Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2017-71

RK-20-2017-71.doc
Číslo materiálu71
Číslo jednacíRK-20-2017-71
NázevZpráva o Programu zlepšování kvality ovzduší pro zónu Jihovýchod a návrhu Implementace jeho opatření
Zpracoval J. Růžička
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuDne 27. 5. 2016 byl vydán formou opatření obecné povahy Ministerstva životního prostředí č. 30724/ENV/16 Program zlepšování kvality ovzduší zóna Jihovýchod - CZ06Z (dále též Program ). Program stanovuje opatření k dosažení imisních limitů dle zákona o ochraně ovzduší. Informace o opatřeních v gesci Kraje Vysočina a Krajského úřadu Kraje Vysočina, jsou uvedeny níže v popisu tohoto materiálu. Kraj Vysočina je spolu s Jihomoravským krajem zařazen podle přílohy č. 3, zákona o ochraně ovzduší do Zóny Jihovýchod.
Program ke zlepšování kvality ovzduší (PZKO) je součástí Střednědobé strategie zlepšení kvality ovzduší v ČR do roku 2020 (dále jen Střednědobá strategie), která je zpracována zejména ve vztahu k požadavku Evropské komise připravit ucelenou koncepci řízení kvality ovzduší pro Českou republiku a představuje základní koncepční dokument, jejichž vypracování ukládá Ministerstvu životního prostředí zákon č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší (dále jen zákon o ochraně ovzduší).
Program zlepšování kvality ovzduší byl vydán v návaznosti na § 9 odst. 1 zákona o ochraně ovzduší, jelikož došlo v rámci referenčního pětiletého období 2007 - 2011 na území zóny Jihovýchod - Kraj Vysočina k překročení imisních limitů stanovených pro ochranu zdraví lidí. Zhoršená kvalita ovzduší má negativní dopady na zdraví lidí, snižuje atraktivitu území pro život, turismus a pro investory.
V rámci referenčního klouzavého pětiletého průměru došlo na území zóny Jihovýchod, k nejvýznamnějšímu překročení imisního limitu za období 2007 - 2011 u znečišťující látky benzo(a)pyrenem a to na 0,7 % území. Do budoucna lze předpokládat, že imisní limit pro benzo(a)pyren může být překračován na lokalitách s kumulací spalovacích zdrojů.
K dalšímu překročení imisního limitu v letech 2007 - 2011 došlo u znečišťující látky PM10 (suspendované prašné částice o dané velikostní frakci vyjádřené v mikrogramech na m3). Tento imisní limit je zejména překračován na dopravních měřících stanicích a častěji pak také v topné sezóně a to zejména na předměstských a venkovských měřících stanicích, kdy je vliv lokálních topenišť na tuhá paliva markantnější. Navíc v zimním období dochází často k inverznímu charakteru počasí, vyznačujícím stabilním zvrstvením atmosféry a tedy zhoršenými rozptylovými podmínkami, které rovněž významně přispívají ke zvýšeným koncentracím PM10.
Návrh řešení S ohledem na skutečnost, že plnění imisních limitů je veřejným zájmem stanoveným zákonem o ochraně ovzduší a s ohledem na ustanovení zákona krajích, podle kterých je třeba pečovat o rozvoj území, potřeby občanů a hájit veřejný zájem, je povinností Kraje Vysočina v rámci svých kompetencí realizovat opatření ke zlepšení kvality ovzduší, která povedou k plnění imisních limitů v co nejkratší době. Pro dosažení povinností výše zmíněných zákonů je nezbytné realizovat opatření stanovená v Programu v gesci Kraje Vysočina a Krajského úřadu Kraje Vysočina, aby bylo na území našeho kraje dosaženo kvality ovzduší dle přílohy č. 1 zákona o ochraně ovzduší, která neohrožuje nepřiměřeně zdraví lidí a nezatěžuje toto území nad únosnou mez znečišťujícími látkami.
Program ukládá Kraji Vysočina a Krajskému úřadu Kraje Vysočina realizaci následujících opatření:

Emisní stropy pro silniční dopravu
Pro zastavěná území obcí Humpolec, Pelhřimov, Třebíč a Velké Meziříčí byl stanoven emisní strop pro silniční dopravu na úroveň od 65 % - do 85 %. Emisní strop vyjadřuje hodnotu v %, na kterou musí emise PM10 ze silniční dopravy poklesnout do roku 2020 oproti referenčnímu roku 2011 (rok 2011 vyjadřuje 100 %). Emisního stropu musí být dosaženo do roku 2020 prostřednictvím dopravních opatření, která jsou uvedena níže, kód opatření A, a která jsou v gesci kraje.
Technicko-organizační opatření
Opatření jsou označena jedinečným kódem, který navazuje na požadavky reportingových povinností. Kód je složen ze dvou písmen a číslice. První písmeno označuje dotčený sektor:

A. Snížení vlivu silniční dopravy na úroveň znečištění ovzduší,
B. Snížení vlivu stacionárních zdrojů na úroveň znečištění ovzduší,
C. Snížení vlivu zemědělské výroby na úroveň znečištění ovzduší,
D. Snížení vlivu stacionárních zdrojů provozovaných v živnostenské činnosti a v
domácnostech na úroveň znečištění ovzduší,
E. Snížení vlivu jiných zdrojů na úroveň znečištění ovzduší.

Druhé písmeno označuje typ opatření (A - hospodářské/ekonomické/daňové, B - technické, C - vzdělávací/informační, D - jiné), číslo označuje pořadí opatření v dané skupině.

Technicko-organizační opatření je nezbytné, v rámci možností krajského úřadu (kraje) realizovat průběžně nejpozději do konce roku 2020.
Seznam opatření ke snížení emisí a ke zlepšení kvality ovzduší, zóna CZ06Z Jihovýchod
uložená Kraji Vysočina (gestor) v rámci samostatné působnosti:

AA2 - Ekonomická podpora (dotace) provozu veřejné hromadné dopravy,
AB2 - Prioritní výstavba obchvatů měst a obcí,
AB3 - Odstraňování bodových problémů na komunikační síti obce,
AB9 - Integrované dopravní systémy veřejné hromadné dopravy,
AB10 - Zvyšování kvality v systému veřejné hromadné dopravy obce,
AB11 - Zajištění preference veřejné hromadné dopravy,
AB12 - Rozvoj alternativních pohonů ve veřejné hromadné dopravě,
AB13 - Podpora cyklistické dopravy,
AB14 - Podpora pěší dopravy,
AB15 - Zvýšení plynulosti dopravy v intravilánu,
AB16 - Úklid a údržba komunikací,
AB17 - Omezení prašnosti výsadbou liniové zeleně,
AB18 - Omezování emisí z provozu vozidel,
AB19 - Podpora využití nízkoemisních a bezemisních pohonů v automobilové dopravě,
AC1 - Podpora carsharingu,
DB1 - Podpora přeměny topných systémů v domácnostech - Instalace a využívání nových
nízkoemisních či bezemisních zdrojů energie,
DB2 - Snížení potřeby energie,
DB3 - Rozvoj environmentálně příznivé energetické infrastruktury, rozšiřování sítí zemního
plynu a soustav zásobování tepelnou energií,
EA1 - Podmínky ochrany ovzduší pro veřejné zakázky,
EB1 - Zpevnění povrchu nezpevněných komunikací a zvyšování podílu zeleně v obytné
zástavbě,
EB2 - Snižování vlivu dlouhodobých deponií vytěžených materiálů a průmyslových areálů
na kvalitu ovzduší,
EC1 - Informování a osvěta veřejnosti v otázkách ochrany ovzduší.
Seznam opatření ke snížení emisí a ke zlepšení kvality ovzduší, zóna CZ06Z Jihovýchod
uložená Krajskému úřadu Kraje Vysočina (gestor) v rámci přenesené působnosti:

BB1 - Snížení vlivu stávajících průmyslových a energetických stacionárních zdrojů na úroveň
znečištění ovzduší - Čištění spalin nebo odpadních plynů, úprava technologie,
BB2 - Snižování prašnosti v areálech průmyslových podniků, pořízení techniky pro omezení,
fugitivních emisí ze skládkování/skládek/z volného prostranství/z manipulace se
sypkými materiály,
BD1 - Zpřísňování/stanovování podmínek provozu stacionárních zdrojů,
BD2 - Minimalizace imisních dopadů provozu nových stacionárních zdrojů v území,
BD3 - Omezování prašnosti ze stavební činnosti,
ED1 - Územní plánování.
Realizace uvedených opatření je plně v souladu s kompetencemi příslušného orgánu veřejné správy, v tomto případě podle § 1 odst. 4 a § 2 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, pečuje o rozvoj území a při výkonu samostatné působnosti a přenesené působnosti chrání
veřejný zájem i kraj. Provozovatel zdroje znečištění ovzduší, kterého se opatření dotýká, poskytuje veřejné správě (kraji, krajskému úřadu) nezbytně nutnou součinnost pro provádění výše uvedených opatření.
Pokud je kraj nebo krajský úřad gestorem daného opatření tak podrobnější informace naleznete pod kartami opatření , které jsou uvedeny v kapitolách E. 4.1 - E. 4.5 Programu. Pod kartami opatření se nachází text Aplikace opatření XZ , kde jsou uvedeny názvy jednotlivých obcí/krajů, které mají opatření realizovat. Pokud pod kartou opatření není uveden jmenný seznam obcí/krajů, předpokládá se, že je realizace opatření uložena všem obcím/krajům, které se nacházejí v dané zóně nebo aglomeraci. Pokud je pod kartou opatření uvedeno, že by opatření mělo být realizováno v prioritních městech a obcích, jsou gestorem opatření všechny obce uvedené v kapitole D. 1.4 Programu - v Kraji Vysočina se jedná o města (obce) Humpolec, Pelhřimov, Třebíč a Velké Meziříčí. Výjimkou jsou opatření AB2 a AB17, kde se gesce odvíjí od vlastníka příslušné komunikace.
Na Ministerstvo životního prostředí byly dne 8. 2. 2017 zaslány podrobné konkrétní informace o realizovaných a plánovaných opatřeních, která náš kraj (krajský úřad) již realizuje nebo tyto opatření budou průběžně prováděna v rámci implementace opatření dle kapitoly E. 4 Programu do konce roku 2020. - například již probíhající podpora přeměny topných systémů v domácnostech - realizace tzv. Kotlíkových dotací dle Pravidel Rady Kraje Vysočina pro poskytování dotací na výměnu zdrojů tepla na pevná paliva v domácnostech; v roce 2016 rozdělená dotace cca 231,5 mil. Kč; podpořeno cca 2 000 domácností, pro další roky může kraj vyhlásit výzvy až v částce 460 mil. Kč. Dále v roce 2016 zahájil Kraj Vysočina aktualizaci Územní energetické koncepce Kraje Vysočina. Aktualizace bude dokončena koncem roku 2017 a dlouhodobě provádí Kraj Vysočina kontinuální sledování ovzduší na celý Kraj Vysočina v rámci Informačního systému kvality ovzduší v Kraji Vysočina (dále jen ISKOV). Kraj Vysočina získává přes tento systém aktuální data o plošném znečištění ovzduší s ohledem na dopad průmyslového znečištění, vliv dopravy a lokálních topenišť.
Kontaktní osobou za Kraj Vysočina je Ing. Jiří Růžička, referent OŽPZ, tel. +420 564602518, ruzicka.j@kr.vysocina.cz
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje nemá připomínek k předkládané zprávě. Odbor regionálního rozvoje je v rámci své agendy zapojen do konkrétní realizace naplňování Programu zlepšování kvality ovzduší pro zónu Jihovýchod (realizace kotlíkových dotací apod.).
Odbor dopravy a silničního hospodářství nemá námitek k návrhu usnesení.
Odbor majetkový bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
předloženou zprávu o Programu zlepšování kvality ovzduší pro zónu Jihovýchod a návrhu Implementace jeho opatření.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz