Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2017-09

RK-16-2017-09.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-16-2017-09
NázevZpráva o spolupráci s Gymnáziem Jihlava při organizaci exkurze školních parlamentů do Bruselu
Zpracoval J. Skála
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuNa základě aktivit, kterými se prezentuje studentský parlament Gymnázia Jihlava, došlo k domluvě o spolupráci mezi Gymnáziem Jihlava a zástupcem Kraje Vysočina v Bruselu, která vyústila v exkurzi do institucí EU. Mezi aktivity studentského parlamentu patří také partnerství se střední školou Katedralskole Aalborg v Dánsku a tamním školním parlamentem.
V rozmezí od 10. do 12 dubna 2017 patnáct gymnazistů z Jihlavy a jedenáct studentů z Aalborgu navštívilo spolu s pedagogy Brusel. Cesty se účastnili zástupci školních parlamentů obou škol. Celý program probíhal v angličtině. Program připravili zástupce Kraje Vysočina v Bruselu Jan Skála a stážistka Bohdana Kyrlyk. Rada Kraje Vysočina schválila usnesením č. 0537/11/2017/RK zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz pro Gymnázium Jihlava o částku 77 465 Kč na výdaje spojené s exkurzí školních parlamentů do Bruselu. Jednalo se o pokrytí nákladů cesty jihlavským studentům. Ostatní náklady si hradili studenti sami.
Po aktivním zapojení studentů do programu v Evropském parlamentu následoval poznávací program. Pedagogové si připravili hry a aktivity pro vzájemné poznání a stmelení skupiny.
Program studentů se skládal z následujících aktivit:
* Role Play Game (simulační hra) v Evropském parlamentu: studenti si vyzkoušeli roli europoslanců. Byli rozděleni do čtyř politických skupin, žádná z nich neměla absolutní většinu. Jejich úkolem bylo schválit/neschválit dvě směrnice - jedna se týkala implantace čipů občanům a druhá ochrany vody. Žáci diskutovali, hlasovali a prosazovali názory příslušných politických skupin.
* Beseda s europoslanci v Evropském parlamentu: se studenty diskutovali Pavel Poc z ČR a Christel Schaldemose z Dánska. Europoslanci představili svou činnost a odpovídali na otázky žáků.
* Studenti večer na svém společném setkání prezentovali fungování školních parlamentů na svých školách, sdíleli mezi sebou zkušenosti. Diskutovali v malých skupinách o tom, jak se dá zefektivnit fungování parlamentu a zapojit více studentů.
* Společná exkurze po bruselských zajímavostech, procházka po evropské čtvrti i centru města. Proběhla návštěva muzea čokolády, Atomia a parku Mini Europe.
Studenti Gymnázia Jihlava měli upřímný zájem o vzájemnou spolupráci, byli v rámci celého programu velmi aktivní a pracovití a prokázali také výborné jazykové znalosti. Reprezentovali velmi dobře svoji školu i Kraj Vysočina.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana výše uvedenou zprávu projednal a radě kraje doporučuje vzít zprávu o spolupráci s Gymnáziem Jihlava při organizaci exkurze školních parlamentů do Bruselu na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zprávu o spolupráci s Gymnáziem Jihlava při organizaci exkurze školních parlamentů do Bruselu.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 5. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz