Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2017-72

RK-17-2017-72.doc
Číslo materiálu72
Číslo jednacíRK-17-2017-72
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zemědělství - Studie Ověření účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody v roce 2017
Zpracoval J. Merunková
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuMateriál se zabývá vypracováním studie s praktickými poznatky na téma Ověření účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody v roce 2017 (dále jen Studie ).
Na jednání členů Bramborářského kroužku, z. s., dne 7. 3. 2017 v Havlíčkově Brodě se na zástupce Kraje Vysočina obrátili pěstitelé brambor, kteří pěstují tuto komoditu v II. ochranném pásmu zdrojů povrchové vody (vodárenské nádrže), s problematikou ověření herbicidních účinných látek v lokalitách pěstování brambor, na plevele běžně se vyskytující v bramborářské oblasti zařazené do pásem II. stupně zdrojů povrchové vody.
Dne 30. 3. 2017 bylo svoláno jednání, kterého se zúčastnil zástupce Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o., zástupci zemědělců a Krajského úřadu Kraje Vysočina. Uvedené subjekty se domluvily na spolupráci při zpracování Studie, která bude realizována na území v Kraji Vysočina.
Studie má za cíl porovnat výsledky účinnosti herbicidních látek nevyloučených z používání v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody s účinností herbicidních látek při standardním pěstování brambor v bramborářské oblasti, které jsou však vyloučené z používání v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody.
Dále stanovit výnosovou úroveň brambor v závislosti na použití účinných herbicidních látek s finanční kalkulací nákladů. Předpokládané ukončení Studie je říjen 2017.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje podpořit vypracování Studie, která se bude zabývat ověřením účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody v roce 2017. Dále uzavřít smlouvu o dílo na vypracování této Studie s Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod s.r.o., z důvodu specializace a zkušeností tohoto ústavu s problematikou pěstování brambor. Při výběru zpracovatele byla mimo jiné zohledněna flexibilita a rychlost Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod s.r.o. při přípravě studie s ohledem na agrotechnologické postupy a termíny.
Studie bude po zpracování předána široké zemědělské veřejnosti k dalšímu využití a prezentována na Bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě.
S finančními prostředky na Studii nebylo na kapitole Zemědělství počítáno, z tohoto důvodu odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje kapitolu navýšit o částku 120 000 Kč za použití kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 5. 5. 2017 činí 41 256 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zemědělství, § 1019 - Ostatní zemědělská a potravinářská činnost a rozvoj o částku 120 000 Kč, při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 120 000 Kč na zpracování studie Ověření účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody v roce 2017
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství, odbor ekonomický
Termín 30. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz