Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2017-43

RK-17-2017-43.doc  RK-17-2017-43pr01.doc  RK-17-2017-43pr02.doc  RK-17-2017-43pr03.doc  RK-17-2017-43pr04.doc  RK-17-2017-43pr05.doc  RK-17-2017-43pr06.doc  RK-17-2017-43pr07.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-17-2017-43
NázevZměna Pravidel Rady Kraje Vysočina
Zpracoval V. Kotrbová, D. Buřičová
Předkládá D. Buřičová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o změnu pravidel v gesci odboru analýz a podpory řízení.
Odbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen OAPŘ ) zpracoval návrh na změnu pravidel Rady Kraje a to podle následujícího postupu:

1. Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek (dále jen Pravidla VZ )
Nová pravidla obsahují změny, které jsou vyvolány realizací nestandardních typů výběrových řízení, jako jsou dynamické nákupní systémy a rámcové dohody. Tyto typy výběrových řízení mají jiný průběh - např. výběr nejvýhodnější nabídky, dlouhodobě opakovaný způsob práce, navíc jsou prováděna plně elektronicky a proto je nutné v pravidlech tuto nestandardnost podchytit.
Další změna řeší způsob nakládání se zadávacími podmínkami veřejných zakázek zadávaných příspěvkovými organizacemi. Konkrétně jde o případ, že dosud příspěvkové organizace zasílají resortnímu odboru návrh na zadávání a způsob zadávání včetně textu zadávací dokumentace, seznamu vyzývaných dodavatelů ke schválení . Vzhledem k tomu, že resortní odbory nemohou disponovat technickými znalostmi týkajícími se předmětu vysoce odborných veřejných zakázek a konečnou odpovědnost za správnost zadávacích podmínek musí mít vždy zadavatel (tedy konkrétní příspěvková organizace), bylo slovo schválení nahrazeno slovem stanovisko .
Poslední změna se týká upřesnění rozsahu osob, které mohou být jako zástupci zřizovatele účastné procesu otevírání obálek, posouzení a hodnocení nabídek u veřejných zakázek zadávaných příspěvkovými organizacemi zřizovanými Krajem Vysočina (dále jen kraj ).
Rozsah osob je příkladný a odpovídá tomu, že delegovaná osoba musí mít vztah ke kraji jako zřizovateli a kraj je odpovědný za to, že tato osoba bude zastupovat kraj a jeho zájmy. Kraj za osobu, která ho zastupuje, také do jisté míry nese odpovědnost. Není proto možné jako zástupce kraje delegovat osobu, která nemá ke kraji jako zřizovateli dané konkrétní příspěvkové organizace žádný právní vztah.
Zbylé úpravy jsou formálního charakteru.

2. Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění (dále jen Pravidla ) materiál RK-17-2017-43, př. 3 (změnový režim) a RK-17-2017-43, př. 4 (čistopis)
Nové znění Pravidel reaguje zejména na povinnosti kraje a příspěvkových organizací vyplývající ze zákona č. 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů ve znění pozdějších předpisů. Pravidla nyní upřesňují proces tvorby a schvalování krátkodobých a střednědobých plánů příspěvkových organizací:
* Krátkodobý plán - finanční plán příspěvkové organizace, který je závazný pro kalendářní rok a podléhá schválení zřizovatelem a to všechny jeho části, tj. rozpočet (plán nákladů a výnosů), položkový rozpis investic, plán oprav, odpisový plán, plán fondů (rezervní fond, fond investic, fond odměn, fond kulturních a sociálních potřeb) a plán lidských zdrojů. Ředitelé PO tento plán průběžně aktualizují, změny závazných ukazatelů a změny položkového rozpisu investic podléhají schvalování zřizovatelem.
* Střednědobý plán je ředitel příspěvkové organizace povinen průběžně vytvářet jedenkrát ročně tak, aby pokrýval období následujících 3 kalendářních let. Schválení zřizovatelem podléhá pouze část tohoto plánu, a to střednědobý výhled rozpočtu (plán nákladů a výnosů). Zbylé části, tj. položkový rozpis investičních a neinvestičních akcí, plán lidských zdrojů a plán rozvoje činnosti jsou určeny k informaci. Střednědobé plány činnosti jsou strukturovanou informací o záměrech a budoucích potřebách příspěvkové organizace (nejsou závazné z hlediska plánovaných dopadů na rozpočet zřizovatele, z hlediska plánovaných investic akcí a z hlediska plánovaných podstatných změn v činnosti příspěvkové organizace).
Oba plány činnosti jsou umístěny na Portálu příspěvkových organizací (u zdravotnických zařízení je finanční plán umístěn v datovém skladu Kraje Vysočina). Tato skutečnost umožnila bezproblémové plnění povinností zveřejňování rozpočtu a střednědobého výhledu rozpočtu dle § 28a zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů ve znění pozdějších předpisů, a to dnem odeslání pořízených dat v Portálu PO zřizovateli, tj. bez jakéhokoliv dalšího ručního zásahu. Tímto aktem je zabezpečeno zveřejnění plánů minimálně 15 dnů přede dnem zahájení jejich projednávání zřizovatelem a následně po schválení zůstávají plány trvale zveřejněny - konkrétně jde o všechny schválené verze dle jednotlivých let.
Zbylé úpravy jsou formálního charakteru.

3. Pravidla Rady Kraje Vysočina o komunikaci mezi Krajem Vysočina a příspěvkovými organizacemi zřizovanými Krajem Vysočina a o užívání Portálu příspěvkových organizací Kraje Vysočina (dále jen Pravidla komunikace ) - materiál RK-17-2017-43, př. 5 (změnový režim) a RK-17-2017-43, př. 6 (čistopis)
Nové znění Pravidel komunikace upřesňuje pojem resortní odbor , a to podle zaměření užívaného modulu, dále řeší problematiku hlášení bezpečnostních incidentů (ve vazbě na Pravidla), doplňuje časové hledisko pro verifikaci úkolů a sdělení a reaguje na nové postupy vyplývající z používání zásobníku akcí a projektového řízení pro příspěvkové organizace. Současně ukládá ředitelům povinnost při vzniku nových aplikací postupovat při jejich užívání dle pokynů resortního odboru, tj. bez nutnosti úpravy Pravidel a Pravidel komunikace.
Připomínky odborů a oddělení Krajského úřadu Kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina byly vypořádány a zapracovány na návrhu.
Návrh řešení OAPŘ navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit
- Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek dle materiálu
RK-17-2017-43, př. 2 (změnový dokument viz materiál RK-17-2017-43, př. 1);
- Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění dle materiálu RK-17-2017-43, př. 3 (změnový dokument viz materiál RK-17-2017-43, př. 4) a RK-17-2017-43, př. 7;
- Pravidla Rady Kraje Vysočina o komunikaci mezi Krajem Vysočina a příspěvkovými organizacemi zřizovanými Krajem Vysočina a o užívání Portálu příspěvkových organizací Kraje Vysočina dle materiálu RK-17-2017-43, př. 6 (změnový dokument viz materiál RK-17-2017-43, př. 5).
Rada kraje rozhoduje podle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek dle materiálu
RK-17-2017-43, př. 2 (změnový dokument viz materiál RK-17-2017-43, př. 1);
* Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění dle materiálu RK-17-2017-43, př. 3 (změnový dokument viz materiál RK-17-2017-43, př. 4) a RK-17-2017-43, př. 7;
* Pravidla Rady Kraje Vysočina o komunikaci mezi Krajem Vysočina a příspěvkovými organizacemi zřizovanými Krajem Vysočina a o užívání Portálu příspěvkových organizací Kraje Vysočina dle materiálu RK-17-2017-43, př. 6 (změnový dokument viz materiál RK-17-2017-43, př. 5);
ukládá
Odboru analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina zpracovat procesní postup administrace dynamických nákupních systémů a rámcových smluv a průběžně tento procesní postup aktualizovat.
Odpovědnost OAPŘ
Termín 15. 5. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz