Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2005-62

RK-18-2005-62.doc  RK-18-2005-62pr1 (1).txt  RK-18-2005-62pr1.doc  RK-18-2005-62pr2 (1).txt  RK-18-2005-62pr2.doc  RK-18-2005-62pr3 (1).txt  RK-18-2005-62pr3.doc  RK-18-2005-62pr4.tif
Číslo materiálu62
Číslo jednacíRK-18-2005-62
NázevÚčast kraje Vysočina v kvalifikačním projektu "GENDER kompetence v mezistátních projektech" Vzdělávací kurz s certifikátem pro účastníky INTERREGu
Zpracoval J. Moudrá, Z. Ganzwohlová
Předkládá J. Moudrá
Počet příloh
Popis problémuNa kraj Vysočina se obrátila rakouská organizace Weinviertel Management s nabídkou účasti kraje Vysočina v připravovaném kvalifikačním projektu "GENDER kompetence v mezistátních projektech". Jedná se o vzdělávací kurz s certifikátem pro účastníky zainteresované v procesu implementace programu Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika-Rakousko (dále jen "INTERREG"). Tento projekt je zaměřen na problematiku rovných příležitostí s důrazem na jejich silnější uplatnění v projektech v příštím programovacím období 2007 - 2013. Zkrácený popis projektu je v příloze č. 1 tohoto materiálu.
Projekt bude předložen do programu INTERREG. Žadatelem je organizace Weinviertel Management. Na kofinancování projektu se bude podílet Evropská unie a země Dolní Rakousko. Země Dolní Rakousko se podílela aktivně i na přípravě projektu. Partnerem projektu bude také Jihomoravský kraj. Termín pro předložení projektu je 3. června 2005. V rámci projektu budou proškoleni účastníci INTERREGu - členové řídicího výboru programu, podpůrných míst (sekretariáty regionálních rad), regionálního managementu, regionálních agentur pro rozvoj, Úřadu spolkového kancléře a technického sekretariátu. Za kraj Vysočina lze předpokládat účast 4 osob (2 členové řídícího výboru a 2 zaměstnanci oddělení sekretariátu zabývající se Interregem) s tím, že počet účastníků za kraj není výslovně omezen.
Projekt bude realizován v období říjen 2005 až červen 2007 a je zaměřen především na vzdělávací aktivity osob zainteresovaných do implementace INTERREGu. Vzdělávací kurz s certifikátem je rozvržen do pěti modulů a zahrnuje celkem sedm seminárních dnů, které se budou konat rozdělené v rámci jednoho roku.
Pro kraj Vysočina z partnerství v tomto projektu nevyplývá finanční spoluúčast, pouze aktivní účast zainteresovaných osob na seminářích.
Organizace Weinviertel Management je spolek, tedy nezisková organizace, jejímž cílem je podpora regionálního rozvoje v regionu Weinviertel.
Návrh řešení Kraj Vysočina dne 5.9.2002 uzavřel "Dohodu o spolupráci mezi zemí Dolní Rakousko a krajem Vysočina" (dále jen "dohoda"). Tato dohoda byla schválena usnesením č. 099/06/2002/ZK. Znění dohody je přílohou č. 4 tohoto materiálu. Dle článku 5 této dohody je předmětem dohody o spolupráci také podpora programů Phare - CBC a INTERREG. Smyslem projektů financovaných programem INTERREG je podpora dalšího rozvoje regionů podporovaných v rámci programu. Kraj Vysočina má jedinečnou možnost čerpat z programu INTERREG i přes to, že nemá přímou hranici s Rakouskem. V projektech podávaných subjekty z kraje Vysočina je v mnoha případech velice těžké prokazovat dopad na rozvoj česko-rakouské příhraniční oblasti. Země Dolní Rakousko i organizace Weinviertel Management aktivně spolupracují s krajem Vysočina v oblasti konzultací projektů předkládaných do INTERREGu a zajištění vhodných rakouských partnerů pro tyto projekty, aby bylo docíleno jejich schválení řídícím výborem programu.
V rámci vzdělávacích akcí jako je tato dochází k velice přínosnému přenosu zkušeností ze strany našich rakouských partnerů. Země Dolní Rakousko má dlouholeté zkušenosti s problematikou čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. V následujícím plánovacím období (2007-2013) bude klást Evropská unie větší důraz na využívání základních principů, mezi které patří také rovnost příležitostí.. Aby mohly být tyto požadavky splněny, musejí účastníci INTERREGu disponovat znalostmi z této oblasti a být schopni je dále srozumitelně sdělovat žadatelům o podporu. K rozvoji těchto schopností účast v tomto projektu přispívá.
Předpokladem úspěchu předkládaného projektu je účast zástupců všech zainteresovaných stran v rámci programu Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika - Rakousko, aby bylo dosaženo stanoveného cíle projektu.

Navrhujeme proto, aby Rada kraje Vysočina přijala na základě § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, níže uvedené usnesení.
StanoviskaOdbor sekretariátu hejtmana hodnotí pozitivně záměr zapojení kraje do projektu "GENDER kompetence v mezistátních projektech". Projekt svým zaměřením odpovídá intencím platné dohody o spolupráci mezi zemí Dolní Rakousko a krajem Vysočina. Současně i podmínky účasti na projektu jsou výhodné. Projekt přispěje k praktickému naplňování účelu dohody i k posílení vazeb s rakouskými partnery, což je důležitý faktor pro pokračování vzájemné spolupráce v budoucnosti. OSH doporučuje účast kraje v popisovaném projektu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
účast kraje Vysočina v kvalifikačním projektu "GENDER kompetence v mezistátních projektech" Vzdělávací kurz s certifikátem pro účastníky INTERREGu v rozsahu stanoveném v "Letter of Intent", a to na základě rámcové smlouvy "Dohoda o spolupráci mezi zemí Dolní Rakousko a krajem Vysočina" schválené usnesením Zastupitelstva Kraje Vysočina ze dne 5. 9. 2002 číslo 099/06/2002/ZK a
ukládá
oddělení Sekretariátu regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod zajistit odeslání "Letter of Intent" organizaci Weinviertel Management.
Odpovědnost oddělení Sekretariátu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod
Termín 24. 5. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz