Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2017-72

RK-20-2017-72.doc  RK-20-2017-72pr01.doc  RK-20-2017-72pr02.zip  RK-20-2017-72pr02a.doc
Číslo materiálu72
Číslo jednacíRK-20-2017-72
NázevNávrh na projednání 4. úplné aktualizace Územně analytických podkladů Kraje Vysočina v rozsahu Rozboru udržitelného rozvoje území Kraje Vysočina
Zpracoval M. Stloukalová
Předkládá P. Pacal, P. Průža
Počet příloh
Popis problémuKrajský úřad Kraje Vysočina, odbor územního plánování a stavebního řádu (pořizovatel) předkládá 4. úplnou aktualizaci Územně analytických podkladů Kraje Vysočina (4. aktualizace ÚAP KrV) v rozsahu Rozboru udržitelného rozvoje území Kraje Vysočina (RURÚ KrV) k jejich projednání ve smyslu ust. § 29 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů (stavební zákon). Stručné shrnutí závěrů RURÚ je obsaženo v důvodové zprávě k tomuto materiálu (příloha č. 1).
Stavební zákon ukládá každé 2 roky pořídit úplnou aktualizaci ÚAP. ÚAP KrV budou v zastupitelstvu kraje projednávány již po páté. První ÚAP KrV byly v zastupitelstvu kraje projednány 12. 5. 2009. První aktualizace ÚAP KrV byla v zastupitelstvu kraje projednána 21. 6. 2011. Druhá aktualizace UAP KrV byla v zastupitelstvu kraje projednána 25. 6. 2013. Třetí aktualizace ÚAP KrV byla v zastupitelstvu kraje projednána 23. 6. 2015. Aktualizaci ÚAP KrV provedl pořizovatel vlastními silami na základě metodických doporučení MMR.
Struktura 4. aktualizace ÚAP KrV zůstává stejná jako u předchozích aktualizací ÚAP KrV. Z důvodu větší přehlednosti materiálu došlo pouze ke sloučení textových částí a kartogramů. Ve své první části představují ÚAP souhrn informací o území, zejména demografické údaje, údaje o vzdělanosti, o sídelní struktuře obcí, o ekonomické aktivitě, o zaměstnanosti, o bytovém fondu a o rekreaci, dále údaje o technické infrastruktuře, o zásobování vodou a plynem, o kanalizacích, o veřejné dopravě a údaje environmentální o zemědělské půdě, o lesní půdě, o třídách ochrany půd, o vodních plochách, o zastavěných plochách, o koeficientech ekologické stability, o imisním znečištění atd.
Ve své druhé části, v rozboru udržitelného rozvoje území, ÚAP vyhodnocují vyváženost podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro sociální soudržnost obyvatel území kraje.
Závěrem jsou navrženy problémy k řešení v územně plánovacích dokumentacích kraje a obcí. Výběr nejzávažnějších problémů k řešení je uveden v Důvodové zprávě. Územně analytické podklady slouží především jako podklad při aktualizaci Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina (ZÚR KrV). Dále jsou podkladem pro pořizování územních studií a také pro rozhodování v území. V neposlední řadě jsou podkladem pro materiály dalších odborů Krajského úřadu Kraje Vysočina.
4. aktualizace ÚAP KrV bude před projednáním v Zastupitelstvu Kraje Vysočina projednána ve Výboru regionálního rozvoje, MA 21.

Označení příloh s předkládanými materiály:
RK-20-2017-72, př. 1 - Důvodová zpráva
RK-20-2017-72, př. 2 - 4. úplná aktualizace Územně analytických podkladů Kraje Vysočina (dokumentace)
Návrh řešení Postup procesu projednání 4. úplné aktualizace Územně analytických podkladů Kraje Vysočina:
Rada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje projednat 4. aktualizaci ÚAP KrV v rozsahu Rozboru udržitelného rozvoje území, jako podklad pro pořízení dalších aktualizací ZÚR KrV. Proces projednání nemá stanovenou formu. Účelem projednání je seznámení Zastupitelstva Kraje Vysočina s obsahem 4. aktualizace ÚAP KrV a s problémy navrženými k řešení. Výčet problémů může být doplněn v rámci procesu aktualizace ZÚR KrV, kdy se mohou objevit další náměty k řešení, zejména od dotčených orgánů a obcí.
Územně analytické podklady jsou otevřeným materiálem, který je ze zákona průběžně doplňován a jeho úplná aktualizace probíhá každé dva roky.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí Důvodovou zprávu dle materiálu RK-20-2017-72, př. 1;
* projednat 4. úplnou aktualizaci Územně analytických podkladů Kraje Vysočina v rozsahu Rozboru udržitelného rozvoje území, podle ust. § 29 odst. 3 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu a podle § 5 odst. 2 vyhlášky č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti.
Odpovědnost OÚPSŘ
Termín 20. 6. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz