Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2017-12

RK-20-2017-12.doc  RK-20-2017-12pr01.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-20-2017-12
NázevPravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování příspěvků na úhradu nákladů spojených s vyplacením náborového příspěvku pro účely zajištění lékařů a nelékařů v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina, příspěvkov
Zpracoval D. Talpa, J. Štanclová
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuMezi prioritní oblasti Programu rozvoje Kraje Vysočina patří kvalitní a dostupné veřejné služby. S tím souvisí cíl kraje zabezpečit kvalifikované lidské zdroje potřebné pro zajištění kvalitní zdravotní péče. Stabilizace zdravotnických pracovníků s cílem zabezpečit lidské zdroje má být podpořena prostřednictvím náborových příspěvků.
Rada kraje svým usnesením č. 0241/06/2010/RK vzala na vědomí způsob zabezpečení lidských zdrojů potřebných pro zajištění zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina a to prostřednictvím stáží, stipendií a náborových příspěvků a Vzor Smlouvy o poskytnutí stipendia a uzavření budoucí pracovní smlouvy dle materiálu
RK-06-2010-28, př. 3, Vzor Smlouvy o poskytnutí náborového příspěvku zaměstnanci dle materiálu RK-06-2010-28, př. 4. Praxe však ukázala, že přijatý způsob není pro zdravotnické pracovníky dostatečně motivační a je třeba ho upravit. V této souvislosti rada kraje již na svém jednání dne 21. 3. 2017 schválila nový stipendijní program pro účely zajištění lékařů (absolventů medicíny) v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina. Na základě přijatého stipendijního programu již nebude kraj přispívat na stipendia nemocnicím, ale bude je poskytovat přímo studentům. Stejně tak je třeba změnit systém upravující poskytování náborových příspěvků. Stávající poskytovaná výše náborových příspěvků zaostává v konkurenčním prostředí na trhu práce ve zdravotnictví a rovněž poskytované náborové příspěvky nediferencují dosaženou kvalifikaci nově nastupujících zdravotnických pracovníků. Současně si nemocnice zřizované Krajem Vysočina a Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, příspěvková organizace (ZZS Kraje Vysočina) s ohledem na svou finanční situaci nemohou dovolit navýšit náborové příspěvky z vlastních zdrojů.
Odbor zdravotnictví proto připravil návrh pravidel, na základě kterých má být úhrada nákladů spojených s vyplacením náborového příspěvku poskytována. Předkládaná pravidla mají posílit možnosti nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a ZZS Kraje Vysočina získat do pracovního poměru kvalifikovaný zdravotnický personál. Z hlediska kvalifikace se u náborových příspěvků na rozdíl od stipendií jedná především o zaměření na zdravotnické pracovníky, kteří již splňují podmínky a vzdělání pro výkon práce v nemocnici zřizované Krajem Vysočina nebo ZZS Kraje Vysočina.
Pravidla předpokládají součinnost příslušného poskytovatele zdravotních služeb zřizovaného krajem (nemocnice). Bližší podmínky poskytování úhrady nákladů spojených s vyplacením náborového příspěvku jsou uvedeny v materiálu RK-20-2017-12, př. 1.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování příspěvků na úhradu nákladů spojených s vyplacením náborového příspěvku pro účely zajištění lékařů a nelékařů v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina
a Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina, příspěvkové organizaci (náborové příspěvky) dle materiálu RK-20-2017-12, př. 1.
Rozhodovací působnost rady kraje je dána ustanovením § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu.
Oddělení právní a krajského živnostenského nemá k návrhu usnesení připomínky.
Oddělení řízení lidských zdrojů nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
nový navrhovaný způsob zabezpečení lidských zdrojů potřebných pro zajištění zdravotní péče v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina, příspěvkové organizaci, a to prostřednictvím náborových příspěvků;
schvaluje
Pravidla Rady Kraje pro poskytování příspěvků na úhradu nákladů spojených s vyplacením náborového příspěvku pro účely zajištění lékařů a nelékařů v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina, příspěvkové organizaci (náborové příspěvky) dle materiálu RK-20-2017-12, př. 1.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitelé nemocnic a ZZS
Termín 30. 6. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz