Domova Háj II. a Transformace Domova Háj III. dle materiálů RK-22-2017-34, př. 2 a RK-22-2017-34, př. 3, a to v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, výzvy č. 49.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 27. 7. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz