Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2017-27

RK-22-2017-27.doc  RK-22-2017-27pr01.doc  RK-22-2017-27pr02.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-22-2017-27
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Kultura - mimořádný příspěvek pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci
Zpracoval J. Komínová, M. Skryjová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o mimořádný příspěvek pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci za účelem restaurování unikátních sbírkových předmětů.
Ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace požádal o poskytnutí mimořádného příspěvku za účelem finančního krytí první etapy restaurování ojedinělého kompletního cyklu obrazů ze Sbírky Muzea Vysočiny - pobočka Telč, jejíž je jihlavské muzeum správce. Bližší informace k těmto sbírkovým předmětům viz RK-22-2017-27, př. 1. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o jedinečný soubor barokních obrazů, byla v druhé polovině června 2017 na Ministerstvo kultury České republiky podána žádost o jejich prohlášení za kulturní památku, a to i přesto, že vyžadují konzervátorsko-restaurátorský zásah, který by pozastavil proces degradace.
S ohledem na neutěšený stav těchto sbírkových předmětů je žádoucí adekvátní odborný restaurátorský zásah, který by alespoň z části mohl být pokryt v rámci mimořádného příspěvku poskytnutého Muzeu Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizaci. Za tímto účelem je vhodné využít finanční prostředky ve výši 274 710 Kč, které byly počátkem června 2017 vráceny Kraji Vysočina z důvodu nesplnění tříleté podmínky udržitelnosti akce podpořené v rámci Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na obnovu kulturních památek v Kraji Vysočina (vratka od Statutárního města Jihlava - dotace na obnovu objektu na Masarykově náměstí čp. 1205/47 v Jihlavě čerpaná v roce 2015). Použitím těchto finančních prostředků by zůstal naplněn jejich původní účel, kterým je oblast kultury a památkové péče.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu po projednání s gesční náměstkyní Ing. Janou Fischerovou, CSc. navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení příjmů (§ 6402 - Finanční vypořádání minulých let, položka 2223 - Příjmy z finančního vypořádání minulých let mezi krajem a obcemi) a výdajů (kapitola Kultura, § 3315 - Činnost muzeí a galerií) rozpočtu kraje o částku 274 710 Kč za účelem poskytnutí mimořádného příspěvku Muzeu Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizaci na první etapu restaurování jedinečného cyklu obrazů, který je významný pro jeho historickou hodnotu.
Poskytnuté finanční prostředky umožní zahájit postupné restaurování dochovaného kompletního cyklu, který je spolu s částmi vybavení zdejší lékárny jedinou fyzickou připomínkou někdejšího bohatého interiérového vybavení jezuitské koleje v Telči. Zrestaurované obrazy budou moci být následně důstojně prezentovány široké veřejnosti v rámci výstavní činnosti muzea.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky.

Odbor informatiky: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID O01948-04.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení příjmů (§ 6402 - Finanční vypořádání minulých let, položka 2223 - Příjmy z finančního vypořádání minulých let mezi krajem a obcemi) o částku 274 710 Kč při současném zvýšení výdajů (kapitola Kultura, § 3315 - Činnost muzeí a galerií) rozpočtu kraje o částku 274 710 Kč s určením pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci za účelem pokrytí části nákladů na restaurování unikátního cyklu obrazů ze Sbírky Muzea Vysočiny Jihlava - pobočka Telč dle materiálu RK-22-2017-27, př. 1
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace o částku 274 710 Kč k pokrytí části nákladů na restaurování unikátního cyklu obrazů ze Sbírky Muzea Vysočiny - pobočka Telč v roce 2017.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz