Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2017-53

RK-15-2017-53.doc  RK-15-2017-53pr01.doc
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-15-2017-53
NázevFOND VYSOČINY - grantový program Venkovské prodejny 2017
Zpracoval L. Hrůza, D. Vichr
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na vyhlášení grantového programu na podporu zachování služeb na venkově s maximální podporou 50 tis. Kč na jeden projekt. Tento program má za cíl podpořit obce za účelem zachování dostupnosti služeb, které jsou poskytovány na jejich území a to spolufinancování provozních nákladů prodejny v případě, že obec je jejím přímým provozovatelem, nebo zajištěním spolufinancování příspěvku obce, který obec následně poskytuje provozovateli prodejny v dané obci.
Tento grantový program vznikl na základě požadavků malých obcí a provozovatelů prodejen a výsledků dotazníkového šetření u obcí do 500 obyvatel, mapujících dostupnost zásobování občanů potravinami, případně dalším zbožím. Následně proběhlo dne 23. 1. 2017 na půdě krajského úřadu jednání s názvem Podpora obchodní obslužnosti mezi zástupci kraje, obcí a zástupci skupiny COOP. Na tomto jednání byly představeny výsledky provedeného šetření a došlo k pověření zástupců ORR přípravou nového grantového programu Fondu Vysočiny, který by pokryl tuto oblast. Byla rovněž ustavena pracovní skupina Venkovské prodejny pověřená budoucím projednáním vzniklého návrhu. Tato pracovní skupina se nad návrhem programu sešla dne 20. 3. 2017 a odsouhlasila znění předběžného návrhu GP Venkovské prodejny 2017. Jeho konečné znění bylo finalizováno po zapracování výsledků terénního šetření na vzorku 30 obcí (otvírací doba, sortiment, doplňkové služby), provedeného ORR dne 3. 4. 2017.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje vyhlásit grantový program na podporu zachování služeb na venkově dle materiálu RK-15-2017-53, př. 1. V souladu se schválenou alokací Fondu Vysočiny je navržen objem finančních prostředků pro tento grant ve výši 2 mil. Kč.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje Kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky Statutu účelového Fondu Vysočiny a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Stanovisko odboru informatiky: Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID FV02103.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Venkovské prodejny 2017 dle materiálu
RK-15-2017-53, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 9. 5. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz